Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 201: Εμαυτόν και μετά απάντων (Ιστορικό μυθιστόρημα)


Αθήνα, 501 π.Χ.
Ο Κλεομήδης, ο γιος του ισχυρού Αθηναίου αριστοκράτη Ιππονίκου, επιστρέφει στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της δωδεκαετούς σκληρότατης μαθητείας του στο σύστημα εκπαιδεύσεως παίδων, τη Σπαρτιατική Αγωγή. Θεωρώντας ότι το τρομακτικότερο μέρος του βίου του έχει παρέλθει, ενσωματώνεται στην πολιτικοστρατιωτική κοινωνική δομή των Αθηνών αντιλαμβανόμενος ότι η ζωή στην Πόλη αυτή τού επιφυλάσσει αναπάντεχα βίαιες εξελίξεις.
Ακολουθεί η εκπαίδευσή του στην «Εταιρεία», το διετές στρατιωτικό πρόγραμμα των εφήβων, όπου λαμβάνει τη σκληρότατη εκπαίδευση του Αθηναίου οπλίτου. Κατόπιν αυτού, εντάσσεται στην κοινωνία της Πόλεώς του, ελισσόμενος γύρω από καταστάσεις βίας, υπόγειων ενεργειών και δολιότητος και μετέχοντας στη μαχητική αντιμετώπιση κάθε εχθροπραξίας που επιχειρούν εναντίον των Αθηνών οι έξωθεν αλλά και οι εκ των ένδον εχθροί της Πατρίδος του.
Η φιλία, η συντροφικότητα αλλά, κυρίως, η αγάπη επεμβαίνουν με σφοδρότητα στη ζωή του, κατευθύνοντας την πορεία της. Στην πεδιάδα του Μαραθώνος δοξάζεται, αλλά στο πεδίο της μάχης του έρωτα συντρίβεται ολοκληρωτικά!
Αναρριχάται στην ηγεσία της Πόλεως, κινούμενος ανάμεσα στις αμφίρροπες καταστάσεις και τις εσωτερικές έριδες που επιβάλλουν οι ισχυρότεροι πολιτικοί άνδρες της εποχής του. Σύντομα, ο περσικός κίνδυνος κάνει ξανά τη φρικαλέα εμφάνισή του∙ όμως, τώρα πλέον η ορμητική φάλαγγα οπλιτών αντικαθίσταται από το φονικό έμβολο της Τριήρους. Οι Αθηναίοι, «Ελλήνων Προμαχούντες», όπως πάντα, δεν υπολογίζουν κανέναν κίνδυνο και χωρίς δεύτερη σκέψη διατάσσουν άμεση έφοδο, αυτή τη φορά όχι από το σταθερό πεδίο του Μαραθώνος, αλλά πάνω από τα «Ξύλινα Τείχη»...

Συγγραφέας: Γιωτάκης Χαρίτων
Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα
ISBN: 9786188235007
Ημερομηνία έκδοσης: 01/2016
Εξώφυλλο: Μαλακό
Σελίδες: 872
Διαστάσεις: 21x14 cm
Εκδόσεις: Εκών
Τιμή: 20,00€

Το μυθιστόρημα αυτό είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης και ενδελεχούς μελέτης των ιστορικών δρωμένων της περιόδου στην οποία εκτυλίσσεται.
Παρόλο που κάποιοι εκ των χαρακτήρων του παρόντος έργου καθώς και οι διάλογοι με τους οποίους πλαισιώνονται είναι προϊόν της φαντασίας του συγγραφέα, εντούτοις δεν παύουν να κινούνται λογοτεχνικά μέσα στην απτή πραγματικότητα εκείνης της εποχής. Ενδυμασία, οπλισμός, ρυμοτομία οικοδομικών συγκροτημάτων, συμπεριφορές, γεγονότα, μάχες, πρόσωπα, καταστάσεις και, γενικότερα, η πλειονότητα των πεπραγμένων που περιγράφονται αντλήθηκαν από την επισταμένη και κοπιώδη μελέτη τής εν λόγω ιστορικής περιόδου.
Η επιλογή των χαρακτήρων και της δράσης τους έγινε με βάση την επιθυμία μου να παρουσιάσω ένα μυθιστόρημα βασισμένο στα απολύτως πραγματικά γεγονότα της εποχής εκείνης (501 – 480 π.Χ.), με μοναδικό γνώμονα τον σεβασμό της Ιστορίας. Σε αυτό συνετέλεσαν η συνεχής μελέτη τόσο των αρχαίων πηγών της υπό εξέταση περιόδου όσο και των συγχρόνων –τεκμηριωμένων και αποδεκτών από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητος– συγγραμμάτων, μελετών, διατριβών και επιστημονικών άρθρων. Σημαίνουσα για την πορεία του έργου υπήρξε η έγκυρη πληροφόρηση και οι συμβουλές ειδημόνων της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας καθώς και αναλυτών στρατηγικής, οι οποίοι ανιδιοτελώς προσέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους.
Επισημαίνω ότι κατά την περίοδο η οποία παρουσιάζεται στο μυθιστόρημα αυτό, η Ελλάδα βρισκόταν σε μια μεταβατική κατάσταση, ως εκ τούτου πρέπει κατά την ανάγνωση του κειμένου να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι καθετί που περιγράφεται αφορά αυστηρά σε αυτή και μόνον την ιστορική περίοδο, αφού ακόμη και λίγα χρόνια μετά οι αναγκαστικές κοινωνικοπολιτικές και στρατιωτικές μεταβολές υπήρξαν καταλυτικές στη διάρκεια της ειρήνης αλλά, κυρίως, στη διάρκεια ενός πολέμου. Εν προκειμένω, πρέπει να εκτιμηθούν αναλόγως οι πληροφορίες που παραδίδονται στο παρόν μυθιστόρημα, για να αποφευχθεί η σύγχυσή τους με ανάλογες που αφορούν μεταγενέστερες περιόδους, οι οποίες από «κεκτημένη ταχύτητα» συνηθίζεται να παρουσιάζονται ως γενική αρχή στη μακρά ιστορία των πόλεων-κρατών της ελληνικής αρχαιότητος.
Με την προσδοκία ότι με την εν λόγω συγγραφική μου προσπάθεια κατόρθωσα να προσφέρω έστω και ελάχιστα στο απαιτητικό αλλά άκρως ενδιαφέρον είδος του ιστορικού μυθιστορήματος, εύχομαι σε όσους με τιμήσουν να έχουν μια απολαυστική αναγνωστική εμπειρία.

Χαρίτων Γιωτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...