Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Η έννοια του πλήθους στη λογοτεχνία και την ιστορία, κεντρικό θέμα στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης


Ξεκινά στις 9 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ - HELEXPO ΑΕ, η 16η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ)

Με τιμώμενη την Ισπανόφωνη λογοτεχνία (συγγραφείς προερχόμενους από την Ισπανία αλλά και από ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής), φιλοξενούμενους δεκάδες συγγραφείς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, και κεντρικό θέμα την έννοια του «πλήθους» και τον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία και η ιστοριογραφία το αντιμετωπίζουν διαχρονικά («Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία») ξεκινά στις 9 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ, η 16η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ).
Τη 16η ΔΕΒΘ (9-12 Μαΐου) διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ η διοργάνωση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.
Στις τέσσερις μέρες της διοργάνωσης (από τις σημαντικότερες του είδους στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη μέγιστη στην Ελλάδα) εμπεριέχεται σειρά 500 και πλέον εκδηλώσεων και η παρουσία 300 και πλέον συγγραφέων που συμμετέχουν σε παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές συζητήσεις, φεστιβάλ, προβολές ταινιών, εργαστήρια, εκθέσεις, παράλληλες και άλλες δράσεις. Από αυτούς ξεπερνούν τους 60 οι ξένοι πεζογράφοι, δοκιμιογράφοι και ποιητές, που συμμετέχουν με τη συνεργασία και υποστήριξη ξένων Ινστιτούτων και Πρεσβειών όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, η Ιρλανδική πρεσβεία, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα, το Ιταλικό Ινστιτούτο.
Επιπλέον, στην έκθεση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 250 εκδότες, αλλά και ευρύτερα φορείς του βιβλίου, ενώ σημαντική θα είναι και η παρουσία μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταφραστών και επαγγελματιών του κλάδου.

Η λογοτεχνία «μιλά» φετος «Ισπανικά»

Ισπανία, Πορτογαλία, ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Κολομβία κ.α. συνθέτουν το αφιέρωμα στη λογοτεχνία σε μια απο τις πιο «ομιλούμενες» γλώσσες ανά τον κόσμο, με συγγραφείς όπως ο Σαντιάγο Γκαμπόα και ο Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε από την Κολομβία, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας από την Ισπανία και ο ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια αλλα και οι Πορτογάλοι Ντούλσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.
Πέρα από τους ισπανόφωνους λογοτέχνες όμως, στη 16η ΔΕΒΘ θα συμμετάσχει πλειάδα ξένων συγγραφέων, που προέρχονται από τουλάχιστον 20 χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιράκ, Τουρκία, Ιράκ, Σουηδία κ.α.
Από τις σημαντικότερες παρουσίες στην Θεσσαλονίκη θα είναι ο Γάλλος (βραβευμένος με Goncourt 2017), Ερίκ Βυϊγιάρ, ο Ούγγρος μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος Λάζλο Κρασναχορκάι, η συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ασλί Ερντογάν από την Τουρκία, η Ιταλίδα ελληνίστρια Αντρέα Μαρκολόνγκο, η εκπρόσωπος του βρετανικού νουάρ, Κλερ Μάκιντος, η κόρη του Ισραηλινού συγγραφέα Άμος Οζ, η πανεπιστημιακός και καθηγήτρια Ιστορίας Φάνια Οζ Ζαλτσμπέργκερ, ο Γερμανός δημοσιογράφος, θεατρικός σκηνοθέτης και συγγραφέας Χάραλντ Γκίλμπερς, η Ιρλανδο-νιγηριανή συγγραφέας και περφόρμερ Φελίσια Ολουσάνια, ο Γάλλος μυθιστοριογράφος των bestsellers και πολιτικός επιστήμονας (πανεπιστημιακός), ειδικός σε θέματα εκλογικής γεωγραφίας Μισέλ Μπισί, η βραβευμένη Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Βερονίκ Οβαλντέ, ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας (εφημερίδα Liberation) Ζαν Κατρεμέρ, η βραβευμένη νέα Αμερικανίδα συγγραφέας Ρίτα Μπουλγουίνκελ κ.α.
Εξάλλου, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού προσκλήθηκαν από το εξωτερικό οι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής πεζογράφοι Άρης Φιορέτος, Πάνος Καρνέζης, Άντζελα Δημητρακάκη και Μιχάλης Πατένταλης (πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας).
Στη διάρκεια της 16ης ΔΕΒΘ επίσης θα εγκαινιαστεί το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία συμμετέχει στη διοργάνωση με περίπτερο 200τ.μ. και πολλές εκδηλώσεις. Το Έτος θα κλείσει αντίστοιχα στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2020.


