ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΠΦΑΑΛ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ
Του Παναγιώτη Πλαφουτζή
Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε περιγράφει τον τρόπο που ένα φανταστικό ταξίδι στο φεγγάρι, το οποίο δεν συνέβηκε ποτέ, συγκλονίζει τους πολίτες του Ρότερνταμ. Σύμφωνα με ένα χειρόγραφο που παραδίδεται στις Αρχές της πόλης, ένας κύριος Χανς Πφααλ, έχει καταφέρει να ταξιδέψει στο φεγγάρι χρησιμοποιώντας ένα αερόστατο! Κανείς δεν έχει δει φυσικά τον Χανς Πφααλ, όμως οι περιγραφές του ταξιδιού είναι τόσο λεπτομερείς ώστε να γίνουν πιστευτές.
Ο Πφααλ φυσικά δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στο φεγγάρι. Πρόκειται για έναν επιτήδειο ψεύτη με πάρα πολλά χρέη, ο οποίος μάλιστα έχει δολοφονήσει κάποιους από τους πιστωτές του. Εφευρίσκει αυτό τον ευφάνταστο τρόπο για να γλιτώσει από τα εγκλήματα του. Αν οι αξιότιμοι πολίτες του Ρότερνταμ θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Σελήνη και τους παράξενους κατοίκους της, θα πρέπει να του συγχωρέσουν τα εγκλήματά του, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη Γη!…
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Ρότερνταμ, τα φιλοσοφικά πνεύματα της πόλης κατέχονται από εξαιρετικά ζωηρή συγκίνηση. Πράγματι, στην πόλη αυτή εκδηλώθηκαν τόσο καινούρια, τόσο πρωτόγνωρα φαινόμενα -φαινόμενα που αντιφάσκουν τόσο πολύ με τις ως τώρα αποδεκτές αντιλήψεις, ώστε φοβάμαι πως πριν περάσει πολύς καιρός ολόκληρη η Ευρώπη θα περιέλθει σε αναστάτωση, σύσσωμη η φυσική θ' αγανακτήσει, ο κοινός νους και η αστρονομία θα βρεθούν στα μαχαίρια.
Όπως λοιπόν λένε οι πληροφορίες, στις. . . του μήνα. . . (δε θυμάμαι με βεβαιότητα την ημερομηνία) ένα μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί στη μεγάλη πλατεία του χρηματιστηρίου της ως άνω πόλης, για λόγους που δεν διευκρινίζονται λεπτομερέστερα. Η μέρα ήταν ζεστή -ασυνήθιστα μάλιστα ζεστή γι' αυτή την εποχή. Δε σάλευε ούτε φύλο, και το πλήθος δε δυσφορούσε καθόλου όταν από τα μεγάλα άσπρα σύννεφα που αρμένιζαν στο γαλανό ουράνιο θόλο, έπεφτε πότε πότε μια ψιλή βροχούλα. Κατά το μεσημέρι, παρατηρήθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος μια ελαφριά αλλά αισθητή αναταραχή. Επακολούθησε ένα μουρμουρητό από δέκα χιλιάδες φωνές, κι ένα λεπτό αργότερα δέκα χιλιάδες πρόσωπα στράφηκαν προς τον ουρανό...
Η ΡΟΥΦΗΧΤΡΑ ΤΟΥ ΜΑΕΛΣΤΡΟΜ
Όταν ένας ηλικιωμένος -που δεν είναι και τόσο ηλικιωμένος όσο φαίνεται- διηγείται σε κάποιον την θανάσιμη περιπέτεια που έζησε, ξέρει ότι πολύ δύσκολα αυτή θα γίνει πιστευτή. Όμως είναι αλήθεια. Κατάφερε να βγει ζωντανός μέσα από μια τεράστια θαλάσσια δίνη, που ρούφηξε αυτόν και το πλοίο του!
