Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 376 / Βιβλιοκριτική: Έργα οδοποιίας (Μυθιστόρημα)


Σε νέα πολυτελή έκδοση

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

«Άκουγα τον εαυτό μου. Αλλά, μέσα τους, οι άνθρωποι μιλούν μια διαφορετική γλώσσα.»
Για τον Μπάρτον Ντόους πλησιάζει το τέλος. Η προέκταση του αυτοκινητόδρομου 748 θα ισοπεδώσει την ίδια του την ύπαρξη. Όχι μόνο θα περάσει πάνω από το καθαριστήριο όπου βγάζει το ψωμί του, αλλά θα γκρεμίσει και το σπίτι που ζει.
Ξαφνικά, στο μυαλό του Μπαρτ συμβαίνει κάτι για το οποίο δεν θα μπορούσαν –ούτε κατά διάνοια– να είναι προετοιμασμένοι οι άκαρδοι γραφειοκράτες: ένα ολοκληρωτικό βραχυκύκλωμα των εγκεφαλικών συνάψεων που εμποδίζουν έναν συνηθισμένο, φιλήσυχο άνθρωπο να στραφεί στη βία.
Έτσι, ενώ οι αμείλικτοι «τροχοί της προόδου» –και ένα συνεργείο κατεδαφίσεων– συνεχίζουν το έργο τους στη γειτονιά του, εκείνος είναι αποφασισμένος να μην παραδώσει τίποτα χωρίς μάχη. Για την ακρίβεια, είναι πανέτοιμος να πυροδοτήσει μια εκρηκτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του Νόμου που έχουν εκστρατεύσει εναντίον του.

«Ο Στίβεν Κινγκ ξέρει πολύ καλά πώς να υπνωτίζει τον αναγνώστη –όποιο όνομα κι αν χρησιμοποιεί.»
–Chicago Sun-Times

Ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα Κάρι, Το Αυτό, Σάλεμς Λοτ, Το Κοράκι, Skeleton Crew, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Μίζερι, Στάσου πλάι μου, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Ο Θόλος. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του.

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα βιβλίο που δεν σχετίζεται με την “υπερφυσική” πλευρά του Κινγκ, ούτε καν με την “τρομακτική” του, αν σκεφτούμε την στενή έννοια του όρου. Πρόκειται για ένα από τα πιο “ανθρώπινα” έργα του συγγραφέα, με ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Ο Μπάρτον Ντόους είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ο οποίος ξαφνικά έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση. Τα έργα οδοποιίας για τις ανάγκες δημιουργίας του νέου περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου της πόλης, θα γκρεμίσουν το σπίτι του αλλά και το κτήριο στο οποίο εργάζεται. Το ψυχολογικό πλήγμα είναι αρκετά ισχυρό, μετριάζεται όμως από την αποζημίωση της Πολιτείας και το μεγάλο περιθώριο χρόνου που του δίνεται για να μπορέσει να επιλέξει με την άνεσή του το νέο σπίτι στο οποίο θα μετακομίσει. Η σύζυγός του είναι πεπεισμένη ότι ο Μπάρτον θα επιλέξει το καλύτερο και για τους δύο.
Ταυτόχρονα, οι διευθυντές του στην επιχείρηση πλυντηρίων όπου εργάζεται, του έχουν αναθέσει την αναζήτηση νέου κτηρίου για την μετεγκατάσταση της επιχείρησης. Έτσι, έχει την δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος το νέο χώρο εργασίας του, κάτι που επίσης θα μπορούσε να μετριάσει την αίσθηση απώλειας της παλιάς του καθημερινότητας.
Ωστόσο, ο Ντόους δεν αισθάνεται καθόλου καλά. Θεωρεί ότι τίποτα δεν δικαιολογεί αυτό που πρόκειται να του συμβεί. Δεν έχει φταίξει σε τίποτα για να του συμπεριφέρονται έτσι η Πολιτεία και η τεχνική εταιρεία που έχει αναλάβει τα έργα. Γι’ αυτό και δεν δέχεται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή της ζωής του. Μπορεί όλοι οι γείτονές του να έχουν ήδη μετακομίσει, όμως εκείνος πιστεύει πως τελικά κάτι θα συμβεί και δεν θ’ αναγκαστεί να φύγει από το σπίτι του. Γι’ αυτό και στην πραγματικότητα δεν ψάχνει να βρει άλλο σπίτι, λέγοντας συνεχώς ψέματα στην γυναίκα του και βρίσκοντας δικαιολογίες. Γι’ αυτό και δεν ψάχνει ούτε για καινούριο κτήριο για τα πλυντήρια, ξεγελώντας ακόμα και τους διευθυντές του…
Αντίθετα, θα προσπαθήσει να σαμποτάρει τις εργασίες, προξενώντας δολιοφθορά στο εργοτάξιο της τεχνικής εταιρείας, καταστρέφοντας πολλά μηχανήματα. Φυσικά, το μόνο που καταφέρνει, είναι να καθυστερήσουν τα έργα για λίγες μόνο ημέρες. Και καθώς ο καιρός περνάει, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για τον Ντόουζ. Ο κίνδυνος να χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας είναι παραπάνω από απλά πιθανός. Κινδυνεύει ταυτόχρονα να χάσει τα πάντα…
Η πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του ’70 επηρέασε ιδιαίτερα τις Η.Π.Α. και διαβάζοντας το βιβλίο παίρνουμε μια μικρή γεύση του τι σήμαινε αυτό για τους πολίτες. Ο πρωταγωνιστής, ένας μεσοαστός με μια ισορροπημένη ζωή, νιώθει σιγά-σιγά τον κόσμο γύρω του να καταρρέει, καθώς δεν είναι έτοιμος να δεχτεί καμία αλλαγή στη ζωή και την καθημερινότητά του.
Όχι, ο Μπάρτον Ντόους δεν είναι τρελός. Δεν ξύπνησε ένα πρωινό με εμμονές ή θέλοντας να εκδικηθεί όσους του δημιουργούν προβλήματα. Πριν απ’ όλα αυτά συνέβη ένα συνταρακτικό γεγονός, μια σημαντική απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου, η οποία άλλαξε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πλέον τη ζωή. Αυτό είναι κάτι που ο αναγνώστης το αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά διαβάζοντας το βιβλίο και εντέλει διερωτάται πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος σε μια τέτοια περίπτωση. Μπορεί να μην συμφωνείς με τις πράξεις του Ντόους, όμως προβληματίζεσαι, συναισθάνεσαι αυτό που του συμβαίνει και κατανοείς ακόμα και τις πιο παράλογες αποφάσεις του. Μια τέτοια ιστορία –άλλωστε– θα είναι πάντα επίκαιρη, καθώς πραγματεύεται το πώς είναι πιθανό να αντιδράσει ένας άνθρωπος που βρίσκεται κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση.
Ο Κινγκ σε αυτό το βιβλίο δημιουργεί σταδιακά μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και παρόλο που το τέλος μοιάζει προβλέψιμο, οδηγείσαι σε αυτό με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον. Με τέτοια έργα αποδεικνύεται γιατί ο Κινγκ θεωρείται από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς. Δεν χρειάζεται να γράψει μια ιστορία φαντασίας και τρόμου για να μας εντυπωσιάσει ή για να μας αποδείξει την αξία του. Ουσιαστικά, αυτό που έκανε και κάνει πάντα πολύ επιτυχημένα με τα έργα του, είναι ότι δίνει μεγάλο βάθος στον ψυχισμό των χαρακτήρων του. Δεν έχει σημασία αν ένα πρόσωπο είναι πρωταγωνιστής του βιβλίου ή αν απλά εμφανίζεται για μερικές μόνο σελίδες. Ο συγγραφέας νοιάζεται εξίσου για όλους τους χαρακτήρες του έργου, τους δίνει αξία και έτσι τους κάνει πιο πειστικούς, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τον αναγνώστη να τους κατανοήσει και να τους ακολουθήσει μέχρι το τέλος.
Το ανατριχιαστικό με το «Έργα οδοποιίας», είναι ότι ο Μπάρτον Ντόους είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Κι ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση του…
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮

Συγγραφέας: Stephen King (ως Richard Bachman)
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Επιμέλεια: Δημοσθένης Κερασίδης
Διορθώσεις: Μιχάλης Μικέδης
Σελίδες: 400
ISBN: 978-960-461-798-2
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017
Τιμή: 14,50€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"



🔎2465

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...