Του Παναγιώτη Πλαφουτζή
Πώς μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην ομορφιά του Αλέξανδρου; Πώς μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στο μεγαλείο μιας απέραντης αυτοκρατορίας, που εκτείνεται από τον Δούναβη ως τον Ινδό ποταμό, κάτι δύσκολο να το φανταστεί κανείς σήμερα και αδύνατο να το πιστέψει στον καιρό της; Ποιος ήταν ο νεαρός Μακεδόνας βασιλιάς που τον 4ο αιώνα π.Χ. συνέλαβε το σχέδιο της κατάκτησης ολόκληρου του κόσμου και πέθανε ύστερα, όπως ο Χριστός, σε ηλικία τριάντα τριών χρονών; Αυτό το μυθιστόρημα μας αφηγείται τη ζωή ενός άντρα που θεωρήθηκε θεός από τους συγχρόνους του, για τα φλογερά όνειρά του, για τα βίαια πάθη που τον κατέτρωγαν ώσπου να τον καταστρέψουν. Μας διηγείται για τον πατέρα του Φίλιππο, που δολοφονήθηκε κατά τρόπο μυστηριώδη, χωρίς ποτέ να εκδικηθεί κανείς το θάνατό του, για το παράτολμο θάρρος του, για τα ξεσπάσματα ενθουσιασμού και τις καταστροφικές εκρήξεις οργής· για τη μητέρα του Ολυμπιάδα, ικανή για παθιασμένα αισθήματα αλλά και βαρβαρική μανία, μυημένη στις πρακτικές της μυστικής λατρείας του Ορφέα και του Διόνυσου. Μας διηγείται για ένα ορεινό πέρασμα, λευκό από το χιόνι, όπου έφτασαν ένας ένας οι φίλοι του Αλέξανδρου, έτοιμοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν γι' αυτόν, για μια Ελλάδα που ποτέ δεν έχουμε δει έτσι μέχρι τώρα, για έναν πολιτισμό που, αν και γνωστός, φαντάζει σήμερα μακρινός και σαγηνευτικός.
Αυτός είναι ο πρώτος αυτοτελής τόμος της σειράς. Οι άλλοι δύο που ακολουθούν είναι: "Η άμμος του Άμμωνα" και "Τα πέρατα του κόσμου".
Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και ειδικεύτηκε στην τοπογραφία του αρχαίου κόσμου. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ιταλίας και του εξωτερικού, όπως το Ecole Pratique des Hautes Edudes της Σορβόνης, και είναι καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο. Μελετητής του αρχαίου κόσμου, έχει διδάξει σε ιταλικά και ξένα πανεπιστήμια και έχει διεξαγάγει και διευθύνει επιστημονικές έρευνες και ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Μεσογείου. Συνεργάζεται με τα περιοδικά "Panorama" και "Messaggero". Έχει γράψει δεκαέξι μυθιστορήματα, που έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Επίσης, έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και ντοκιμαντέρ για σημαντικούς παραγωγούς. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του είναι: "Ξενοφώντος ανάβασις" (1980), "Η κάθοδος των Μυρίων" (1986), "Τα καλότυχα νησιά" (1990), "Οι Ετρούσκοι στην κοιλάδα του Πάδου" (1991) -σε συνεργασία με τον Λουίτζι Μαλνάτι-, "Θάλασσα της Ελλάδας" (1992), "Οι Έλληνες της Δύσης" (1996) -σε συνεργασία με τον Λορέντζο Μπρατσέζι-, "Οι Κέλτες της Ιταλίας" (1999) -σε συνεργασία με τον Βενσεσλάς Κρούτα, η μυθιστορηματική τριλογία "Μέγας Αλέξανδρος" (1998), που μεταφράστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, και τα βιβλία του "Ακρόπολη", "Η μεγάλη εποποιία της Αθήνας", "Ο Φαραώ της άμμου", "Η επιστροφή από την Τροία", "Χίμαιρα", "Παλλάδιο", "Η τελευταία λεγεώνα", "Η ασπίδα της Σπάρτης", "Ο τύραννος των Συρακουσών", "Ζευς", κ.ά.
Σελίδες Νοσταλγίας: Ο πρώτος τόμος μιας επικής τριλογίας που αγάπησαν όλοι οι λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος.
Εδώ, ο συγγραφέας μας εξιστορεί τα νεανικά χρόνια του Αλέξανδρου, του νεαρού γιου του βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας. Ο Αλέξανδρος μεγαλώνει σε μια δύσκολη εποχή και εκπαιδεύεται από τους καλύτερους δασκάλους, ανάμεσά τους ο σπουδαίος Αριστοτέλης. Ο Φίλιππος, ένας ισχυρός ηγέτης που έχει ήδη εδραιώσει τη φήμη του, θέλει το καλύτερο για τον γιο του, όμως δεν αποφεύγει τα λάθη που μπορεί να στοιχίσουν το μέλλον του. Ευτυχώς για τον Αλέξανδρο, υπάρχει η μητέρα του, Ολυμπιάδα. Μια μυστηριώδης γυναίκα που δεν διστάζει να έρθει σε σύγκρουση ακόμα και με τον Φίλιππο. Η μύησή της στις πρακτικές της μυστικής λατρείας του Ορφέα και του Διόνυσου δεν περνάει απαρατήρητη από τον γιο της. Όταν ο Φίλιππος δολοφονείται, ο Αλέξανδρος αναλαμβάνει ξαφνικά βασιλιάς και δείχνει έτοιμος να κάνει πράξη το όραμα του να κατακτήσει τον κόσμο.
Με απλή, ανάλαφρη γραφή ο Manfredi καταφέρνει να αποδώσει αριστοτεχνικά με λεπτομέρειες και πειστικότητα το κλίμα της εποχής. Έχοντας την εμπειρία του αρχαιολόγου, χρησιμοποιεί τις γνώσεις του και δεν αφήνει την φαντασία του να οργιάσει διαστρεβλώνοντας το χαρακτήρα του Αλέξανδρου και των υπολοίπων προσώπων. Η ιστορική ακρίβεια μπορεί ορισμένες φορές να λειτουργεί εις βάρος του συναισθηματικού δεσμού του ήρωα με τον αναγνώστη, όμως αυτό εξισορροπείται με την καταιγιστική δράση και τους γρήγορους ρυθμούς.
Από τα πιο εμβληματικά έργα του Manfredi, η τριλογία του Μ. Αλεξάνδρου δημοσιεύθηκε σε τριάντα έξι γλώσσες, σε πενήντα πέντε χώρες.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮Τίτλος πρωτοτύπου: Aléxandros: Il figlio del sogno
Συγγραφέας: Valerio-Massimo Manfredi
Μεταφραστής: Ευάγγελος Κεφαλλονίτης
ISBN: 9789601400563
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ιταλικά
Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 1999
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 23x15cm
Σελίδες: 420
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
🔎3060
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου