Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 20: Ο άρχων της ερήμου / Rocky Mountain (1950)


Σκηνοθεσία: William Keighley
Σενάριο: Winston Miller, Alan Le May
Ηθοποιοί: Errol Flynn, Patrice Wymore, Scott Forbes, Guinn 'Big Boy' Williams, Dickie Jones, Howard Petrie

Ο Έρολ Φλυν, κατά τη διάρκεια της λαμπρής του καριέρας πρωταγωνίστησε σε κάποια πολύ καλά western, εκ των οποίων το συγκεκριμένο συγκαταλέγεται στα πλέον αξιόλογα. Το 1950 το είδος ήταν της μόδας στο Χόλυγουντ και το «Rocky Mountain» αποτέλεσε μια καλή επιλογή για τον ηθοποιό του οποίου η καριέρα την εποχή εκείνη σημείωνε αισθητή πτώση.
Το –ομολογουμένως– πολύ ενδιαφέρον σενάριο, μας μεταφέρει στα σύνορα της Καλιφόρνια λίγο πριν το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Μια μικρή ομάδα επίλεκτων του Νότου με επικεφαλής το λοχαγό Lafe Barston (Φλυν), θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με μια ομάδα ντόπιων ενόπλων με σκοπό να ξεσηκώσουν επανάσταση στη Πολιτεία, σε μια ύστατη προσπάθεια ώστε να χτυπηθεί εκ των έσω ο στρατός των Βορείων. Μια επίθεση Ινδιάνων Σοσόνι, όμως, σε μια ταξιδιωτική άμαξα και η επιζώσα αρραβωνιαστικιά ενός υπολοχαγού των Βορείων (ο οποίος αιχμαλωτίζεται μαζί με τους άντρες του από τους Νότιους) αλλάζουν τα πλάνα της μικρής ομάδας, η οποία παγιδεύεται στο Roky Mountain και οδηγείται στη τελική αναμέτρηση με τους Ινδιάνους, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή ως το δυναμικό φινάλε.
Γυρισμένο εξ ολοκλήρου σε εξωτερικούς χώρους κι έχοντας μια στρωτή -μα δίχως εκπλήξεις- σκηνοθεσία, το φιλμ ξεχωρίζει για την άφθονη δράση, την ιδανική μουσική υπόκρουση και την εξαιρετική φωτογραφία του. Συμπαθητικές ερμηνείες, ένας Φλυν εμφανώς κουρασμένος από τις καταχρήσεις, μα αρκούντως πειστικός και ένα κλισαρισμένο μα εντυπωσιακό, επικό τέλος κάνουν το «Rocky Mountain» να φαντάζει πολύ ευχάριστο στη θέαση του ακόμη και σήμερα, δίχως αυτό να το ανάγει στις κορυφαίες στιγμές του είδους. Αν πάντως ανήκετε στους φίλους των κλασικών αμερικανικών western, αξίζει σίγουρα να το δείτε.

Κείμενο: GeorgeAdams
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjimΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...