Συγγραφέας: Γιάννης Μαρής
Εισαγωγή: Ανδρέας Αποστολίδης
Εικονογράφηση: Μιχάλης Γάλλιας
Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2016
ISBN: 978-960-505-162-4
Διαστάσεις: 17x12
Σελίδες: 286
Τιμή: €13,00
Εκδόσεις: Άγρα
Χωρίς να αποφεύγει με ιδιαίτερη επιμονή τον κόσμο, ο γιατρός Δαλέζιος δεν ζούσε μέσα σ' αυτόν, όσο θα δικαιολογούσε η οικονομική θέση του, η παλιά οικογένεια από την οποία καταγόταν και οι περίφημες σπουδές του. Έβλεπε μερικούς παλιούς φίλους -κι αυτούς όμως όχι πολύ συχνά- και απέφευγε τις πολυθόρυβες κοσμικές συγκεντρώσεις. Κοντολογίς ήταν ένας άνθρωπος γοητευτικός κι απλός για κείνους που τον γνώριζαν καλά, παράξενος και μυστηριώδης για τους άλλους, που τον ήξεραν από μακριά. [...]
Ακριβώς την ώρα που έμπαινε στην Εκάλη, συνέβη εκείνο που του αναστάτωσε τη ζωή. Η γυναίκα ξεφύτρωσε από το πλάι του δρόμου, σαν να τη γέννησε το σκοτάδι, και μπήκε απότομα στο φωτεινό πλαίσιο των προβολέων του, δυο μέτρα εμπρός από το αυτοκίνητο. Δεν έκανε καμιά προσπάθεια να το αποφύγει -λες κι επεδίωκε να βρεθεί κάτω από τις ρόδες του. [...]
-Θα θέλατε να γίνω ερωμένη σας; τον ρώτησε. Αυτό ήταν ακόμη πιο απροσδόκητο. Ο Δαλέζιος τα 'χασε. Η Ελένη τον κοιτούσε μέσα στα μάτια. Μιλούσε κυνικά και προσπαθούσε να έχει κυνική έκφραση. Μέσα στο βάθος των ματιών της όμως ο Δαλέζιος είδε την άπειρη θλίψη.
Σελίδες Νοσταλγίας: Ο σημαντικός και ιδιαίτερα ενεργός στο χώρο της αστυνομικής φιλολογίας, εκδοτικός οίκος Άγρα, φθάνει αισίως στην έβδομη κυκλοφορία –ανέκδοτων έως τώρα σε βιβλίο– ολοκληρωμένων μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή. “Το τέλος του δρόμου”, κρύβει μία έκπληξη στον αναγνώστη. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη γοητευτικό αστυνομικό ανάγνωσμα του Έλληνα μετρ του είδους, μα ένα ιδιαιτέρως εμπνευσμένο αισθηματικό μυθιστόρημα γραμμένο το 1957 (στην πρώτη και καλύτερη δημιουργική του περίοδο), το οποίο αποτελεί συνάμα ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό της αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής.
Ο έρωτας που αναπτύσσεται πολύ δειλά, μα εξίσου σταθερά, μεταξύ ενός γοητευτικού, ώριμου, πλούσιου, μα μοναχικού και αποξενωμένου άντρα, με μία νεαρή (νεαρότατη, μόλις 22 ετών!), πανέμορφη κοπέλα με ξέφρενο αισθηματικό παρελθόν και παρόν, είναι απλά και μόνο το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Διότι η ύπαρξη του καλοστημένου αυτού ειδυλλίου αποτελεί τον ιδανικότερο καμβά για το συγγραφέα να απλώσει πάνω σε αυτόν όλη σχεδόν την κοινωνική δομή της κοσμικής –και όχι μόνο– Αθήνας.
Μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύουν ξανά και σε όλο τους το κοσμικό μεγαλείο, το καφέ “Στου Λουμίδη”, το “Zonar’s”, το “Μπραζίλ”, τα θρυλικά “Αστέρια” της Γλυφάδας, οι γκαλερί και τα έξαλλα πάρτι της εποχής. Μαζί τους ζωντανεύει και η –από τότε ήδη!- κοσμοπολίτικη Μύκονος, διότι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας λαμβάνει χώρα στο περίφημο νησί των ανέμων.
Ο Μαρής, κάνει χρήση εδώ όλου του θαυμάσιου πλούτου του λεξιλογίου του, ώστε να περιγράψει με τον πλέον έντονο τρόπο, χαρακτήρες, σκηνικά και στιγμιότυπα της εποχής. Όμορφοι ηθοποιοί β’ διαλογής ως φτηνοί ζιγκολό, ζωγράφοι ελαφριάς κουλτούρας, ασήμαντοι καλλιτέχνες, μεσήλικες καλλονές στην αναζήτηση του στιγμιαίου έρωτα, γοητευτικοί 50άρηδες, πρόσωπα κάθε λογής συναντώνται κάτω από τον καλοκαιρινό ίσκιο της πένας του δημιουργού τους. Στο τέλος του δρόμου ο πασίγνωστος συγγραφέας φαντάζει πιο καυστικός και διακριτικά ειρωνικός παρά ποτέ, δίνοντας μας μία ακόμη πτυχή του πολύπλευρου ταλέντου του.
Το έργο παρουσιάστηκε για 1η φορά στο αναγνωστικό κοινό στην καθημερινή εφημερίδα “Ακρόπολις” από τις 26.5.1957 έως τις 28.7.1957, με τον βαρύγδουπο και μάλλον ξεπερασμένο υπότιτλο «Τα ανήσυχα νιάτα στο πυρετό της σημερινής ζωής». Για πολλοστή φορά θα σταθώ στη συνολική, άριστη ποιότητα της έκδοσης, που περιλαμβάνει μία εξαιρετική και γεμάτη πληροφορίες για το παρόν έργο, εισαγωγή δια χειρός Ανδρέα Αποστολίδη, σπάνιες φωτογραφίες, βιογραφία, βιβλιογραφία και φιλμογραφία του συγγραφέα. Ευχής έργον, όλες οι παρόμοιες εκδόσεις να περιείχαν τη ποιότητα και το υλικό της παρούσης. Από τα απαραίτητα βιβλία της φετινής χρονιάς…
Χρήστος Νάστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου