Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ας θυμηθούμε... 10: Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας / The thorn birds (1983)


Τα καλύτερα πράγματα
έχουν ως τίμημα τον μεγαλύτερο πόνο…
Μια αγάπη ανεκπλήρωτη, απαγορευμένη για πάντα…

Από την άγρια Αυστραλία του 1900 προέρχεται ένα ταραχώδες έπος που εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες και καλύπτει τρεις γενιές πρωταγωνιστών. Βασισμένη στο μπεστ σέλερ της Colleen McCullough, που εκδόθηκε το 1977, η σειρά εξιστορεί την πορεία ενός καθολικού ιερέα που τον οδηγεί η φιλοδοξία του, ενώ παράλληλα βασανίζεται από τον πόθο για μια γυναίκα που δεν μπορεί ποτέ να κάνει δική του. Μια ιστορία που εξελίσσεται από τις απέραντες εκτάσεις της Αυστραλίας ως το Βατικανό και από τα νησιά της Ελλάδας ως το Λονδίνο…



Σκηνοθεσία: Daryl Duke
Μουσική: Henry Mancini
Πρωταγωνιστούν: Richard Chamberlain, Rachel Ward, Jean Simmons, Christopher Plummer, Barbara Stanwyck, Richard Kiley, Bryan Brown, Earl Holliman, Piper Laurie, Mare Winningham, Philip Anglim, Ken Howard

Η σειρά προβλήθηκε στην Αμερική το 1983 και ένα χρόνο μετά ήρθε και στην Ελλάδα από την ΕΡΤ. Η σειρά κατάφερε να καθηλώσει παγκοσμίως 110 εκατ. τηλεθεατές.

Επεισόδιο 1 (Διάρκεια 141’)
Αυστραλία, 1920. Η Μαίρη Κάρσον (Barbara Stanwyck) είναι μια ηλικιωμένη, πάμπλουτη ιδιοκτήτρια μιας τεράστιας φάρμας με πρόβατα, του Ντρογκήντα. Ταυτόχρονα είναι εκκεντρική και μοναχική, κρατώντας έτσι μακριά της όλους τους συγγενείς της. Όμως, έχει μια αδυναμία. Τρέφει μια ανομολόγητη αγάπη για τον γοητευτικό, νεαρό ιερέα της περιοχής, Ραλφ Ντε Μπρικασάρ (Richard Chamberlain), ο οποίος έχει σταλεί σε αυτή την απομονωμένη γωνιά του κόσμου ως τιμωρία από την Καθολική Εκκλησία. Όταν εκείνος αρνείται ευγενικά να δεχτεί τον έρωτά της, εκείνη καλεί τον αδελφό της, Πάντι Κλήαρι (Richard Kiley), να έρθει με την οικογένειά του και να αναλάβει επιστάτης στο Ντρογκήντα.




Ο Πάντι έχει τέσσερις γιους, τον Φρανκ, τον Στιούαρτ, τον Μπομπ, τον Τζακ και μια μικρή κόρη, την Μέγκι , στην οποία οι γονείς της δεν δίνουν και μεγάλη σημασία, καθώς αποτελεί βάρος γι’ αυτούς, μιας και δεν μπορεί να εργαστεί όπως τ’ αγόρια. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο πάτερ Ραλφ θα την πάρει υπό την προστασία του και θα την βάλει εσώκλειστη σε ένα μοναστήρι με σκοπό να αποκτήσει την παιδεία που της χρειάζεται. Ο Φρανκ, ο μεγάλος γιος της οικογένειας Κλήαρι, θα φύγει από το σπίτι, έπειτα από έναν καυγά με τον πατέρα του και θα προσπαθήσει να γίνει επαγγελματίας μποξέρ. Αυτό θα στοιχίσει πάρα πολύ στην μητέρα του, Φιόνα (Jean Simmons).




