Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Για την βιβλιοθήκη σας... 120 / Βιβλιοκριτική: D-Day, Απόβαση στη Νορμανδία

6 Ιουνίου 1944
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το BBC διακόπτει το πρόγραμμά του και μεταδίδει τους στίχους από ένα ποίημα του Πολ Βερλέν: Οι μακροί στεναγμοί των βιολιών του φθινοπώρου λαβώνουν την καρδιά μου μ’ έναν λήθαργο μονότονο.
H «μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου» έχει αρχίσει.
Έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 75 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία, ή D-Day όπως έμεινε στην ιστορία, τη μεγαλύτερη θαλάσσια στρατιωτική απόβαση. Το αποτέλεσμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κρινόταν εκείνο το ψυχρό πρωινό της 6ης Ιουνίου του 1944. Εφόσον οι δυνάμεις των Συμμάχων κατόρθωναν να σχηματίσουν προγεφύρωμα στη βόρεια Γαλλία, ο δρόμος προς τη νίκη θα ήταν ανοιχτός και η ναζιστική Γερμανία θα δεχόταν ένα σοβαρό πλήγμα.
Μια επική μάχη ακολούθησε: 23.400 αλεξιπτωτιστές, 5.300 τόνοι βόμβες, 20.000 τεθωρακισμένα οχήματα, 7.000 πλοία, 156.000 άντρες.

Στο νέο ιστορικό έργο του Τζάιλς Μίλτον περιγράφονται από όλες τις πλευρές όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα μέσα από ιστορίες των επιζώντων: του έφηβου Αμερικανού κληρωτού, του επίλεκτου Γερμανού αμυνόμενου, του Γάλλου αντιστασιακού. Για πρώτη φορά σε βιβλίο οι αυθεντικές αφηγήσεις όσων βρέθηκαν παγιδευμένοι στην πρώτη γραμμή.

Σελίδες Νοσταλγίας / Σταύρος Ατζολιδάκης: Και γιατί να μας ενδιαφέρει κάτι που έγινε πριν εβδομήντα πέντε χρόνια;
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μια ουλή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και σαν τέτοια δεν είναι εύκολο, ούτε όμως και πρέπον να ξεχαστεί. Και η απόβαση στη Νορμανδία ήταν μια από τις καθοριστικότερες καμπές του. Η επιτυχής έκβασή της οδήγησε στην τελική ήττα της Γερμανίας, αν και μεσολάβησαν έντεκα μήνες σκληρού αγώνα. Τυχόν αποτυχία της θα σήμαινε παράταση του πολέμου ίσως και για χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ, ταινίες και σειρές για την επιχείρηση αυτή.
Το ογκώδες βιβλίο του Τζάιλς Μίλτον δεν είναι ένα κλασικό ιστορικό πόνημα. Αν και αναφέρεται ακροθιγώς σε αριθμούς στρατευμάτων και εξοπλισμού, η περιγραφή των γεγονότων είναι συνυφασμένη με τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών.
Ο αρχιστράτηγος Αϊζενχάουερ. Ο στρατάρχης Ρόμελ. Η Αγγλίδα γραμματέας ή νοσοκόμα. Ο Γερμανός δεκαεξάχρονος κληρωτός. Ο Γάλλος αντιστασιακός. Ο Καναδός καταδρομέας. Ο Σκωτσέζος με την πίπιζα. Ο Αμερικανός πλοίαρχος. Ο Βρετανός πιλότος βομβαρδιστικού. Οι Γάλλοι άμαχοι που βρέθηκαν μεταξύ σφύρας και άκμονος αφού μετά από χρόνια γερμανικής κατοχής βίωσαν και όλη την ένταση των συμμαχικών βομβαρδισμών.
Κάθε ένας από αυτούς είχε τη δική του μικρή ιστορία. Και η μοίρα καθενός ήταν διαφορετική. Άλλος άφησε την τελευταία του πνοή στις γαλλικές ακτές. Άλλος σκοτώθηκε όσο ακόμα ήταν στον αέρα με το αλεξίπτωτο. Κάποιοι γύρισαν βαριά τραυματισμένοι. Αλλά και πολλοί έζησαν και στις αναμνήσεις τους βασίζεται ο συγγραφέας για να μας εξιστορήσει τη μεγαλύτερη θαλασια στρατιωτική απόβαση. Είναι πραγματικά αναπάντεχο το πόσο εύκολα διαβάζεται αυτό το βιβλίο με τις σχεδόν πεντακόσιες σελίδες. Και πόσες πτυχές της ιστορίας μαθαίνει ο αναγνώστης, ακόμα και αν έχει διαβάσει σχετικά με το θέμα στο παρελθόν.
Ένα θαυμάσιο έργο. Μόνο μία μάλλον άχρηστη προειδοποίηση με δεδομένο το δύσκολο θέμα: οι περιγραφές δε φείδονται λεπτομερειών σε σχέση με τους τραυματισμούς και τους θανάτους των εμπλεκομένων.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰ 10/10
Ο Τζάιλς Μίλτον γεννήθηκε το 1966 στο Μπακιγχαμσάιρ της κεντρικής Αγγλίας. Φοίτησε στο σχολείο Λάτιμερ Άπερ του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων, καθώς και μιας σειράς ιστορικών βιβλίων όπου με γλαφυρό αφηγηματικό τρόπο καταγράφει γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά και παράξενα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Τα ιστορικά του έργα, τα οποία βασίζονται σε προσωπικές μαρτυρίες, ημερολόγια, περιοδικά, επιστολές, πρωτογενείς πηγές, έχουν σημειώσει επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.
Το βιβλίο "Ρώσικη ρουλέτα" (2014) καταγράφει τις απαρχές των μυστικών υπηρεσιών και τις προσπάθειες Βρετανών κατασκόπων να ματαιώσουν τα σχέδια του Λένιν για παγκόσμια επανάσταση. Στο βιβλίο "Ο ανορθόδοξος πόλεμος του Τσόρτσιλ" (Μίνωας, 2017) ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία μιας άκρως μυστικής οργάνωσης που συγκροτήθηκε στο Λονδίνο έχοντας ως αποστολή την καταστροφή της πολεμικής μηχανής του Χίτλερ διά μέσου τολμηρών επιχειρήσεων δολιοφθοράς.
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του "Ο άνθρωπος από τη Γροιλανδία" (μυθιστόρημα, 2017), "Wolfram – Ένα αγόρι πάει στον πόλεμο" (ιστορία, 2011), "Η μύτη του Εδουάρδου Τρένκομ" (μυθιστόρημα, 2008) και o "Χαμένος Παράδεισος" (2008), μια συγκλονιστική μαρτυρία για την καταστροφή της Σμύρνης. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ξεπεράσει τα 32.000 αντίτυπα στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Ο συγγραφέας έχει γράψει ακόμα δύο μυθιστορήματα και τρία παιδικά βιβλία, εκ των οποίων τα δύο έχει εικονογραφήσει η σύζυγός του, Αλεξάνδρα Μίλτον. Ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του και τις τρεις κόρες τους.

Tίτλος πρωτότυπου: D-Day
Συγγραφέας: Giles Milton
Μεταφραστής: Χρήστος Καψάλης
ISBN: 978-618-02-1313-3
Ημερομηνία έκδοσης: 01/09/2019
Σελίδες: 576
Διαστάσεις: 17,0×24,0
Αρχική τιμή: €19,99
Εκδότης: Μίνωας

🔎3910

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...