Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Για την βιβλιοθήκη σας... 118 / Βιβλιοκριτική: Ο Πόλεμος της Τέχνης


Σπάστε τα δεσμά
και κερδίστε τις εσωτερικές μάχες
της δημιουργικότητας

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ονειρεύεστε να γράψετε το επόμενο μυθιστόρημα-σταθμό; Μετανιώνετε που δεν ολοκληρώνετε τους πίνακες, τα ποιήματα ή τα σενάρια σας; Θέλετε να δημιουργήσετε μια επιχείρηση ή μια μη κυβερνητική οργάνωση; Θα θέλατε να αρχίζατε σήμερα κιόλας δίαιτα ή γυμναστική; Ελπίζετε κάποια μέρα να τρέξετε μαραθώνιο; Αν απαντήσετε "Ναι" σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε σας χρειάζεται... "Ο Πόλεμος της Τέχνης"!
Σ' αυτή τη δυναμική, οξυδερκή και διεξοδική εξέταση των εσωτερικών εμποδίων προς την επιτυχία, ο Στίβεν Πρέσσφιλντ (συγγραφέας του βιβλίου "Οι πύλες της φωτιάς", του πιο επιτυχημένου ιστορικού μυθιστορήματος της εποχής μας) μας δείχνει πώς μπορούμε να ορίζουμε, να υπερπηδούμε και να ξεκλειδώνουμε τους εσωτερικούς φραγμούς της δημιουργικότητας. Ο Πόλεμος της τέχνης είναι μια εμπνευσμένη, χιουμοριστική, καλοζυγισμένη γροθιά στο στομάχι, που θα παρακινήσει κάθε επίδοξο καλλιτέχνη, οραματιστή, επιχειρηματία, καθέναν από μας που βάζει έναν υψηλό στόχο και αγωνίζεται να τον κατακτήσει.

«Είστε γεννημένος συγγραφέας; Ήρθατε στη γη για να γίνετε ζωγράφος, επιστήμονας, απόστολος της ειρήνης; Στο τέλος, το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί μόνο μέσω των πράξεών σας. Είτε θα το κάνετε, είτε όχι. Ίσως σας βοηθήσει να το σκεφτείτε ως εξής: Αν ήταν γραφτό να θεραπεύσετε τον καρκίνο ή να συνθέσετε μια συμφωνία ή να πετύχετε την ψυχρή τήξη και δεν το κάνετε, δεν βλάπτετε μόνο τον εαυτό σας, για να μην πω ότι τον καταστρέφετε. Βλάπτετε τα παιδιά σας. Βλάπτετε εμένα. Βλάπτετε τον πλανήτη.»
-Στίβεν Πρέσσφιλντ

Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ έγραψε αυτό το βιβλίο για να αφυπνίσει τον ίδιο, εμένα και εσάς. Κυρίως, όμως, εκείνους που είναι οι άρχοντες της αναβλητικότητας. Που θέλουν να ξεκινήσουν να γράφουν ένα μυθιστόρημα, να ζωγραφίσουν έναν υπέροχο πίνακα ή να ανοίξουν μια καινούρια επιχείρηση αλλά συνεχώς το αναβάλλουν!
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας βαφτίζει τον εχθρό της δημιουργικότητας "Αντίσταση", την καταστροφική εκείνη δύναμη που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και αφυπνίζεται όταν αποφασίζουμε να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο ή μια φιλοδοξία μας. Μας αναλύει τις διάφορες εκφάνσεις της Αντίστασης, όπως την αυτοϋπονόμευση, την αυταπάτη, την προσωπική παρακμή, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, τον φόβο και φυσικά την αναβλητικότητα.
Στο δεύτερο μέρος μας καλεί να γίνουμε επαγγελματίες, "Αντιμετωπίζοντας την Αντίσταση". Μας δηλώνει με σαφήνεια τις επαγγελματικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μας βάζει ο ίδιος μας ο εαυτός: προετοιμασία, τάξη, υπομονή, καρτερία, άριστη εκμάθηση της τέχνης μας.
Στο τρίτο μέρος, "Πέρα από την Αντίσταση", ο Πρέσσφιλντ μας μιλά για τις αόρατες εκείνες ψυχικές δυνάμεις που μας ενισχύουν και μας στηρίζουν στο ταξίδι προς την ολοκλήρωση του στόχου μας. Για την μαγεία της Αρχής και την μαγεία της Συνέχειας. Μας παροτρύνει να ακολουθήσουμε ένα δυναμικό τρόπο προσέγγισης του έργου μας, με μια ξεχωριστή φιλοσοφία. Και δεν παύει να μας παροτρύνει και να μας ενδυναμώνει, χωρίς να μας χαϊδεύει τ' αυτιά. Κλείνοντας το βιβλίο, γράφει:
«...Ντροπιάζετε τους αγγέλους που σας φροντίζουν και περιφρονείτε τον Παντοδύναμο, που δημιούργησε εσάς και μόνο εσάς, με τα μοναδικά σας χαρίσματα, και αποκλειστικό σκοπό να σπρώξετε την ανθρώπινη φυλή ένα χιλιοστό παραπέρα στο μονοπάτι της επιστροφής της στο Θεό.
Η δημιουργική εργασία δεν αποτελεί εγωιστική πράξη ή μια προσπάθεια προσέλκυσης της προσοχής απ’ την πλευρά ενός ηθοποιού. Πρόκειται για ένα δώρο στον κόσμο και σε κάθε πλάσμα πάνω του. Μη μας στερείτε τη συμβολή σας. Δώστε μας αυτό που έχετε...»
Σας προτείνω να μην αναβάλλετε άλλο την αγορά αυτού του βιβλίου!...
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Ο Αμερικανός Στίβεν Πρέσσφιλντ είναι ο συγγραφέας των εξαιρετικά επιτυχημένων ιστορικών μυθιστορημάτων Οι πύλες της φωτιάς, Άνεμοι πολέμου, Οι τελευταίες Αμαζόνες, Οι αρετές του πολέμου, Η ματωμένη εκστρατεία και Σκοτώστε τον Ρόμελ και του λογοτεχνικού δοκιμίου O πόλεμος της τέχνης (κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη). Το πρώτο του βιβλίο, Ο μύθος του Μπάγκερ Βανς, ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με θέμα έναν περίφημο αγώνα γκολφ τον Μάιο του 1931 στην Τζόρτζια, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ το 2000. Ζει στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας.

Τίτλος πρωτοτύπου: The War of Art
Συγγραφέας: Steven Pressfield
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Εισαγωγή: Robert McKee
ISBN: 9789601641102
Σειρά βιβλίου: Λογοτεχνικά Δοκίμια
Αριθμός σελίδων: 212
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 21x14
Ημερομηνία κυκλοφορίας 1ης έκδοσης: 04/2011
Ημερομηνία κυκλοφορίας 2ης έκδοσης (που διαβάσαμε): 06/2011
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Αρχική τιμή: €11,84

🔎3883

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...