Η μικρή Μέγκι θα ερωτευτεί τον πάτερ Ραλφ και η αδυναμία που εκείνος της έχει δεν θα περάσει απαρατήρητη από την Μαίρη Κάρσον. Θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τις σπουδές του παιδιού και θα κατηγορήσει τον ιερέα ότι θέλει να εκμεταλλευτεί το κορίτσι. Ο πάτερ Ραλφ θα αγανακτήσει με την συμπεριφορά της ηλικιωμένης γυναίκας και οι σχέσεις τους θα ψυχρανθούν μετά από έναν μεγάλο καυγά. Ωστόσο, δεν θα πάψει να επισκέπτεται το Ντρογκήντα και να στηρίζει με κάθε τρόπο την οικογένεια των Κλήαρι. Παράλληλα, προσπαθεί να κρατά σε απόσταση την Μέγκι που δεν έχει πάψει στιγμή να κάνει όνειρα για εκείνον. Όταν ένα βράδυ η Μαίρη του εκμυστηρεύεται πως τον αγαπά κι εκείνος αρνείται να την φιλήσει, του δηλώνει πως θα τον καταστρέψει!




Την επόμενη μέρα η οικονόμος του σπιτιού την βρίσκει νεκρή στο κρεβάτι της και όταν ανοίγεται η διαθήκη της, αποκαλύπτεται πως αφήνει όλη την περιουσία της στην Καθολική Εκκλησία, με τον όρο να δείξει εκτίμηση για την αξία του υπηρέτη της πάτερ Ραλφ Ντε Μπρικασάρ. Ταυτόχρονα ορίζει τον ιερέα ως την κύρια εξουσία που θα ελέγχει την περιουσία της, ενώ οι Κλήαρι παραμένουν στο Ντρογκήντα ως διαχειριστές. Με τον τρόπο αυτό η εκκεντρική Μαίρη Κάρσον, καταφέρνει να βάλει σε ένα μεγάλο δίλλημα τον πάτερ Ραλφ: να απορρίψει την διαθήκη και να γίνουν οι Κλήαρι (μαζί με την Μέγκι) οι κληρονόμοι όλης της περιουσίας ή να την αποδεχθεί, κάνοντας το όνειρό του για ανέλιξη στην ιεραρχία της εκκλησίας πραγματικότητα; Αποδεικνύεται πως η έξυπνη αυτή γυναίκα γνώριζε πολύ καλά τον χαρακτήρα του ιερέα και τις προτεραιότητες που έχει θέσει στη ζωή του…




Επεισόδιο 2 (Διάρκεια 93’)
Μετά το θάνατο της Μαίρης Κάρσον, ο Πάντι αναλαμβάνει πλήρως τις υποθέσεις του αγροκτήματος Ντρογκήντα. Ο πάτερ Ραλφ ταξιδεύει στο Σίδνευ, όπου γίνεται δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Βιτόριο Σκαρμπάνζα (Christopher Plummer) και αναλαμβάνει νέα καθήκοντα. Ο Φρανκ, θα μπει στην φυλακή κατηγορούμενος για φόνο και η Μέγκι (Rachel Ward) θα πάει να τον συναντήσει. Μερικά χρόνια αργότερα, μια μεγάλη φωτιά θα καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά το Ντρογκήντα, ενώ ο Πάντι και ο γιος του, Στιούαρτ, θα χάσουν τη ζωή τους. Ο πάτερ Ραλφ θα επιστρέψει στο κτήμα για να συμπαρασταθεί στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και θα έρθει και πάλι κοντά στην Μέγκι, η οποία δεν θα χάσει την ευκαιρία και θα προσπαθήσει και πάλι να τον κρατήσει κοντά της. Ο ιερέας αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στα όνειρα της κοπέλας και μένει μακριά από το Ντρογκήντα.




Δύο χρόνια αργότερα, την προσοχή της Μέγκι τραβάει ένας φιλοδοξος, εργατικός νεαρός που δουλεύει στο κτήμα. Ο Λουκ Ο’ Νηλ (Bryan Brown) δεν θα διστάσει να ζητήσει σε γάμο την όμορφη κοπέλα κι εκείνη θα δεχτεί, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στα ίδια της τα αισθήματα και στην αγάπη της για τον Ραλφ Ντε Μπρικασάρ. Στο μεταξύ, ο ιερέας ταξιδεύει στην Αθήνα, ως ακόλουθος του Αρχιεπισκόπου Βιτόριο, για ένα συνέδριο των δύο Εκκλησιών, της Ρωμαιοκαθολικής και της Ελληνορθόδοξης. Αμέσως μετά επισκέπτεται και το Βατικανό, όπου γνωρίζει τη μεγαλοπρέπεια όλων των διαδικασιών και ετοιμάζεται να χειροτονηθεί επίσκοπος…