Το «Πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία»

Το πλήθος τις περισσότερες φορές αποτελεί σιωπηλή παρουσία. Συχνά όμως, στη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας, κάνει δυναμική εμφάνιση στην πολιτική και κοινωνική σκηνή.
Με δεδομένη αρχαιόθεν την ιδεολογική-φιλοσοφική σύγκρουση ανάμεσα στους θιασώτες του πλήθους κι αυτούς του ατόμου ως καθοριστές της ιστορίας των λαών, αλλά και τη σύγχρονη ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στους οπαδούς των συλλογικών δράσεων -και κατ’ επέκταση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης- και τους θιασώτες του ατομικισμού, ανάμεσα στους υποστηρικτές της κοινωνίας και εκείνους που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κοινωνία, παρά μόνον άτομα, η κεντρική θεματική της 16ης ΔΕΒΘ φιλοδοξεί να αναδείξει το ρόλο του πλήθους είτε ως κομπάρσου είτε, όμως, ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων, και να ανιχνεύσει τον τρόπο που η λογοτεχνία και η ιστοριογραφία αντιμετωπίζουν το πλήθος διαχρονικά. Θεματικές που θα αναδειχθούν στο πλαίσιο της έκθεσης είτε με παρουσιάσεις βιβλίων και τοποθετήσεων των συγγραφέων είτε με τη διοργάνωση σχετικών συζητήσεων είναι:

-«Λογοτεχνία και Μνήμη»: η λογοτεχνία ως φορέας συλλογικής, ατομικής και πολιτισμικής μνήμης που καθορίζει την ιστορική συνείδηση και άρα το παρόν μας. Στο πλαίσιο αυτού του θεματικού άξονα, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, όπως ένα αφιέρωμα στη λογοτεχνική σάτιρα με τίτλο «Θυμόμαστε και μειδιούμε», με αφορμή τις επετείους γέννησης ή θανάτου των Γεώργιου Σουρή, Νίκου Τσιφόρου, Δημήτρη Ψαθά, Κλεάνθη Τριαντάφυλλου, αλλά και αφιερώματα στους Νίκο Μπακόλα, Λεωνίδα Χρηστάκη, Κωστή Μοσκώφ, Μιχάλη Κατσαρό, Έλλη Παππά, Νίκο Νικολαϊδη, Μίλτο Σαχτούρη, Μαρία Ιορδανίδου, Διδώ Σωτηρίου, Μαργαρίτα Λυμπεράκη.

-Ξεχωριστό, «γλωσσικό» αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη, με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του, αφιέρωμα με τίτλο «Η άνθρωπος» (απο το ομότιτλο εμβληματικό ποίημα της Ζωής Καρέλλη) για το θέμα: «Φύλο και Λογοτεχνική Performance»

-Αφιέρωμα στην προφυγική εμπειρία με τίτλο «Imagine all the people» (σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία οργανώνει τέσσερα εργαστήρια με προσφυγόπουλα και εκδήλωση με τη συμμετοχή του επικεφαλής της στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ)

-Αφιερώματα στο Παιδικό και εφηβικό βιβλίο

-Ειδικό μεγάλο αφιέρωμα στο επαγγελματικό κομμάτι του εκδοτικού χώρου.

Η ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου στις 10 πμ - 3 μμ στην αίθουσα «Δον Κιχώτης» του Περιπτέρου 14, θα δώσει έμφαση στη διεθνή αγορά, τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα και τις νέες τεχνολογίες με τη συμμετοχή ομιλητών – εξειδικευμένων στελεχών της αγοράς του βιβλίου από την Ελλάδα, αλλά και από χώρες όπως Αγγλία, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία, Βραζιλία.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, αναμένονται οι εκθέσεις της 16ης ΔΕΒΘ, με κορυφαία την έκθεση φωτογραφιών του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει υλικό, που παραχωρεί στη διοργάνωση το πρακτορείο Reuters, στο οποίο ο σπουδαίος φωτογράφος ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος.
Η 16η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

🔎3390

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...