Τους διηγήθηκα την ιστορία μου. Δε με πιστέψανε. Τώρα τη διηγήθηκα σ' εσένα, μα δεν περιμένω πως κι εσύ θα την πιστέψεις περισσότερο απ' ότι την πιστέψανε οι χωρατατζήδες ψαράδες του Λαφοντέν...
Σελίδες Νοσταλγίας: Στο μικρό αυτό βιβλίο περιέχονται δύο χαρακτηριστικά κείμενα της βιβλιογραφίας του Πόε.
"Το ταξίδι του Χανς Πφάαλ στη σελήνη" δημοσιεύθηκε το 1835 και κατατάσσεται στην κατηγορία της Επιστημονικής Φαντασίας. Ο Πόε γοητεύονταν από τα μαθηματικά, τον ηλεκτρομαγνητισμό, τη θεωρία των Πιθανοτήτων, τις θεωρίες του Κέπλερ, του Νεύτωνα, του Λαπλάς και τα επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής του. Έδειχνε, όμως, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για τα αερόστατα, τα εξωτικά ταξίδια και τις ψευδοεπιστημονικές ανακαλύψεις, στις οποίες αναφέρονταν συχνά οι αμερικανικές εφημερίδες της περιόδου 1830-1840. Στο σατιρικό αυτό διήγημα, που σε πολλούς θα θυμίσει λίγο Ιούλιο Βερν, βάζει τον καταχρεωμένο ήρωά του να ταξιδεύει για τη Σελήνη με ένα αερόστατο, έχοντας μαζί του και μερικά ζώα, με σκοπό να γλιτώσει από τους πιστωτές του. Η αφέλεια των υπολογισμών και της όλης λογικής του εγχειρήματος συγκαλύπτεται περίτεχνα κάτω από έναν ψευδοεπιστημονικό μανδύα. Ο αναγνώστης του σήμερα γνωρίζει εξ αρχής ότι δεν μπορεί να πάει κάποιος με αερόστατο στο φεγγάρι, όμως στα 1835 οι αναγνώστες είναι βέβαιο ότι παρασύρονταν από την αληθοφάνεια μιας τέτοιας απόπειρας. Εντέλει αποδεικνύεται πως ο Πφάαλ δεν έκανε ποτέ αυτό το ταξίδι και πως όλα ήταν μια καλοστημένη φάρσα.
"Η ρουφήχτρα του Μάελστρομ" δημοσιεύθηκε το 1841 και είναι η φανταστική μαρτυρία ενός ανθρώπου που επέζησε από μια τεράστια δίνη που ρούφηξε το πλοίο του. Η αληθοφανής περιγραφή αυτής της εμπειρίας, δημιουργεί στον αναγνώστη την πεποίθηση πως η ιστορία του είναι αληθινή. Ο Πόε εδώ βασίζει το διήγημά του σε έναν πραγματικό φυσικό κίνδυνο. Η ρουφήχτρα Μοσκστράουμεν (Moskstraumen - γνωστή ως Μάελστρομ), είναι η μεγαλύτερη γνωστή ρουφήχτρα του κόσμου και δημιουργείται από παλιρροιακά ρεύματα στα ανοιχτά των νήσων Λοφούτεν της Νορβηγίας. Μπορεί ο συγγραφέας να μεγαλοποιεί με την φαντασία του το φαινόμενο, όμως σίγουρα βασίστηκε σε μαρτυρίες και περιγραφές ναυτικών της εποχής. Από τα χαρακτηριστικά δείγματα γραφής του Πόε.
Θεωρώ ότι η δεύτερη ιστορία είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα, όμως διαβάστε και τις δύο για να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική άποψη για τον συγγραφέα.
Συγγραφέας: Edgar Allan Poe
Μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ, Κοσμάς Πολίτης
Επιμέλεια: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου
ISBN13: 9789603221111
Αριθμός σελίδων: 132
Διαστάσεις: 18x12
Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 1999
Εκδότης: Αιγόκερως
Τιμή: 5,31€
🔎2516
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου