Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Διαβάζοντας Κλασσική Λογοτεχνία 23: Ανεμοδαρμένα Ύψη


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» είναι το σπίτι της παλαιάς οικογένειας των Έρνσω στην αγγλική ύπαιθρο του Γιόρκσαϊρ. Είναι η σκηνή όπου εκτυλίσσεται η δραματική ιστορία της οικογένειας, που σαρώνεται από μίση, έρωτες και θανάτους. Η αφήγηση της Έμιλυ Μπροντέ και οι χαρακτήρες που πλάθει παραπέμπουν στις μεγάλες εμπνεύσεις της τραγωδίας. Με τις μακρινές καταβολές του βυθισμένες στο πνεύμα του αγγλικού Ρομαντισμού, το έργο εικονογραφεί μοναδικά το μεγαλείο και την απελπισία των ανθρώπινων παθών.
Μια θυελλώδης, παθιασμένη ιστορία ενός παράφορου και σχεδόν δαιμονικού έρωτα ανάμεσα στην Κάθριν Έρνσο και τον Χίθκλιφ, ένα αδέσποτο παιδί που υιοθέτησε ο πατέρας της Κάθριν. Μετά τον θάνατο του κυρίου Έρνσω, ο Χίθκλιφ προπηλακίζεται και εξευτελίζεται από τον αδελφό της Κάθριν, τον Χίντλεϊ, και πιστεύοντας από μια παρεξηγημένη φράση της ότι η αγάπη του για αυτήν δεν βρίσκει ανταπόκριση, εγκαταλείπει τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και επιστρέφει μετά από χρόνια ως πλούσιος και εκλεπτυσμένος κύριος. Βάζει αμέσως σε εφαρμογή ένα σχέδιο αβυσσαλέου μίσους με σκοπό να εκδικηθεί για τα δεινά που είχε υποστεί στο παρελθόν. Η πλοκή της ιστορίας είναι πολυεπίπεδη και χαρακτηρίζεται από αμείλικτη βιαιότητα, όμως ο επιτυχημένος χειρισμός αυτής της πολύπλοκης δομής, οι παραστατικές περιγραφές του ερημικού τοπίου των χερσότοπων του Γιόρκσαϊρ και το ποιητικό μεγαλείο της Έμιλυ Μπροντέ συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο, ώστε το μυθιστόρημα να αποτελεί αριστούργημα της αγγλικής λογοτεχνίας.

Η Έμιλυ Τζέιν Μπροντέ γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1818 και πέθανε το Δεκέμβριο του 1848. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του πάστορα Πάτρικ Μπροντέ και της Μαρίας Μπράνγουελ. Τα παιδιά μεγάλωσαν στο Χάουγουορθ του Γιορκσάιρ. Οι απανωτοί θάνατοι των αδελφών της επηρέασαν τα γραπτά της. Έγραψε φανταστικές ιστορίες και λυρικά ποιήματα και για λίγο καιρό εργάστηκε ως δασκάλα. Το 1847, ένα χρόνο πριν πεθάνει, εκδόθηκε το μοναδικό της μυθιστόρημα, το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", όπου εμφανίζεται με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ. Στην κηδεία του αδελφού της Μπράνγουελ κρυολόγησε, το κρυολόγημα εξελίχθηκε σε φυματίωση και πέθανε σε ηλικία 30 χρονών.

Σελίδες Νοσταλγίας: Πρόκειται για το δημοφιλέστερο έργο της αγγλικής λογοτεχνίας, ένα αριστούργημα που γράφτηκε από μια κοπέλα μόλις εικοσιεπτά ετών και δημοσιεύτηκε ένα χρόνο πριν από το θάνατό της, στα τριάντα της χρόνια. Τραγικό, όσο και η ζωή της δημιουργού του. Ένα βιβλίο που έχει γοητεύσει εκατομμύρια αναγνώστες, γεμάτο από δράμα και τραγικούς χαρακτήρες, με την συγγραφέα να δίνει ρεσιτάλ στις περιγραφές και στα γεγονότα, με την εκπληκτική απόδοση των παθών που ζουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ταυτόχρονα, η νεαρή συγγραφέας ασκεί κριτική στον τρόπο ζωής και σκέψης των ανθρώπων της εποχής της. Στην θυελλώδη αγριάδα και την απόκοσμη ομορφιά των απέραντων χερσότοπων όπου ξετυλίγονται τα γεγονότα, εκεί που βρίσκονται τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη", η Έμιλυ Μπροντέ γράφει για ζωές στοιχειωμένες από σκοτεινά μυστικά, για μίσος, έρωτα, θλίψη και πάθος για εκδίκηση. Ένα έπος της παγκόσμιας λογοτεχνίας...
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮ 9/10

Τίτλος πρωτοτύπου: Wuthering Heights
Συγγραφέας: Emily Bronte
Μετάφραση: Βασίλης Καζαντζής
ISBN13: 978-960-382-806-8
Σχήμα: 14x21
Αριθμός σελίδων: 384
Βιβλιοδεσία: Χαρτόδετο
Αρχική τιμή: 12,72€
Εκδότης: Κάκτος

🔎3089

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...