Επεισόδιο 3 (Διάρκεια 93’)
Ο Ραλφ Ντε Μπρικασάρ χειροτονείται επίσκοπος στο Βατικανό, ενώ την ίδια ώρα η Μέγκι παντρεύεται τον Λουκ Ο’ Νηλ. Λίγο καιρό αργότερα ο άντρας της θα την πάρει και θα μετεγκατασταθούν στο Κουήνσλαντ, όπου ελπίζει να πιάσει την καλή και με τα χρήματα που θα βγάλει να φτιάξουν το σπιτικό τους. Όμως, τα πράγματα δεν έρχονται ακριβώς έτσι. Η Μέγκι δουλεύει ως υπηρέτρια στο σπίτι ενός ζευγαριού και ο Λουκ δίνει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην δουλειά του, παρά σ’ εκείνη.



Αρχίζει να της φέρεται άσχημα και δείχνει ότι έχει ξεχάσει τον λόγο για τον οποίο την πήρε μακριά από το σπίτι της. Η κοπέλα θα προσπαθήσει να τον κρατήσει κοντά της μένοντας έγκυος, όμως αποδεικνύεται πως εκείνος δεν ήθελε να κάνει παιδί μαζί της. Τη νύχτα που η Μέγκι γεννάει, δεν είναι ο Λουκ στο πλάι της αλλά ο πάτερ Ραλφ, ο οποίος έχει σταλεί πίσω στην Αυστραλία ως Αρχιεπίσκοπος. Η κοπέλα δεν είναι σε καθόλου καλή ψυχολογική κατάσταση και μια μέρα θα κάνουν έναν πολύ έντονο διάλογο. Θα τον διώξει από κοντά της, λέγοντας πως δεν θέλει να τον ξαναδεί ποτέ πια.




Ο Λούντι (Earl Holliman) και η Άννι (Piper Laurie), το ζευγάρι για το οποίο δουλεύει η Μέγκι, αποφασίζουν να της κάνουν ένα δώρο. Την στέλνουν μόνη της για διακοπές σε ένα νησί, για να μπορέσει να ηρεμήσει και να σκεφτεί τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Εκεί, θα πάει να την βρει ο Ραλφ και θα περάσουν μαζί λίγες μέρες γεμάτες έρωτα και πάθος. Επιτέλους εκπληρώνεται ο κρυφός τους πόθος, όμως δεν γνωρίζουν ότι οι λίγες αυτές μέρες ευτυχίας θα τους στοιχίσουν πολύ ακριβά στο μέλλον…




Επεισόδιο 4 (Διάρκεια 138’)
Η Μέγκι γυρίζει στο Κουήνσλαντ και αφού ευχαριστεί τον Λούντι και την Άννι, τους ανακοινώνει την απόφασή της να επιστρέψει στο πατρικό της. Αφού έχει ένα τελευταίο τετ-α-τετ με τον Λουκ, φτάνει στο σπίτι της, όπου όλοι χαίρονται που την ξαναβλέπουν. Λίγο καιρό αργότερα γεννάει ένα όμορφο αγοράκι, το οποίο μόνο η μητέρα της καταλαβαίνει ότι είναι γιος του Ραλφ Ντε Μπρικασάρ. Σ’ ένα ξέσπασμά της, η Μέγκι, της δηλώνει ότι κατάφερε να νικήσει το Θεό, κλέβοντας ένα παιδί από τον Ραλφ, και πλέον δεν τον φοβάται.





Δεκαεννιά χρόνια αργότερα, ο καρδινάλιος –πλέον– Ντε Μπρικασάρ, θα επισκεφθεί το Ντρογκήντα και θα γνωρίσει τα παιδιά της Μέγκι, την Τζαστίν (Mare Winningham) και τον Ντέην (Philip Anglim), για τον οποίο δεν έχει μάθει ποτέ ότι είναι γιος του. Λίγο αργότερα, ο Ντέην, θα ανακοινώσει σε όλους ότι έχει πάρει απόφαση να αφιερωθεί στην ιεροσύνη και η Μέγκι θα θεωρήσει τον Ραλφ υπεύθυνο γι’ αυτό. Παρόλα αυτά δεν θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του γιου της και σύντομα ο Ντέην θα βρεθεί στο Βατικανό, στο πλευρό του Ραλφ. Εκείνη την περίοδο, η Τζάστιν εργάζεται σαν ηθοποιός και γνωρίζει έναν παλιό φίλο του καρδινάλιου, τον Ράινερ Χάρτχαϊμ (Ken Howard), ο οποίος την ερωτεύεται.





