Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Αξέχαστες Ιστορίες 74: Ο εφιάλτης ξαναχτυπά!


Ύπουλοι εχθροί, θανάσιμες παγίδες

Σχολιασμός 1: adamsjim

Στη σειρά αυτή των παρουσιάσεων, έχουμε ήδη αναφερθεί στην ιστορία δημιουργίας της Θρυλικής Τετράδας, έτσι όπως την έγραψε ο Γιώργος Μαρμαρίδης και δημοσιεύθηκε στα περιοδικά Μικρός Κάου-μπόυ και Μικρός Αρχηγός. Λίγα χρόνια μετά την έκδοση της ιστορίας "Η Αρχή του Θρύλου των Τεσσάρων" (βλέπε εδώ), ο συγγραφέας αποφάσισε να επαναφέρει στο προσκήνιο έναν από τους χαρακτήρες που σημάδεψαν την ζωή και την πορεία του Τζιμ Άνταμς. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Πατ Ήγκαν, τον πανούργο κακοποιό που σκότωσε τον Τζωρτζ Άνταμς, τον πατέρα του Τζιμ. Ο Μαρμαρίδης, όπως και οι εκδότες, γνώριζε καλά πως οι ιστορίες στις οποίες εμφανίζονταν ξανά και ξανά οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι των τεσσάρων ηρώων, ήταν όχι απλά αρεστές στους αναγνώστες αλλά και αιτία αύξησης των πωλήσεων. Αυτό είχε ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία, από την εποχή της εμφάνισης του Ελ Καπιτάν και αργότερα του Ελ Ατατούρκ.
Η ιδέα, λοιπόν, για την επανεμφάνιση του Πατ Ήγκαν, υπήρχε για καιρό στο πίσω μέρος του μυαλού του συγγραφέα, μέχρι που αποφάσισε να την πραγματοποιήσει το 1976. Τότε έγραψε μια μεγάλη ιστορία, η οποία τελικά δημοσιεύθηκε σε τρεις συνέχειες (Μικρός Κάου-μπόυ, τεύχη 550-552), με τους τίτλους «Ο εφιάλτης ξαναχτυπά!», «Στο χείλος της αβύσσου» και «Το γεφύρι του Σατανά».
Εδώ, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε αυτή την δυνατή ιστορία, όπως δημοσιεύθηκε στην πρώτη και στην δεύτερη έκδοσή της (Μικρός Κάου-μπόυ, τεύχη 942-944), σε μια σύντομη και σε μια αναλυτικότερη περιγραφή. Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί... και να μαθαίνουν οι νεότεροι!


Ο εφιάλτης ξαναχτυπά! (Ι)
Υπόθεση:
Τα τέσσερα παιδιά βρίσκονται στο Ώστιν και μπαίνουν στο γραφείο του κάπταιν Κούπερ. Ο αρχηγός τους τα υποδέχεται όπως πάντα εγκάρδια, όμως στο βάθος των γελαστών ματιών του υπάρχει μια σκιά που δεν ξεφεύγει της προσοχής του Τζιμ. Κι έχει δίκιο το θρυλικό παιδί, καθώς ο κάπταιν έχει να του ανακοινώσει ένα δυσάρεστο νέο: ο Πατ Ήγκαν, ο άνθρωπος που δολοφόνησε ύπουλα τον πατέρα του, κυκλοφορεί ελεύθερος, αφού δραπέτευσε από την φυλακή όπου κρατούνταν. Ο κάπταιν Κούπερ έχει έναν μοναδικό ενδοιασμό, πριν αποφασίσει να τους στείλει στο κατόπι του κακούργου: θα καταφέρει ο Τζιμ να βάλει το καθήκον πάνω από τα συναισθήματά του και να εφαρμόσει το Νόμο, χωρίς να θελήσει να πάρει προσωπική εκδίκηση;…
Κριτική: 4/5

