Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Λογοτεχνικές Προτάσεις 624 / Βιβλιοκριτική: Ιστορίες φαντασίας με δράκους


10 διηγήματα
για τους λάτρεις του φανταστικού

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Οι δράκοι μας σαγηνεύουν με την ομορφιά και τη χάρη τους, μας συναρπάζουν με τη μαγεία τους, μας δελεάζουν με υποσχέσεις για παραμυθένιο πλούτο που προσφέρεται απλόχερα. Εξάλλου, τίποτα δεν κάνει την καρδιά να χτυπήσει γρηγορότερα, το βλέμμα να αστράψει, όπως η ανακάλυψη της γιγάντιας πατημασιάς στο μονοπάτι ή η πανικόβλητη φωνή του χωρικού που διηγείται πως «το μεγάλο φτερωτό τέρας σήκωσε την κόρη μου ψηλά στον αέρα και εξαφανίστηκε!».
Και όταν ο θαρραλέος ιππότης βγει νικητής από τη δύσκολη αναμέτρηση, νιώθουμε μαζί του ένα τσίμπημα λύπης, καθώς το περήφανο πλάσμα γκρεμίζεται από τον ουρανό θανάσιμα λαβωμένο. Γιατί ξέρουμε πως καταστρέψαμε κάτι πιο θαυμαστό από μας.

Η αλήθεια είναι πως απ' όλα τα μυθικά όντα ο δράκος είναι μάλλον το πιο συναρπαστικό. Με την ομορφιά, τη χάρη, τη μαγεία αλλά και την σκληρότητά τους, αυτά τα πλάσματα μας ελκύουν πάντοτε και οι ιστορίες με δράκους εκπέμπουν σ’ εμάς μια ιδιαίτερη γοητεία.
Στην παρούσα συλλογή η Margaret Weis έχει συγκεντρώσει μερικές από τις ωραιότερες ιστορίες ορισμένων από τους γνωστότερους συγγραφείς του fantasy. Κάποιες παλιές κι αγαπημένες, κάποιες άλλες νεότερες. Σίγουρα, όμως, όλες εξίσου συναρπαστικές.

Οι τίτλοι των ιστοριών και οι συγγραφείς τους:
-Η αναζήτηση του Γουέιρ (Anne McCaffrey)
-Δύο γιάρδες δρακοτόμαρο (L. Sprague de Camp)
-Ο δράκος του Αγίου Γουίλιμπαλντ (Esther M. Friesner)
-Ο δράκος των πάγων (George R.R. Martin)
-Παντοτινά (eluki bes shahar)
-Η επιχείρηση του Γεώργιου (Roger Zelazny)
-Η φλογέρα από δρακοκόκαλο (Lois Tilton)
-Το μελόδραμα των δράκων (Craig Shaw Gardner)
-Η μάστιγα των πεταλούδων (Orson Scott Card)
-Ο Άγιος Δράκος και ο γεώργιος (Gordon R. Dickson)

Εγώ, ξεχώρισα τις «Ο δράκος των πάγων» (που ξανακυκλοφόρησε αργότερα και σε αυτόνομη έκδοση, ως «Ο Δράκος του Πάγου», για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ), «Η επιχείρηση του Γεώργιου»(εξαιρετικά ευρηματική), «Η φλογέρα από δρακοκόκαλο» και «Η μάστιγα των πεταλούδων».
Συνολική κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮ 7/10


Το εξώφυλλο βασίζεται σε πίνακα του John Howe

Η Margaret Weis, μιάμιση δεκαετία μετά την πρώτη της συνεργασία με τον Tracy Hickman, έγραψε άλλα δέκα μυθιστορήματα βασισμένα στον κόσμο του Dragonlance, την τετράτομη γαλαξιακή περιπέτεια φαντασίας "Star of the Guardian", ενώ μαζί με το σύζυγό της, Don Perrin, έγραψαν τα "The Doom Brigade", "Knights of the Black Earth", "Robot Blues" και "Hung Out". Μαζί με τον Perrin έγραψαν επίσης το "Brothers in Arms", τη συνέχεια του "The Soulforge" που είχε γράψει παλιότερα η Weis. Πλέον έχει τελειώσει μαζί με τον Hickman μια άλλη τριλογία βασισμένη στον κόσμο του Dragonlance, με τίτλο "The War of Souls". Ζει ευτυχισμένη στο νότιο Ουισκόνσιν, σ' έναν αχυρώνα που έχει μετατρέψει σε σπίτι, παρέα με τους σκύλους, τις γάτες της και πάρα πολλά βιβλία.

Ξενόγλωσσος τίτλος: A dragon lover's treasury of the fantastic
Ανθολόγηση: Margaret Weis
Μετάφραση: Αναστασία Πανδή
ISBN13: 9789603063865
Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2003
Αριθμός σελίδων: 288
Διαστάσεις: 21x14
Αρχική τιμή: €16,00
Εκδότης: Anubis

🔎3587

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...