Όταν η Τζάστιν αποφασίζει να πάει στην Ελλάδα για να συναντήσει τον αδελφό της, δεν γνωρίζει ότι εκεί θ’ αρχίσει να παίζεται το τελευταίο κεφάλαιο ενός δράματος στο οποίο θα συμμετέχει και η ίδια… Το τέλος είναι κοντά και όλοι οι πρωταγωνιστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μοίρα τους. Ακόμα και ο άνθρωπος που αποφάσισε να υπηρετήσει τον Θεό μέχρι τα βαθιά του γεράματα… Ακόμα και η γυναίκα που νόμισε ότι νίκησε τον Θεό και πια δεν τον φοβάται…





Trivia
-Αν και το σήριαλ εξελίσσεται στην Αυστραλία, τα γυρίσματα έγιναν στην Καλιφόρνια και κράτησαν πεντέμισι μήνες.
-Το 1996 γυρίστηκε η τηλεταινία "Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας: Τα Χαμένα Χρόνια", που κάλυψε τα 19 χρόνια μετά τη γέννηση του Ντέιν, τα οποία παρέλειψε η σειρά.
-Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν, είκοσι χρόνια μετά την προβολή της διάσημης σειράς, αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος, προκαλώντας μια μεγάλη ανατροπή στην εικόνα του.
-Η 25χρονη τότε Rachel Claire Ward, έπαιξε απαίσια στην πρώτη της οντισιόν. Παρόλα αυτά, την κράτησαν γιατί έδειχνε πιο ευάλωτη, ευσυγκίνητη και αθώα από τις συνυποψήφιες της. Μεταξύ αυτών και η Μισέλ Φάιφερ, Κιμ Μπάσιντζερ, Ολίβια Νιούτον.



-Η τηλεοπτική Μέγκι στα γυρίσματα είχε ερωτευτεί τον Λουκ, τον τηλεοπτικό άντρα της, που είχε εγκαταλείψει στο σήριαλ για χάρη του ιερέα. Ήταν τόσο δυνατός ο έρωτας τους, που τους οδήγησε μετά το τέλος των γυρισμάτων στα σκαλιά της εκκλησίας. Είναι μαζί μέχρι σήμερα και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
-Το έργο βασίζεται στο μπεστ σέλερ, της Αυστραλέζας Colleen McCullough και εκδόθηκε το 1977. Ήταν τέτοια η επιτυχία του που η νευροφυσιολόγος εισέπραξε το αστρονομικό ποσό των 1,9 εκατομμυρίων δολλαρίων. Μετά από αυτό, εγκατέλειψε στα 46 της χρόνια τη δουλειά της και πήγε να ζήσει για πάντα σε ένα απομονωμένο νησί του Ειρηνικού. Εκεί παντρεύτηκε έναν άντρα κατά δεκατρία χρόνια νεότερο της. Φυσικά, συνέχισε να γράφει βιβλία...



Παρακολουθείστε την εισαγωγή του πρώτου επεισοδίου:



Κι εδώ, ένα μουσικό ταξίδι από την αρχή μέχρι το τέλος της σειράς:



Κείμενο και επιμέλεια παρουσίασης: Παναγιώτης Πλαφουτζής
Για το blog "Σελίδες Νοσταλγίας", 2015.


2 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει αυτή η παρουσίαση! Καταπληκτική! Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό μου ξύπνησε αναμνήσεις. Την είχα εντελώς ξεχάσει την υπόθεση της σειράς. Τώρα θα με κάνεις να την αναζητήσω και να την ξαναδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γρήγορα μάλιστα! Καλού-κακού, πάρε και κανένα πακέτο χαρτομάντηλα μαζί!...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...