Στο χείλος της αβύσσου (ΙΙ)
Υπόθεση:
Ο ύπουλος και πονηρός Πατ Ήγκαν, βρίσκει έναν καινούριο σύμμαχο στο πρόσωπο του Τάο Τζάκσον. Ο νέος φίλος του δολοφόνου έχει ένα πανέξυπνο σχέδιο για να καταφέρουν να ληστέψουν μαζί την θωρακισμένη άμαξα από το χρυσορυχείο του Τζέρυ Πηρς. Μάλιστα, ο Τζάκσον, καθοδηγεί τον σύντροφό του μέσα από κρυφά περάσματα στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσουν το χτύπημά τους. Όταν, λίγο αργότερα, μαθαίνει ο Ήγκαν ότι έχει φτάσει στην περιοχή ο Τζιμ Άνταμς και τον αναζητά, αποφασίζει να αλλάξει προτεραιότητες. Σύντομα, η Ντιάνα και ο Τσιπιρίπο πέφτουν στην παγίδα του!...
Κριτική: 4/5

Το γεφύρι του Σατανά (ΙIΙ)
Υπόθεση:
Ένας άγνωστος σύμμαχος βοηθά την Ντιάνα και τον Τσιπιρίπο να ελευθερωθούν, λίγο πριν τους εκτελέσει ο αδίστακτος Πατ Ήγκαν. Στο μεταξύ, ο Τζιμ και ο Πεπίτο βρίσκονται στο Έμμετ, όπου παίρνουν αρκετές πληροφορίες από τον μέθυσο της πόλης. Φαίνεται πως τελικά ο Τάο Τζάκσον κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύουν όλοι… Και φτάνει η στιγμή όπου αναπόφευκτα ο Τζιμ θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τον εφιάλτη του…
Κριτική: 4/5


Σχολιασμός 2: Κατερίνα

«Ο εφιάλτης ξαναχτυπά»

«Στη ζωή μας έρχονται μερικές πολύ δύσκολες στιγμές, για να δοκιμάσουν το χαρακτήρα μας, που ή θα λυγίσει ή θα τσαλακωθεί και θα βγει νικητής»

Μερικοί άνθρωποι αναγκάζονται να ωριμάσουν πολύ νωρίς, όταν οι αλλαγές στη ζωή τους είναι ριζικές και ραγδαίες. Το πέρασμα δε γίνεται χωρίς ν’ αφήσει τα σημάδια του στην ψυχή τους και χωρίς να επηρεάσει καίρια το χαρακτήρα τους. Στον ήρωα των περιπετειών μας, τον Τζιμ Άνταμς, συνέβη ένα τέτοιο γεγονός στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών. Ήταν η δολοφονία του πατέρα του, σερίφη του Έλτζιν, Τζωρτζ Άνταμς, από τον βοηθό του εκείνη την εποχή, Πατ Ήγκαν. Τότε, ο νεαρός που πριν λίγες ώρες έπαιζε με τ' άλογό του, ορκίστηκε στον ετοιμοθάνατο πατέρα του να υπηρετήσει το Νόμο, να γίνει σερίφης. Είχε γίνει μέσα σε λίγες στιγμές άντρας. Συνέλαβε τον Πατ Ήγκαν και τον οδήγησε στο δικαστή, πιστός στον όρκο του να υπηρετεί τη δικαιοσύνη και να μην ζητήσει εκδίκηση.
Στο τεύχος 550 του Μικρού Κάου Μπόυ με τίτλο «Ο εφιάλτης ξαναχτυπά», παρακολουθούμε, αρκετό καιρό μετά τα παραπάνω γεγονότα, τη συνέχεια της ιστορίας, που ολοκληρώνεται στα δύο επόμενα τεύχη, 551 και 552, με τους αντίστοιχους τίτλους «Στην κόλαση της αβύσσου» και «Το γεφύρι του σατανά». Το τεύχος 550 έχει ημερομηνία έκδοσης 17/9/1976 και όλα τα υπογράφει ο Γ. Μαρμαρίδης.

Υπόθεση: Η συνέχεια της παλιάς ιστορίας είναι γνωστή εδώ και αρκετόν καιρό στον Κάπταιν Κούπερ, όμως διστάζει να την πει στον Τζιμ για να μην τον ταράξει. Άλλωστε έλειπε μακριά σε άλλη αποστολή. Ο Πατ Ήγκαν δραπέτευσε εδώ και τέσσερις μήνες και έκτοτε εξαφανίστηκε. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να μιλήσει.
Ήδη ο αναγνώστης γνωρίζει τη νέα παράνομη σταδιοδρομία του κακούργου σε μια μακρινή Πολιτεία, στην οποία δεν καταζητείται. Εκεί έχει μισθώσει το πιστόλι του στην υπηρεσία ενός «καθώς πρέπει» εγκληματία, του Πηρς. Ο τελευταίος, υποκρινόμενος τον σωστό επιχειρηματία, έχει εξαγοράσει με το χρήμα του πολλούς, βάζοντάς τους να τον υπηρετούν κι έχει πάρει με το μέρος του το νόμο στο πρόσωπο του τοπικού σερίφη. Έχει καπηλευτεί την περιουσία ενός τίμιου ανθρώπου, του Τάο Τζάκσον, στέλνοντάς τον στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έκανε, αφού για το έγκλημα ευθυνόταν ο ίδιος ο Πηρς. Από τα σχέδια για παράνομο πλουτισμό του Πηρς δεν γλύτωσε ούτε η μισή χρυσοφόρα περιοχή των Τσεγιέν, την οποία καταπάτησε επίσης, εκμεταλλευόμενος μια παλιά συμφωνία του πατέρα του Τάο Τζάκσον και του παλιού αρχηγού της φυλής. Κάνοντας δικιά του την περιοχή εγκατέστησε εκεί χρυσωρυχείο και έβγαζε πολύ χρυσάφι. Όμως, ο Τσάκσον δεν έμεινε για πολύ στη φυλακή και όπως φοβόταν κι ο ίδιος ο Πήρς, επέστρεψε στην περιοχή για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση και να ξεμπροστιάσει τον εγκληματία. Αυτός ο τελευταίος μαθαίνοντάς το μίσθωσε τον πιστολέρο Ήγκαν για να τον σκοτώσει. Όμως, ο Τζάκσον, ακολουθώντας ένα πονηρό σχέδιο και εκμεταλλευόμενος τη δίψα του Ήγκαν για πλούτο, τον πήρε με το μέρος του, πείθοντάς τον να ληστέψουν την αποστολή χρυσού του Πηρς, που άξιζε πολλαπλάσια χρήματα από τα δέκα χιλιάδες δολάρια που τον είχε πληρώσει εκείνος για να τον δολοφονήσει.
Και ξαφνικά φτάνει η πληροφορία στον Κάνταιν Κούπερ ότι ο Ήγκαν βρίσκεται στο Ραντάντο. Πρέπει οπωσδήποτε να συλληφθεί, για να μην κάνει νέα εγκλήματα. Τώρα, η μοίρα έχει φέρει τα τέσσερα παιδιά στο Ώστιν. Ο Τζιμ γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο σερίφη τις συνήθειες και τον τρόπο που δρα ο δολοφόνος, άρα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει να τον συλλάβει για δεύτερη φορά. Ζυγίζει τα πράγματα στο μυαλό του και υπερισχύει ο επαγγελματισμός του, αλλά κυρίως η εμπιστοσύνη που έχει στον ακέραιο χαρακτήρα του Τζιμ. Έτσι, ο νεαρός σερίφης μαθαίνει μαζί με τα άλλα παιδιά τη συνταρακτική είδηση κι «ο εφιάλτης επιστρέφει». Όχι πως είχε φύγει ποτέ! Απλώς είχε κρυφτεί βαθιά στην ψυχή του κι από κει δε σταματούσε να τον πονά. Χάνοντας για κάποιες στιγμές την αυτοκυριαρχία του, αφήνεται σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, για το πόσο υπέφερε, τόσο με τη δολοφονία του πατέρα του, όσο και με την προσπάθειά του να νικήσει το μίσος μέσα του και να μην εκδικηθεί. Και βυθίζεται κι άλλο στην οδύνη της ψυχής του, που την έκανε μεγαλύτερη η ανάμειξη της πολιτικής στη δικαιοσύνη. Η θανατική ποινή του δολοφόνου του πατέρα του μετατράπηκε σε ισόβια για να κερδίσει ο νυν κυβερνήτης του Τέξας τις εκλογές. Και τις κέρδισε εμπορευόμενος το αίμα του πατέρα του. Ο Τζιμ μιλά σκληρά και ειλικρινά. Όλα στο βωμό της εξουσίας λοιπόν. Ο συγγραφέας μέσα από τα λόγια του περιγράφει μια διαχρονική πραγματικότητα. Και τώρα, ο Κάπταιν Κούπερ του ζητά να τα ζήσει όλα από την αρχή. Είναι φανερό ότι το θρυλικό παιδί περνά δύσκολες στιγμές. Κι ο αρχηγός των σερίφηδων του Τέξας, πιστεύοντας ότι το παιδί του νόμου έχει τις απαραίτητες ψυχικές δυνάμεις να ανταποκριθεί ακόμα μια φορά στον όρκο του, προσπαθεί να τον τονώσει λέγοντας: «Στη ζωή μας έρχονται μερικές δύσκολες στιγμές, μικρέ μου φίλε. Σίγουρα ετούτη που περνάς τώρα είναι μια απ’ αυτές. Μα πίστεψέ με ότι μόνο αυτές οι στιγμές έχουν σημασία στη ζωή μας. Κάποια Ανώτερη Δύναμη μας τις στέλνει για να δοκιμάσει το χαρακτήρα μας. Που ή θα λυγίσει στη δυσκολία ή θα τσαλακωθεί και θα βγει νικητής». Μετά απ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, το Ελληνόπουλο ξεκινά με τους φίλους του για τη μεγάλη του αποστολή. Είναι αποφασισμένο να κάνει για ακόμη μια φορά το καθήκον του. Αναπάντεχος σωτήρας και βοηθός στο έργο του, ο αρχηγός των Τσεγιέν. Και η δικαιοσύνη για ακόμη μια φορά θριαμβεύει.
Κριτική: Από τις πολύ καλές περιπέτειες της θρυλικής Τετράδας, με ηθικά διδάγματα, εσωτερικές συγκρούσεις, θετικά μηνύματα για αδελφοσύνη των ανθρώπων και αλτρουισμό. 5/5.


