Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Λογοτεχνικές Προτάσεις 682: Εγώ, το Ρομπότ


ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΧΩΡΟ
ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Ένα ρομπότ δεν μπορεί να βλάψει ένα ανθρώπινο ον ή, μέσω της αδράνειάς του, να επιτρέψει σε ένα ανθρώπινο ον να πάθει κακό.
Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις εντολές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός και αν αυτές οι εντολές έρχονται σε σύγκρουση με τον Πρώτο Νόμο.
Ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτή η προστασία δεν έρχεται σε σύγκρουση με τον Πρώτο ή το Δεύτερο Νόμο.
Αυτοί είναι οι Τρεις Νόμοι της Ρομποτικής στο σύμπαν του Ισαάκ Ασίμωφ, ένα σύμπαν όπου τα ρομπότ έχουν εξελιχθεί ραγδαία και απειλούν να αντικαταστήσουν την ανθρωπότητα – πόσο τελειοποιημένα είναι, όμως, και κατά πόσο θα ήταν κάτι τέτοιο εφικτό;
Τα ρομπότ του Ασίμωφ διαβάζουν σκέψεις, αστειεύονται, γίνονται πολιτικοί και κυβερνούν μυστικά τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, άλλα ρομπότ συγκρούονται με τον ίδιο τους τον εγκέφαλο και χάνουν τα λογικά τους, φέρνοντας καταστροφικά αποτελέσματα σε όποιον άνθρωπο προσπαθεί να τα συνεφέρει.

Η κλασική συλλογή διηγημάτων του Ισαάκ Ασίμωφ που συγκλόνισε με τις πρωτοποριακές και μοντέρνες της ιδέες και άνοιξε το δρόμο για μια ολόκληρη γενιά έργων επιστημονικής φαντασίας.

Ο ρωσικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Isaac Asimov (1920-1992) θεωρείται από πολλούς ως ο σημαντικότερος συγγραφέας Ε.Φ. όλων των εποχών και συγκαταλέγεται μεταξύ των λεγόμενων «Τριών Μεγάλων» της Χρυσής Εποχής του είδους, μαζί με τον Arthur C. Clarke και τον Robert A. Heinlein. Πολυγραφότατος, με μοναδικό ύφος, βαθιές επιστημονικές και ιστορικές γνώσεις και περισσότερα από πενήντα χρόνια αδιάλειπτης συγγραφικής παρουσίας, επηρέασε καθοριστικά το χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας, αλλά και την ίδια την επιστήμη. Ξεκίνησε την καριέρα του με το διήγημα "Marooned off Vesta" στο περιοδικό Amazing Stories το 1939. Εδραιώθηκε στο χώρο με τη σειρά των διηγημάτων με ρομπότ, όπου θεμελίωσε τους Τρεις Νόμους της Ρομποτικής. Το διήγημά του με τίτλο "Nightfall" έχει επανειλημμένως ψηφιστεί από το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς ως το καλύτερο σύντομο έργο Ε.Φ. που γράφτηκε ποτέ, ενώ τα βιβλία της σειράς Foundation έχουν τιμηθεί συνολικά με το Βραβείο Hugo ως η κορυφαία σειρά όλων των εποχών. Ο Isaac Asimov είναι ο συγγραφέας περισσότερων από τετρακοσίων βιβλίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται έργα εκλαϊκευμένης επιστήμης, αστυνομικές ιστορίες, παιδικά μυθιστορήματα κ.α. Επιμελήθηκε επίσης δεκάδες ανθολογίες Ε.Φ. αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο είδος αλλά και γενικότερα στη σύγχρονη λογοτεχνία.

Τίτλος πρωτοτύπου: I, Robot
Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης
Συγγραφέας: Isaac Asimov
ISBN: 978-960-623-158-2
Ημερομηνία έκδοσης: 01/10/2019
Αριθμός σελίδων: 304
Διαστάσεις: 14 x 20,5
Αρχική τιμή: €14,90
Εκδότης: Anubis

🔎3815

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...