Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Αξέχαστοι αγώνες 1: Το ντέρμπι κορυφής Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, το 1973


Το ημερολόγιο έγραφε 25 Φεβρουαρίου 1973 και το Στάδιο Καραϊσκάκη ήταν κατάμεστο από κόσμο. Ο αγώνας θα ήταν σίγουρα αμφίρροπος, αφού συναντιόταν οι δύο κορυφαίες ομάδες της σαιζόν. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρισκόταν εκείνη στην πρώτη θέση, με τους Πειραιώτες να είναι δεύτεροι, έχοντας μέχρι τότε (20η αγωνιστική) μόλις μια ήττα στο παθητικό τους, κι αυτή στην Τούμπα! Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στον Πειραιά πρωτοπόρος και αήττητος, ενώ θα έπαιζε παρουσία των φιλάθλων του, καθώς για πρώτη χρονιά επετράπη και κατέβηκαν οργανωμένοι στο λεκανοπέδιο.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (προπονητής Πετρόπουλος): Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Συνετόπουλος, Βιέρα, Γιούτσος, Δεληκάρης, Υβ, Λοσάντα
ΠΑΟΚ (προπονητής Σάννον): Στέφας, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης (Μπέλλης), Τερζανίδης, Σαράφης, Χατζηαντωνίου, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (Παρίδης)

Οι Θεσσαλονικείς είχαν, για πολλούς, την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών τους, αποτελούμενη μόνο από Έλληνες παίχτες, ενώ μόλις δέκα μέρες πριν είχαν κάνει πολύ καλή εμφάνιση φέρνοντας ισοπαλία 1-1 στο φιλικό κόντρα στον σπουδαίο Άγιαξ του Κρόιφ. Η ομάδα του Σάνον, με το συν τρία από τους «ερυθρόλευκους», ακόμη και με την ισοπαλία θα ήταν ικανοποιημένη, μιας και το βαθμολογικό σύστημα της εποχής έδινε τρεις βαθμούς στη νίκη, δύο στην ισοπαλία και έναν στην ήττα. Ο δεύτερος Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη αφού πιθανή απώλεια βαθμού θα έμοιαζε με ήττα. Το πρωτάθλημα ή θα ξανάρχιζε ή θα τελείωνε με το ντέρμπι του Φαλήρου! Το ματς για τους Πειραιώτες έμοιαζε τελικός.
Είναι Κυριακή μεσημέρι και ο Αθηναίος διαιτητής Φακής πετάει το νόμισμα στον αέρα, ενώ τον παρακολουθούν ο Κούδας και ο Δεληκάρης (φωτό παραπάνω). Το ντέρμπι, φυσικά, δεν έχει τηλεοπτική κάλυψη και όσοι βρίσκονται στο γήπεδο θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς που θα παρακολουθήσουν ζωντανά έναν τέτοιο αγώνα. Οι υπόλοιποι... από το ραδιόφωνο!


Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένα νευρικό παιχνίδι με σκληρές μονομαχίες και πολύ λίγες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες, καθώς το βάρος είχε πέσει στο κέντρο. Πολλά φάουλ, πολλές καθυστερήσεις, πολύ λίγο καθαρό ποδόσφαιρο. Αποχωρούν τραυματίες οι Ασλανίδης και Ιωσηφίδης με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να έχει παράπονα από την διαιτησία του Φακή που ανέχεται το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μπαίνει στο γήπεδο με ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Μεταμορφωμένος αρχίζει να παίζει σπουδαία μπάλα και αυξάνει την πίεση. Οι Πειραιώτες καλπάζουν, με κορυφαίους τους Γιούτσο και Λοσάντα στριμώχνουν τον ΠΑΟΚ στα κάρε του και αρχίζει ο «βομβαρδισμός». Οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να τα έχουν χαμένα και αμύνονται απεγνωσμένα.
Η ομάδα του Πετρόπουλου κάνει ευκαιρίες, όμως η ώρα περνάει και το φάντασμα της καταστροφικής για εκείνους ισοπαλίας μοιάζει να πλησιάζει απειλητικά. Και όχι μόνο αυτό αλλά στο 73' βγαίνει τετ α τετ ο Αποστολίδης και ο Κελεσίδης πραγματοποιεί την πιο πολύτιμη απόκρουση του πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό!
Δυο λεπτά αργότερα, στο 75′, έρχεται το γκολ! Δυνατό σουτ του Αγγελή, παρεμβαίνει ο Λοσάντα και με ιδανικό πλασέ νικά τον εκπληκτικό έως εκείνη τη στιγμή Στέφα.


Ακολούθησε πανζουρλισμός στο γήπεδο. «Ακόμη και η θάλασσα αντάρεψε από τη δύναμη των ζητωκραυγών των οπαδών του Πειραιά», έγραφε ο Τύπος της εποχής. Ο ΠΑΟΚ αδυνατεί να αντιδράσει, δεν υπάρχει άλλωστε και αρκετός χρόνος. Μάλιστα, οι παίχτες του Ολυμπιακού ζητούν και ένα καταφανέστατο πέναλτι, όταν ο Χατζηαντωνίου ανατρέπει μέσα στην περιοχή τον Γκαϊτατζή στο 81ο λεπτό. Ο Φακής αρνείται να τους το δώσει. Όταν ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη του αγώνα, η νίκη επί του αήττητου ΠΑΟΚ είναι γεγονός! Οι τρελοί πανηγυρισμοί ξεσήκωσαν την Αθήνα και τον Πειραιά!
Οι «ερυθρόλευκοι» που έπαιξαν με μυαλό, έξυπνη τακτική και αποφασιστικότητα είχαν κορυφαίους τους Γκαϊτατζή, Γιούτσο, Συνετόπουλο και Λοσάντα. Από τους Θεσσαλονικείς που… φοβήθηκαν το ματς, κορυφαίοι ήταν οι Στέφας (δεν ευθύνεται για το γκολ), Σαράφης και Φουντουκίδης.


Για την Ιστορία και για να σας δώσουμε και μια ολοκληρωμένη εικόνα, αξίζει να αναφέρουμε και το τι συνέβη στην συνέχεια... Ο Ολυμπιακός, με τη νίκη του αυτή, μείωσε στον έναν βαθμό από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ (54 έναντι 55). Ο ΠΑΟΚ διατύπωσε εντονότατες διαμαρτυρίες για την διαιτησία, με ακραίες δηλώσεις. Ολόκληρη την εβδομάδα που ακολούθησε η διοίκηση του «Δικεφάλου» απειλούσε με αποχώρηση από το πρωτάθλημα κάτι που δεν συνέβη τελικά, η ομάδα κατέβηκε στην Αθήνα και έπαιξε στον Ταύρο, όπου έπεσε κι αυτή θύμα του «φονέα των γιγάντων», Φωστήρα, χάνοντας 1-0, την ίδια ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» έμεναν στο 0-0 με το Αιγάλεω. Έτσι, υπήρξε ισοβαθμία στους 56 βαθμούς στην 21η αγωνιστική. Από εκεί και πέρα οι δύο αντίπαλοι έκαναν το 6/6 στις επόμενες έξι αγωνιστικές, μέχρι την κομβική 28η αγωνιστική. Εκεί ο Ολυμπιακός πήρε ισοπαλία στην Καβάλα (1-1) με τον Παμπουλή. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ, σε ένα αξέχαστο ματς, γνώρισε καταστροφική ήττα με 5-3 από την Παναχαϊκή στην Τούμπα(!). Έτσι, ο τίτλος την χρονιά εκείνη βάφτηκε κόκκινος και κατέληξε στον Πειραιά…


🔎3921

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...