Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Λογοτεχνικές Προτάσεις 75 / Βιβλιοκριτική: Σάλεμς Λοτ (Μυθιστόρημα Τρόμου)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Το Σάλεμς Λοτ είναι μια μικρή πόλη με άσπρα παραδοσιακά σπίτια, δρόμους που πλαισιώνονται από δεντροστοιχίες και εκκλησίες με επιβλητικά καμπαναριά. Εκείνο το καλοκαίρι στο Σάλεμς Λοτ ήταν ένα καλοκαίρι επιστροφής· ο Μπεν Μέαρς επέστρεψε στην πόλη με την ελπίδα να εξορκίσει τους δικούς του δαίμονες· βρέθηκε, όμως, αντι­μέτωπος με έναν καινούριο, απερίγραπτο τρόμο.

Ένας ξένος είχε έρθει επίσης στο Λοτ, ένας ξένος με ένα μυστικό παλιό όσο ο διάβολος, ένα μυστικό που θα προξενούσε ανεπανόρθωτο κακό σ' όσους έρχονταν σε επαφή μ' αυτόν και στη συνέχεια στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όλα θα άλλαζαν για πάντα -η Σούζαν, που η αγάπη της για τον Μπεν δε θα μπορούσε να την προστατέψει· ο πάτερ Κάλαχαν, ο διαβολικός ιερέας που έθεσε τη διεφθαρμένη πίστη του σε μια τελευταία δοκιμασία· και ο Μαρκ, ένα μικρό αγόρι που βλέπει τον κόσμο της φαντασίας του να γίνεται πραγματικότητα και που, τελικά, απο­δεικνύεται ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να κατανικήσει τον αδυσώπητο εφιάλτη του Σάλεμς Λοτ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, σχεδόν υπνωτιστικό με την ακατά­παυστη αγωνία που υποβάλλει και η οποία φτάνει στο αποκορύφωμα της μέσα σε μια ατμόσφαιρα αληθινού τρόμου. Δεν πρόκειται να ξεχάσετε το Σάλεμς Λοτ ούτε κανέ­ναν από τους ανθρώπους που ζούσαν κάποτε εκεί...

Σελίδες Νοσταλγίας: Η δεύτερη έκδοση στα ελληνικά ενός από τα πρώτα αλλά και σημαντικότερα βιβλία του Stephen King -ταυτόχρονα, ενός εκ των καλυτέρων ιστοριών τρόμου που έχουν γραφτεί ποτέ.
Ο Μπεν Μίαρς, ένας πετυχημένος συγγραφέας, είχε γυρίσει στο Σάλεμς Λοτ με σκοπό να γράψει ένα μυθιστόρημα που θα εξελισσόταν στην πόλη και θα βασιζόταν στα γεγονότα που είχε βιώσει εκείνος τα χρόνια που έζησε σ' αυτή όταν ήταν παιδί. Στόχος του ίδιου ήταν να ξορκίσει τους φόβους που συνέχιζαν να τον στοιχειώνουν ακόμη και τόσα χρόνια αργότερα, καθώς είχε γίνει μάρτυρας ενός τρομακτικού συμβάντος στο παλιό σπίτι των Μάρστεν, που δεσπόζει στον λόφο πάνω από την πόλη. Στο ίδιο σπίτι που πλέον κατοικούσε ένας παράξενος άνθρωπος, ο Μπάρλοου, η παρουσία και μόνο του οποίου, προκαλούσε ρίγη ανατριχίλας.
Ο Μπεν γνώρισε τυχαία την Σούζαν, μια όμορφη κοπέλα που είχε διαβάσει τα βιβλία του και τον θαύμαζε. Ένα δυνατό αίσθημα άρχισε να δημιουργείται ανάμεσά τους και γρήγορα ένιωσαν ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλο.
Όταν άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα γεγονότα στην πόλη, όπως εξαφανίσεις παιδιών και θανατώσεις ζώων, οι τοπικοί αντιπρόσωποι του Νόμου άρχισαν να τα συνδέουν με την ταυτόχρονη άφιξη στο Σάλεμς Λοτ του Μπεν Μίαρς και του Μπάρλοου. Ποιος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για όλα αυτά; Δυστυχώς για εκείνους -και για ολόκληρη την πόλη- τα πράγματα εξελίχθηκαν με άσχημο τρόπο τόσο γρήγορα που αναγκάστηκαν να παραμείνουν θεατές των γεγονότων.
Καθώς την ανησυχία την διαδέχθηκε σταδιακά ο τρόμος -και λίγο πριν το Σάλεμς Λοτ βυθιστεί πραγματικά στο σκοτάδι- έγινε φανερό πως η σωτηρία της πόλης βρισκόταν στα χέρια μιας χούφτας ανθρώπων: του Μπεν, της Σούζαν, του καθηγητή Ματ, του πάτερ Κάλαχαν και του Μαρκ, ενός μικρού αγοριού που είδε ξαφνικά τους εφιάλτες του να παίρνουν σάρκα και οστά...
Όταν διάβασα για πρώτη φορά το "Σάλεμς Λοτ", με είχε εντυπωσιάσει με τη δράση, την αγωνία και τις τρομακτικές σκηνές του. Δεν ντρέπομαι να πω ότι με είχε τρομάξει κιόλας -το μοναδικό βιβλίο που με έκανε να νιώσω έτσι. Σφιχτοδεμένη πλοκή, γρήγοροι ρυθμοί και έντονη δράση, συνεχής ένταση και αγωνία, σκοτεινή και μυστηριώδης ατμόσφαιρα, ανατροπές.
Από τα αγαπημένα μου βιβλία του Βασιλιά, δεν διστάζω να το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους -ακόμα και σ' εκείνους που δεν έχουν ξαναδιαβάσει King.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰ 10/10

Ξενόγλωσσος τίτλος: Salem's Lot
Συγγραφέας: Stephen King
Ημερομηνία έκδοσης: 1993 (Εξαντλημένη έκδοση)
ISBN: 9602370661
Δέσιμο: Μαλακό Εξώφυλλο
Αριθμός σελίδων: 510
Εκδόσεις: Λιβάνης
Τιμή: 16,00 ευρώ


SALEM'S LOT BOOK - STEPHEN KING - TERROR

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...