Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 506 / Βιβλιοκριτική: Μίζερι (Μυθιστόρημα)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Η Μίζερι Τσάστεϊν ήταν νεκρή. Ο Πολ Σέλντον την είχε μόλις σκοτώσει και μάλιστα με απέραντη αγαλλίαση, ασκώντας το δικαίωμα του συγγραφέα που αποφασίζει κάποια στιγμή να δώσει τέλος σ' ένα δημιούργημά του. Η δημοφιλής ηρωίδα των βιβλίων του τον είχε κάνει πλούσιο και διάσημο, αλλά ταυτόχρονα έπνιγε το συγγραφικό του ταλέντο κι έκανε τη δουλειά του να μοιάζει με αφόρητη αγγαρεία. Είχε βαρεθεί πια να καταστρώνει τις απίθανες περιπέτειές της. Τώρα ήταν επιτέλους ελεύθερος ν' ασχοληθεί με κάτι αληθινά ουσιαστικό, να γράψει αυτά που πάντα επιθυμούσε. Όμως, τότε ακριβώς του συνέβη το απρόβλεπτο: ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα σ' έναν ορεινό, χιονισμένο δρόμο του Κολοράντο. Ένα ατύχημα, που τον καθήλωσε με φρικτούς πόνους σ' ένα άγνωστο κρεβάτι, όχι ενός νοσοκομείου, αλλά στο απομονωμένο πάνω στο βουνό σπίτι της Άννι Γουίλκς. Για καλή του τύχη, η Άννι ήταν κάποτε νοσοκόμα και διέθετε άφθονα δυνατά παυσίπονα στο σπίτι της. Ταυτόχρονα όμως ήταν και φανατική αναγνώστρια των περιπετειών της Μίζερι. Κι όταν ανακάλυψε τι είχε κάνει ο Πολ στην αγαπημένη της ηρωίδα, θύμωσε πολύ. Μα πάρα πολύ...

Σελίδες Νοσταλγίας: Όταν ξεκινάς να το διαβάζεις δεν μπορείς να το αφήσεις από το χέρι. Ένα σπουδαίο ψυχολογικό θρίλερ, από εκείνα που μας ανάγκασαν να αποκαλούμε τον Stephen King, μαιτρ.
Εδώ, χρησιμοποιώντας ως πρωταγωνιστή της ιστορίας έναν επιτυχημένο συγγραφέα, εισχωρεί σε βάθος στην ψυχολογία της δημιουργίας και μέσω εκείνου μας μιλά για την ίδια τη συγγραφή. Για την σχέση που αναπτύσσει ο συγγραφέας με το κοινό του, το πόσο απολαμβάνει την γραφή και τη φύση της έμπνευσης. Για τις ευθύνες του απέναντι στους θαυμαστές του έργου του και τον φόβο της αποδοχής ή της απόρριψης αυτού.
Υπάρχουν στιγμές που το κείμενο γίνεται ιδιαίτερα τρομακτικό, όχι επειδή εμφανίζονται καταχθόνια τέρατα αλλά επειδή διαπιστώνουμε την σκοτεινή πλευρά του πλάσματος που ονομάζεται άνθρωπος.
Ο King έχει την ικανότητα να κόβει την ανάσα των αναγνωστών του κι εδώ το κάνει με μια δεξιοτεχνία που εντυπωσιάζει. Διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα, καθώς ο άμοιρος Πολ Σέλντον προσπαθεί να ικανοποιήσει την "πιο φανατική του θαυμάστρια", ξαναζωντανεύοντας την πεθαμένη πρωταγωνίστριά του. Η Μίζερι γίνεται -χωρίς να το γνωρίζει καν- η αιτία για να ζήσει ή να πεθάνει ο Πολ και το δημιούργημα εκδικείται έτσι τον δημιουργό του για την μοίρα που του επιφύλαξε. Ο μοναδικός παρανοϊκός χαρακτήρας της Άννι Γουίλκς περιγράφεται εξαιρετικά, αποδεικνύοντας πως ο King είναι ένας συγγραφέας με βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής.
Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αμερική το 1987, ενώ το 1990 ο Rob Reiner σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έπαιξαν οι Kathy Bates και James Caan, με την Bates να κερδίζει βραβείο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της. Ακόμη κι αν έχετε δει την ταινία, μην διστάσετε να διαβάσετε το βιβλίο, καθώς -αν και αριστουργηματική- η ταινία του Reiner δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο επίπεδο του βιβλίου...
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮ 9/10

Τίτλος πρωτοτύπου: Misery
Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
Σελίδες: 420
Διαστάσεις: 21x14 cm
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 9789606204562
ISBN 10: 9606204561
Ημερομηνία πρώτης έκδοσης: 11/1994
Ημερομηνία παρούσας έκδοσης: 06/2003
Εκδότης: Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"



🔎3085

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...