«Στο χείλος της Αβύσσου»

Ο αυτοέλεγχος των αδυναμιών μας είναι ο δρόμος
για να νικήσουμε τους εχθρούς μας

Η μεγάλη περιπέτεια της καταδίωξης του Πατ Ήγκαν, του δολοφόνου του πατέρα του Τζιμ Άνταμς, συνεχίζεται από τα τέσσερα παιδιά στο τεύχος 551 του Μικρού Καουμπόυ με τίτλο «Στο χείλος της Αβύσσου». Ο Γ. Μαρμαρίδης που υπογράφει αυτή την τριλογία μας χαρίζει σ’ αυτό το τεύχος δράση και ανατροπές, που μας κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Το τεύχος κυκλοφόρησε 24 Σεπτεμβρίου 1976.

Υπόθεση: Ο αδίστακτος και κυνικός πιστολέρο Πατ Ήγκαν και ο πρόσφατα αποφυλακισμένος ράντσερ Τάο Τζάκσον, ανεβαίνουν προς το βουνό των Τσεγιέν. Ο ράντσερ έχει ήδη κατορθώσει να πείσει τον Ήγκαν ότι τον συμφέρει περισσότερο να ληστέψουν μαζί την αποστολή χρυσού του Τζέρυ Πηρς, παρά να εισπράξει τα χρήματα που του έταξε ο Πηρς για να τον δολοφονήσει. Όμως, μια δυσάρεστη είδηση έρχεται να ταράξει τον σκληρό πιστολέρο. Ένας άνθρωπός του τον ειδοποιεί ότι στο Ραντάντο έφτασε ο Τζιμ Άνταμς. Μετά το πρώτο ξάφνιασμά του, ο κακοποιός προστάζει τον άνθρωπό του να σκοτώσει τα τέσσερα παιδιά, όταν θα περνούν από το στενό γεφύρι του σατανά, που ενώνει το απόκρημνο φαράγγι του βουνού, ανατινάζοντάς τα. Κατόπιν, οι δυο άντρες χωρίζουν, ο Ήγκαν για να βρει δυναμιτιστές για την ανατίναξη του πολεμικού βαγονιού που μεταφέρει το χρυσό του Πηρς και ο Τζάκσον για να γυρίσει, τουλάχιστον όπως λέει, στο Έμμετ.
Στο μεταξύ, τα τέσσερα παιδιά επισκέπτονται τον Πηρς στο ορυχείο του, για να τον γνωρίσουν και να μπορέσουν να καταλάβουν απ’ αυτά που θα τους πει αν είναι νόμιμος ιδιοκτήτης του ραντς του Τάο και της περιοχής των Τσεγιέν ή όχι. Ο Πηρς και οι άνθρωποί του τους υποδέχονται έτοιμοι να τους πυροβολήσουν, όμως όταν ο Πηρς βλέπει το άστρο του νόμου, αλλάζει στάση και γίνεται καλόβολος και φιλικός, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Όμως, ο Τζιμ συνεχίζει να τον υποπτεύεται ακόμα και για την εξαγορά του σερίφη του Έμμετ, γιατί όπως λέει: «Ένας άνθρωπος με την περιουσία και το χαρακτήρα του Πηρς, είναι δυνατόν να πληρώνει τους πάντες για να κάνει όπως θέλει τις δουλειές του».
Στη συνέχεια τα τέσσερα παιδιά χωρίζουν, αναλαμβάνοντας το καθένα μια αποστολή. Η Ντιάνα και ο Τσιπιρίπο θα πάνε να συναντήσουν τον αρχηγό των Τσεγιέν για να προσπαθήσουν να μάθουν την αλήθεια για την αγοραπωλησία της μισής έκτασής τους από τον Πηρς. Ο Τζιμ με τον Πεπίτο θα πάνε στο Έμμετ να μαζέψουν πληροφορίες για το ποιος πραγματικά είναι ο Τζέρυ Πηρς. Ο Τζιμ, παρόλο που υποπτεύεται ότι κάπου στο βουνό μπορεί να είναι ο Ήγκαν, δεν παρασύρεται από το μίσος του γι' αυτόν και δεν πάει να τον ψάξει, αντίθετα διαλέγει το δρόμο του βουνού, κάτι που κάνει τη Ντιάνα να τον θαυμάσει για ακόμα μία φορά. Λίγο αργότερα, ο Τσιπιρίπο και η Ντιάνα έχουν την ατυχία να συλληφθούν από τον Ήγκαν και τους ανθρώπους που στο μεταξύ έχει συγκεντρώσει για τη ληστεία. Το κορίτσι περνά δύσκολες στιγμές από τα βασανιστήρια των κακούργων, αλλά τελικά, ένας αθέατος σωτήρας τους βοηθά να δραπετεύσουν. Ο Τζιμ με τον Πεπίτο συναντούν στο δρόμο τους το Γαλάζιο Φτερό, τον αρχηγό των Τσεγιέν, δεμένο από τους κακούργους του Ήγκαν στην κοιλάδα που ανοίγεται μετά το τέλος του βουνού. Οι τελευταίοι κυλούν από το ύψος του βουνού τεράστια βράχια για να τον σκοτώσουν. Ο Τζιμ καταφέρνει να τον σώσει την τελευταία στιγμή σε μια πράξη αυτοθυσίας. Ο Ινδιάνος αρχηγός, θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη του, του προτείνει να γίνουν αδέρφια εξ αίματος. Κατά την ιερή τελετή ο Πεπίτο δέχεται κι αυτός μια σταγόνα αίματος και γίνεται… ξάδελφός τους.
Κριτική: 4/5.


