Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 23: Pierre Christin [1938-2024], Παρίσι, Γαλλία


Ο Pierre Christin ήταν Γάλλος δημιουργός και συγγραφέας κόμικς. Μας είναι περισσότερο γνωστός ως συνδημιουργός (σενάριο) με τον Bilal σε πασίγνωστα και επιδραστικά κόμικς, που κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά. Τα "Οι φάλαγγες της Μαύρης Τάξης", "Η Πόλη που δεν υπήρξε", "Παρτίδα Κυνηγιού", είναι κάποια από τα γνωστότερα του, ενώ το τελευταίο του που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά είναι το "Όργουελ". Θεωρείτε ένας από τους σημαντικότερους σεναριογράφους κόμικς παγκοσμίως.

«Le Rhum du Punch», το πρώτο κόμικ συνεργασίας
των Pierre Christin και Jean-Claude Mézières
(Pilote #335, 1966)


Τα κόμικς, τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά του έργα χαρακτηρίζονται από την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική δέσμευσή τους, τον φεμινισμό και τον αριστερό ουμανιστικό προσανατολισμό τους. Είναι περισσότερο γνωστός ως συνδημιουργός της πρωτοποριακής σειράς κόμικ επιστημονικής φαντασίας «Valérian & Laureline» (1967-2010), μαζί με τον παιδικό του φίλο Jean-Claude Mézières. Το κόμικ καινοτόμησε στο είδος μέσω της πνευματικής γραφής του Christin και του οραματικού έργου τέχνης του Mézières. Ο Christin δίνει ζοφερά κοινωνιολογικά οράματα στα σύγχρονα graphic novels του με τον Enki Bilal, που συγκεντρώθηκαν στις σειρές «Légendes d'Aujourd'hui» (1975-1977) και «Fins de siècle» (1979-1983). Οι συνεργασίες του με την Annie Goetzinger είναι από την άλλη πορτρέτα δυνατών, ανεξάρτητων γυναικών που βασίζονται σε χαρακτήρες. Ανάμεσα στους άλλους καλλιτέχνες κόμικς με τους οποίους έχει συνεργαστεί ο Christin είναι οι Jacques Tardi, Philippe Aymond, François Boucq, André Juillard, Patrick Lesueur και Jean Vern.

Valérian

Γεννημένος το 1938 σ’ ένα προάστιο του Παρισιού, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη και μετά τις σπουδές του έγινε καθηγητής γαλλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι. Ήταν η πρώτη από τις πολλές παραμονές στο εξωτερικό. Σε όλη του τη ζωή, παρέμεινε άπληστος ταξιδιώτης, επισκεπτόμενος τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, την Κούβα και τη Μέση Ανατολή για διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε ερευνητικά ταξίδια. Αργότερα στη ζωή του, οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες του αποτέλεσαν τη βάση για τη σειρά εικονογραφημένων αναμνήσεων «Les Correspondances de Pierre Christin» (1997-2002), με αναμνήσεις, φωτογραφίες, φανταστικά και μη κείμενα, εικονογραφημένα από φίλους του καλλιτέχνες.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Christin επέστρεψε στη Γαλλία, όπου συνέχισε τη διδακτική του καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό.

Agence Hardy

Εγκατεστημένος πλέον μόνιμα στη Γαλλία, δεν σταμάτησε ποτέ να ταξιδεύει. Έγραψε σενάρια για κόμικς των σχεδιαστών Jacques Tardi (νουάρ), Jean-Claude Mezieres (επιστημονικής φαντασίας), Alexis (χιουμοριστικές εκδοχές του παραλόγου), Enki Bilal (πολτική φαντασία). Επίσης, συνεργάστηκε με τους Moebius, Boucq, Jije, Mazel, Jean Torton, Raymond Poïvet και Florenci Clavé. Οι δουλειές του, που πρωτοδημοσιεύθηκαν στις σελίδες του σημαντικότερου τότε γαλλικού περιοδικού κόμικ, του Pilote, απέκτησαν διεθνή απήχηση και τεράστια εμπορική επιτυχία κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Το οξύμωρο είναι ότι ο Christin αρχικά δεν διάβαζε κόμικς και δεν είχε κάποιο υπόβαθρο ή γνώσεις γύρω από αυτά. Παρόλο που είχε αρχίσει να γράφει σενάρια για εικονογραφημένες ιστορίες, άργησε πολύ να γνωρίσει τον κόσμο της Ένατης Τέχνης και οι επιρροές του ήταν κυρίως από τη λογοτεχνία, την κοινωνιολογία και την εθνολογία.

Εξώφυλλο του τεύχους Pilote #492 (Απρίλιος 1969)

Μετά από τα πρώτα έργα, ο Christin και ο Mézières ήταν έτοιμοι να δοκιμάσουν κάτι πιο ανθεκτικό. Αρχικά ήθελαν να κάνουν ένα γουέστερν, αλλά το είδος είχε ήδη εκπροσωπηθεί καλά στο περιοδικό Pilote. Πάντα ανοιχτός στην καινοτομία, ο αρχισυντάκτης René Goscinny έδωσε τότε το πράσινο φως για τη μετάβασή τους στην επιστημονική φαντασία. Οι συγγραφείς ήθελαν να παρεκκλίνουν από τα παραδοσιακά κόμικς περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας που περιείχαν ως επί το πλείστον επαναλαμβανόμενες πλοκές καλού εναντίον κακού. Αντίθετα, εμπνεύστηκαν από μυθιστοριογράφους επιστημονικής φαντασίας όπως ο H.G. Wells, ο Philip K. Dick, ο Jack Vance και ο Isaac Asimov, καθώς και τα στοιχεία φαντασίας από τα κόμικς «Blake et Mortimer» του Jacobs. Ο Christin οραματίστηκε μια πιο σταθερή φουτουριστική προσέγγιση, με χώρο για φιλοσοφία και πολιτικές αναφορές.
Έτσι, ένας καινούριος ήρωας γεννήθηκε και έκανε το ντεμπούτο του στο τεύχος Pilote #420 της 9ης Νοεμβρίου 1967, με την περιπέτεια "Valérian contre les Mauvais Rêves". Οι περιπέτειες του «Valérian» διαδραματίζονται σε ένα μακρινό μέλλον, όταν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση ονείρου εικονικής πραγματικότητας, προγραμματισμένη από τη λεγόμενη «ονειρική υπηρεσία». Μόνο οι Τεχνοκράτες του Πρώτου Κύκλου και μια χούφτα χωροχρονικών παραγόντων εξακολουθούν να βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία. Ο Valérian είναι ένας από αυτούς τους πράκτορες, πιστά αφοσιωμένος στον Γαλαξία, την πρωτεύουσα της Γης και το κέντρο της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας Terran. Προερχόμενος από τον 28ο αιώνα, ταξιδεύει στο χρόνο και στο χώρο για να προστατεύσει τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας. Στην πρώτη ιστορία, ακολουθεί έναν απατεώνα προγραμματιστή ονείρων στη Γαλλία του 11ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του, ο Valérian σώζεται από την αγρότισσα Laureline, η οποία τυχαία ανακαλύπτει ότι είναι από το μέλλον. Για να προστατεύσει το μυστικό του, ο Valérian πρέπει να πάρει τη Laureline μαζί του στο Galaxity. Τυχαία, καθώς οι συγγραφείς αρχικά δεν οραματίστηκαν μια τόσο μακροχρόνια σειρά κόμικ, γεννήθηκε ένα μοναδικό δίδυμο.

Ο Pierre Christin (αριστερά) και ο τακτικός του συνεργάτης Enki Bilal, εμφανίζονται στο εξώφυλλο του τεύχους #135 του περιοδικού Pilote (Απρίλιος 1985)

Τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ το οποίο αποτύπωσε τις αναμνήσεις του σεναριογράφου, βασισμένο σε σχέδια του Philippe Aymond, με τίτλο "Est-Ouest".
Ο Pierre Christin λαμβάνει το βραβείο "René-Goscinny" στο Φεστιβάλ Angoulême 2019, ενώ τον Ιανουάριο του 2020, με αφορμή μια έκθεση αφιερωμένη σε αυτόν στην Ανγκουλέμ, κυκλοφόρησε μια μονογραφία με τίτλο "Pierre Christin, ο μεγάλος ανανεωτής των ιστοριών κόμικς" (συνέκδοση Dbd και Caurette).

Est-Ouest

Ο μοναδικός Pierre Christin έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, στις 2 Οκτωβρίου του 2024.

👬4716


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...