Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 502 / Βιβλιοκριτική: Μέγας Αλέξανδρος - Η άμμος του Άμμωνα (Ιστορικό μυθιστόρημα)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Η Ασία, ο τόπος όπου γεννιέται ο ήλιος, λίκνο θρυλικών πολιτισμών, αδιαμφισβήτητη επικράτεια του Μεγάλου Βασιλιά των Περσών: κανείς Έλληνας δε θα τολμούσε καν να συλλάβει την ιδέα της κατάκτησης μιας τόσο απέραντης αυτοκρατορίας. Αλλά ο Αλέξανδρος, με τους άντρες του, ρίχνεται στην απίστευτη περιπέτεια.
Νικάει το στρατό του εχθρού, κυριεύει το ένα μετά το άλλο τα φρούρια και τα λιμάνια από τα οποία οι Πέρσες κυριαρχούν στη θάλασσα: την ισχυρή Μίλητο, τις μυθικές Σάρδεις, πρωτεύουσα του βασιλείου του Μίδα και του Κροίσου, την απόρθητη Αλικαρνασσό. Κινείται προς το χιονισμένο οροπέδιο της Ανατολίας και πολεμώντας ανοίγει δρόμο μέχρι ένα αρχαίο ιερό, όπου κόβει, μ' ένα χτύπημα του σπαθιού του, το δεσμό που ενώνει το ζυγό με το τιμόνι της άμαξας του βασιλιά του Γόρδιου: ο χρησμός λέει ότι εκείνος που θα λύσει αυτό το δεσμό θα κυριαρχήσει στην Ασία.
Στην Ισσό αντιμετωπίζει την τεράστια στρατιά του βασιλιά Δαρείου και, με μια ορμητική έφοδο, διαλύει την ισχυρή παράταξή της: οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο, αναμετριούνται με το βλέμμα, σ' εκείνη τη στιγμή μαγικής έντασης που θα απαθανατιζόταν αργότερα σε ένα ψηφιδωτό της Πομπηίας. Ο Δαρείος, νικημένος, αναγκάζεται να φύγει, εγκαταλείποντας την άμαξά του και το βασιλικό μανδύα.
Όμως δεν είναι αυτό το τέλος: η Τύρος αντιστέκεται από το νησί της κλεισμένη μέσα στα πανύψηλα τείχη της, η Γάζα αντιστέκεται από τους πύργους της. Αλλά ο Αλέξανδρος κινεί στη γη και στη θάλασσα τερατώδεις μηχανές, που παρασύρουν τα πάντα και ανοίγουν το δρόμο στα νικηφόρα στρατεύματά του. Τώρα η μυστηριώδης Αίγυπτος του ανοίγει τις πύλες της. Και το μαντείο του Άμμωνα, στην καρδιά της ερήμου, τον περιμένει για να του αποκαλύψει μια συγκλονιστική αλήθεια: τη θεϊκή καταγωγή του και τη μοίρα που πρόκειται να του χαρίσει αθάνατη δόξα...

Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και ειδικεύτηκε στην τοπογραφία του αρχαίου κόσμου. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ιταλίας και του εξωτερικού, όπως το Ecole Pratique des Hautes Edudes της Σορβόνης, και είναι καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο. Μελετητής του αρχαίου κόσμου, έχει διδάξει σε ιταλικά και ξένα πανεπιστήμια και έχει διεξαγάγει και διευθύνει επιστημονικές έρευνες και ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Μεσογείου. Συνεργάζεται με τα περιοδικά "Panorama" και "Messaggero". Έχει γράψει δεκαέξι μυθιστορήματα, που έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Επίσης, έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και ντοκιμαντέρ για σημαντικούς παραγωγούς. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του είναι: "Ξενοφώντος ανάβασις" (1980), "Η κάθοδος των Μυρίων" (1986), "Τα καλότυχα νησιά" (1990), "Οι Ετρούσκοι στην κοιλάδα του Πάδου" (1991) -σε συνεργασία με τον Λουίτζι Μαλνάτι-, "Θάλασσα της Ελλάδας" (1992), "Οι Έλληνες της Δύσης" (1996) -σε συνεργασία με τον Λορέντζο Μπρατσέζι-, "Οι Κέλτες της Ιταλίας" (1999) -σε συνεργασία με τον Βενσεσλάς Κρούτα, η μυθιστορηματική τριλογία "Μέγας Αλέξανδρος" (1998), που μεταφράστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, και τα βιβλία του "Ακρόπολη", "Η μεγάλη εποποιία της Αθήνας", "Ο Φαραώ της άμμου", "Η επιστροφή από την Τροία", "Χίμαιρα", "Παλλάδιο", "Η τελευταία λεγεώνα", "Η ασπίδα της Σπάρτης", "Ο τύραννος των Συρακουσών", "Ζευς", κ.ά.

Σελίδες Νοσταλγίας: Ο δεύτερος τόμος της επικής τριλογίας που αγάπησαν όλοι οι λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος.
Εδώ, ο συγγραφέας εξιστορεί την πορεία του Αλέξανδρου, του νεαρού βασιλιά της Μακεδονίας, από την στιγμή που πατάει το πόδι του στην Ασία. Παρακολουθούμε τις σκέψεις και τα κατορθώματά του, τις πολεμικές αρετές του στα πεδία των μαχών. Διαβάζουμε για κάποιες από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, για όλα εκείνα τα βήματα που έφεραν τον θρασύ νεαρό Έλληνα βασιλιά απέναντι στον μέχρι τότε ισχυρότερο ηγέτη του πλανήτη. Τον βασιλιά τον Περσών, Δαρείο, που προσπαθώντας να γλιτώσει εγκατέλειψε πίσω ακόμη και την ίδια του την οικογένεια!
Αισθανόμαστε δέος παρακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα να διαδέχονται το ένα το άλλο, καθώς και την ίδρυση της Αλεξάνδρειας, με την ευθύνη του σχεδιασμού της ιστορικής πόλης να περνά από τα χέρια του ίδιου του Αλέξανδρου. Ο νεαρός βασιλιάς φαίνεται σίγουρος για την επικράτησή του, ακόμα και στις πιο δύσκολες πολιορκίες, όπως αυτή της Τύρου και δεν πτοείται ούτε κι όταν τραυματίζεται. Δείχνει να ελέγχει το παρόν και το μέλλον του. Γι' αυτό και δεν φοβάται να πάει στο ιερό μαντείο του θεού Άμμωνα, στην όαση της ερήμου της Σίβα, για να πάρει έναν χρησμό που θα επιβεβαιώσει πως οι δυνατοί καθορίζουν οι ίδιοι την μοίρα τους...
Με απλή, ανάλαφρη γραφή ο Manfredi καταφέρνει να αποδώσει αριστοτεχνικά με λεπτομέρειες και πειστικότητα το κλίμα της εποχής. Έχοντας την εμπειρία του αρχαιολόγου, χρησιμοποιεί τις γνώσεις του και δεν αφήνει την φαντασία του να οργιάσει διαστρεβλώνοντας το χαρακτήρα του Αλέξανδρου και των υπολοίπων προσώπων. Η ιστορική ακρίβεια μπορεί ορισμένες φορές να λειτουργεί εις βάρος του συναισθηματικού δεσμού του ήρωα με τον αναγνώστη, όμως αυτό εξισορροπείται με την καταιγιστική δράση και τους γρήγορους ρυθμούς.
Από τα πιο εμβληματικά έργα του Manfredi, η τριλογία του Μ. Αλεξάνδρου δημοσιεύθηκε σε τριάντα έξι γλώσσες, σε πενήντα πέντε χώρες.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮

Τίτλος πρωτοτύπου: Alexandros - Le sabbie di Amon
Συγγραφέας: Valerio-Massimo Manfredi
Μεταφραστής: Ευάγγελος Κεφαλλονίτης
ISBN: 9789601401270
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ιταλικά
Ημερομηνία έκδοσης: 1999
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 23x15cm
Σελίδες: 452
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

🔎3066

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...