«Το γεφύρι του Σατανά»

Κανείς δεν επιτρέπεται να παίρνει
το Νόμο στα χέρια του

Το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία του κυνηγητού του Πατ Ήγκαν εξελίσσεται στο τεύχος 552 του Μικρού Καουμπόυ, με τίτλο «Το γεφύρι του Σατανά». Έχει γραφεί όπως και τα δύο προηγούμενα από τον Γ. Μαρμαρίδη και σ’ αυτό δίνεται η οριστική εξέλιξη στην υπόθεση της δολοφονίας του σερίφη του Έλτζιν.

Υπόθεση: Όπως ήδη αναφέραμε, η Ντιάνα και ο Τσιπιρίπο υπομένουν τα σκληρά βασανιστήρια του Ήγκαν και των συντρόφων του. Ο σκληρός πιστολέρο σκέφτεται να στήσει μια έξυπνη παγίδα στον Τζιμ με δολώματα τα δυο αιχμάλωτα παιδιά. Ευτυχώς, όμως, ένας αόρατος σωτήρας βάζει ένα μαχαίρι στα δεμένα χέρια της Ντιάνας. Τα δυο παιδιά κατορθώνουν να δραπετεύσουν.
Στο μεταξύ ο Τζιμ, αφού έχει σώσει από βέβαιο θάνατο το Γαλάζιο Φτερό, τον αρχηγό των Ινδιάνων Τσεγιέν, μαθαίνει από τον ίδιο ότι ο Πηρς έχει στα χέρια του ένα χαρτί υπογραμμένο από τον προηγούμενο αρχηγό και πατέρα του, ένα χαρτί που του επιτρέπει να βγάλει χρυσάφι από το βουνό. Δε δέχεται όμως να πει τίποτα περισσότερο.
Φτάνοντας στο Έμμετ, ο Τζιμ αποφασίζει να βάλει τον Πεπίτο να παρακολουθήσει το σερίφη, για να καταλάβει από τις αντιδράσεις του αν είναι πληρωμένος υπάλληλος του Πηρς. Μπαίνοντας, λοιπόν, στο μπαρ ο Μικρός Καουμπόυ, γνωρίζεται με τον μέθυσο του χωριού και παράλληλα βρίσκει την ευκαιρία να πει στον σερίφη ότι αυτός ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο να συλλάβει τον Πατ Ήγκαν και να φύγει. Ο σερίφης φροντίζει να ενημερώσει τον Πηρς. Του προτείνει μάλιστα να παγιδεύσει τον Ήγκαν και να τον παραδώσει στον Τζιμ, ώστε να φύγει γρηγορότερα.
Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους τα παιδιά δέχονται την αναπάντεχη επίσκεψη του μέθυσου του Έμμετ, που τώρα όμως δεν δείχνει καθόλου μεθυσμένος. Από αυτόν μαθαίνουν ότι είναι ο παλιός επιστάτης του ραντς του Τζάκσον, από την εποχή του πατέρα του. Ο γέροντας τους διηγείται ότι, ο Πηρς είναι ένας ανέντιμος άνθρωπος, ένας εγκληματίας και ότι δε χωράει αμφιβολία πως εκείνος έβαλε τους ανθρώπους του να δολοφονήσουν τον καινούριο επιστάτη του ραντς και για να ενοχοποιήσει τον Τάο Τζάκσον, τον έριξε αναίσθητο με το πιστόλι στο χέρι δίπλα στο πτώμα. Ο Τάο καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή και ο Πηρς βρήκε τρόπο να αγοράσει το ραντς του για ένα κομμάτι ψωμί, διαδίδοντας και βάζοντας ψευδομάρτυρες ότι ο Τάο του χρωστούσε πολλά χρήματα. Αποκαλύπτει μάλιστα στα παιδιά, ότι ο ίδιος υποκρίνεται τον μέθυσο για να μαθαίνει λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση και να καταλάβει ποιος άλλος από τους κατοίκους του Έμμετ είναι στο κόλπο. Έτσι, έμαθε ότι ο σερίφης είναι άνθρωπος του Πηρς.
Έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις, τα δυο παιδιά ανεβαίνουν ξανά νύχτα στο βουνό. Εκεί, συναντούν τους δυο φίλους τους, τον Τσιπιρίπο και τη Ντιάνα και μαθαίνουν την επικίνδυνη περιπέτειά τους. Και οι τέσσερις είναι ανήσυχοι τώρα για την τύχη του Μπικ, που τον πυροβόλησαν οι κακούργοι του Πατ Ήγκαν.
Στο χρυσορυχείο του Πηρς φτάνουν τα νέα για την επίθεση του Πατ Ήγκαν και των αντρών του στο τεθωρακισμένο αμάξι του χρυσού και ο Πηρς στέλνει όλους τους ανθρώπους του να τους αντιμετωπίσουν και να τους εμποδίσουν να πάρουν το χρυσάφι. Έτσι μένει μόνος του.
Στο βουνό, ο Ήγκαν, βλέποντας τον Τζάκσον να έχει κόψει τα σχοινιά που θα ανέβαζαν τους ανθρώπους του επάνω από το βάθος του φαραγγιού, μετά τη λήξη της επίθεσης για τη ληστεία, καταλαβαίνει το κόλπο που εφάρμοσε και γεμάτος θυμό προσπαθεί να τον σκοτώσει τραβώντας το πιστόλι του. Όμως, ο Τάο αποδεικνύεται πιο γρήγορος και ο Ήγκαν πέφτει νεκρός. Το χρυσάφι πρέπει να παραδοθεί στους Τσεγιέν, στους οποίους ανήκει...
Λίγο αργότερα φτάνουν στο σημείο της ενέδρας και τα τέσσερα παιδιά. Βρίσκουν τον Ήγκαν νεκρό, σκοτωμένο από τον Τάο. Μετά απ' αυτή την εξέλιξη και βλέποντας να φτάνουν στο βάθος του φαραγγιού οι άνθρωποι του Πηρς, τα παιδιά επισκέπτονται το ορυχείο, αλλά εκεί βρίσκουν τον Τζάκσον να βγαίνει ήδη από την καλύβα του γραφείου. Μετά από την «περιποίηση» που του έκανε, ο Πηρς αναγκάστηκε να ομολογήσει την αλήθεια σχετικά με όλες τις παρανομίες του. Ο Τάο αποκαλύπτει στα παιδιά όλες τις λεπτομέρειες των ανομιών του Πηρς. Τους παραδίνει και τον Μπικ, που αν και τραυματισμένος, κατόρθωσε να τον οδηγήσει στο μέρος που κρατούνταν ο Τσιπιρίπο και η Ντιάνα. Ο Πηρς συλλαμβάνεται και οδηγείται στην αναπόφευκτη τιμωρία του...
Κριτική: Μια περιπέτεια με έντονη εναλλαγή των πεδίων δράσης. Οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη και θα μπορούσαν να αποτελούν ένα καλογραμμένο σενάριο για ταινία. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, τα τέσσερα παιδιά, παραμένουν ακλόνητα στην απόφασή τους να πατάξουν την παρανομία. Ο Τζιμ, πάνω στον οποίο είναι στραμμένος «ο προβολέας» της ιστορίας, βρίσκει την ψυχική δύναμη να μην υποκύψει στην επιθυμία της εκδίκησης. Και όπως ταιριάζει σε ένα διήγημα που το διαβάζουν μικρά Ελληνόπουλα, ο Θεός τιμωρεί τελικά τον δολοφόνο του Τζωρτζ Άνταμς με το χέρι του Τζάκσον. 5/5.


Επόμενη "Αξέχαστη Ιστορία":
"Η φυλακή του Παραδείσου"
Αναζητήστε την στο τεύχος 1173 του συλλεκτικού περιοδικού "Μικρός Σερίφης". Διαβάστε την και στείλτε μας τα κείμενά σας στο e-mail του blog (selidesnostalgias@gmail.com), το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την κριτική σας για την περιπέτεια και σε ποιο τεύχος την διαβάσατε!

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2020


🔎3855

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...