Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Νέες εκδόσεις 1091: Μπλεκ #1


Ο Μπλεκ, ο Ξανθός Γίγας των κόμικς, δημιουργήθηκε από την ομάδα EsseGesse το 1954 για λογαριασμό των εκδόσεων Dardo και πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο αγαπητούς ήρωες στη γειτονική Ιταλία αλλά και στη χώρα μας, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1969 από τον Στέλιο Ανεμοδουρά. Ο καλόκαρδος και γιγαντόσωμος κυνηγός, αρχηγός των πατριωτών, μάχεται μαζί με τον πάντα πεινασμένο αλλά ιδιοφυή Καθηγητή Μυστήριο και το νεαρό Ρόντι («αμαθέστατον παιδάριο», όπως τον αποκαλεί συχνά ο καθηγητής), ενάντια στους Άγγλους κατακτητές για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, της Αμερικής, στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης (1775-1783). Εβδομήντα χρόνια μετά, οι περιπέτειες της ασυνήθιστης αυτής τριάδας συνεχίζουν να συγκινούν και να διασκεδάζουν τους αναγνώστες. Αυτό ελπίζουν να πετύχουν και οι "Εκδόσεις Μικρός Ήρως" με αυτή τη νέα σειρά του Μπλεκ, μέσα από μια επιλογή των καλύτερων ιστοριών του αγαπημένου μας ήρωα.

Ο πρώτος τόμος της σειράς περιέχει τρεις κλασικές ιστορίες σε σενάριο Maurizio Torelli και σχέδιο Carlo Cedroni:

Η ΜΙΚΡΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ


Με τον Άγριο Τρομερό, τον μεγαλύτερο εχθρό του Μπλεκ να έχει επιστρέψει στο Λονδίνο, ο Μπλεκ και οι φίλοι του πιστεύουν πως θα περάσουν επιτέλους λίγες ημέρες με ηρεμία. Ένας αγγελιοφόρος της φυλής των Τσάκγουος έρχεται, όμως, για να ζητήσει τη βοήθειά τους. Ο ξάδελφος της Σοσίμα Τάκα, της νεαρής Ινδιάνας που μπορεί να επικοινωνεί με τα πουλιά, ετοιμάζεται να θέσει ζήτημα ηγεσίας στη φυλή ώστε να την αναλάβει αυτός και να φέρει σε πέρας το σκοτεινό σχέδιό του που θα βάλει σε κίνδυνο τους κυνηγούς αλλά και όλους τους λευκούς της περιοχής. Για μια ακόμα φορά, ο Μπλεκ, ο Καθηγητής Μυστήριος και ο Ρόντι, με τη βοήθεια της Σοσίμα Τάκα και του Καρ Κου, θα ξεκινήσουν έναν άνισο αγώνα, σε μια από τις πιο κλασσικές περιπέτειες του Ξανθού Γίγαντα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΙΝ


Ποιο μυστήριο κρύβει ο μικρός Φιν; Οι Ινδιάνοι Σικόγουα σκότωσαν τη μητέρα του και όλους όσους αποτελούσαν το κομβόι που ταξίδευε για το Σμολ Σίτι, εκτός από τον ίδιο. Το μικρό αγόρι υποστηρίζει πως ο πατέρας του —που δεν έχει δει ποτέ— είναι πατριώτης που κρύβεται από τους Άγγλους, αλλά πόσο μπορεί κάτι τέτοιο να είναι πραγματικότητα; Τώρα, εκτός από τους θανάσιμους και εξεγερμένους Σικόγουα, οι φίλοι μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Άγγλους, ενώ όταν ο μικρός Φιν φαίνεται πως βρίσκει επιτέλους τον πατέρα του, τα πάντα αρχίζουν να παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή.

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΤΣΑΚΓΟΥΟΣ


Όταν ο Μπλεκ και οι φίλοι του φτάνουν στο χωριό τον Τσάκγουος, αντικρύζουν ένα φρικτό θέαμα. Μια ομάδα ληστών έχει σκοτώσει τους περισσότερους Ινδιάνους, θέλοντας να μάθει πού βρίσκεται ο ιερός θησαυρός της φυλής. Οι Τσάκγουος, εξοργισμένοι, αποφασίζουν να συμμαχήσουν με τους Μοχόνες για να ξεκινήσουν πόλεμο ενάντια στους λευκούς. Η μικρή βασίλισσα της φυλής, η Σοσίμα Τάκα, μάταια προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στον αφανισμό τους. Μοναδική ελπίδα πλέον για να επικρατήσει ειρήνη, είναι ο Μπλεκ να βρει τους ληστές και τον θησαυρό για να τον παραδώσει στους Τσάκγουος. Μια τρομερή σύμπτωση, όμως, θα μπερδέψει τα πράγματα. Θα καταφέρει ο Μπλεκ να πετύχει στην αποστολή του, και μάλιστα εγκαίρως, προτού οι δύο φυλές συμμαχήσουν και ξεθάψουν το Τσεκούρι του Πολέμου;

Και ακόμη, το τεύχος περιλαμβάνει:
-"Στην Αρχή Λεγόταν Μπλακ", άρθρο του Gabriele Ferrero
-"Νέος και Δυναμικός!", άρθρο του Νίκου Δ.-Θ. Νικολαΐδη
-Συνέντευξη: Gabriele Ferrero, στον Γαβριήλ Τομπαλίδη

Σε βιβλιοπωλεία, κομιξάδικα και περίπτερα κυκλοφορεί από την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024.


Σελίδες Νοσταλγίας / Παναγιώτης Πλαφουτζής: Από το 2014 που ξεκίνησαν οι νέες εκδόσεις του χάρτινου ήρωα Μπλεκ στη χώρα μας -με πρωτεργάτη τον ακούραστο και μερακλή Λεωκράτη Ανεμοδουρά- είδαμε αρκετές φορές να αναγράφεται το Νο 1 στο εξώφυλλο ενός περιοδικού με το όνομα ΜΠΛΕΚ. Το 2014 ήταν το "ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ", το 2016 οι αντίστοιχοι τόμοι αυτής της έκδοσης, μαζί με το "ΜΠΛΕΚ - ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ", το 2018 ήταν το "ΜΠΛΕΚ - ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΜΙΚΣ", το 2021 το "Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ" και το 2022 το "ΜΠΛΕΚ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ". Κάποια από αυτά διέκοψαν την κυκλοφορία τους για να μεταλλαχθούν σε μια από τις επόμενες εκδόσεις, ενώ κάποια άλλα συνεχίζουν ή θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν με διάφορους τρόπους.
Όλες αυτές οι δοκιμές και οι αλλαγές έγιναν στην προσπάθεια να εκδοθεί ένα περιοδικό που να αγαπηθεί από τους αναγνώστες και να καταγράψει έναν σταθερά υψηλό αριθμό αντιτύπων στις πωλήσεις, τέτοιον που να βοηθήσει να διατηρηθεί η πολύ καλή ποιότητα της έκδοσης, καθιστώντας την ταυτόχρονα βιώσιμη.
Το Μπλεκ της "χρυσής εποχής" ήταν ένα πολυθεματικό περιοδικό, που δημοσίευε σε συνέχειες τις περιπέτειες όχι μόνο του κεντρικού ήρωα αλλά και πολλών άλλων. Μπορεί σε ένα τεύχος να δημοσιεύονταν δέκα ή και περισσότερα επεισόδια από διαφορετικές ιστορίες. Το περιοδικό, όμως, ήταν εβδομαδιαίο, που σημαίνει ότι ο αναγνώστης είχε την ευκαιρία να γευτεί -σε δόσεις μεν, αλλά- σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κατορθώματα των ηρώων του. Και ήταν εβδομαδιαίο το περιοδικό γιατί μπορούσε να είναι. Τα δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα που πωλούνταν κάθε εβδομάδα, μπορούσαν να στηρίξουν μια τέτοια έκδοση...


Όμως από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Τα νούμερα εκείνων των πωλήσεων μοιάζουν πλέον μυθικά για τις νέες εκδόσεις κόμικς στη χώρα μας. Είναι ξεκάθαρο ότι μια εβδομαδιαία έκδοση αυτού του τύπου δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Κι αφού, αναγκαστικά, οδηγούμαστε σε μια μηνιαία ή διμηνιαία έκδοση, τότε δεν μπορούμε να διατηρήσουμε εύκολα ένα πολυθεματικό περιοδικό. Δεν αρέσει σε πολλούς να διαβάζουν μια ιστορία κόμικς που ολοκληρώνεται σε έξι μήνες...
Προσωπικά, όσον αφορά τα κόμικς, ήμουν πάντα υποστηρικτής των εκδόσεων βιβλιοθήκης. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τις διαστάσεις μιας έκδοσης, θεωρώ ότι η βιβλιοδεσία καρφίτσας είναι απαγορευτική για μια έκδοση άνω των 50 σελίδων.
Φανταστείτε, λοιπόν, τη χαρά μου, όταν έμαθα πως το Μπλεκ θα κυκλοφορήσει σε μορφή graphic novel, όπως κυκλοφορούν πλέον τα "Ζαγκόρ" και "Μίστερ Νο". Τώρα που το έχω και στα χέρια μου, μπορώ να πω ότι ξεκάθαρα έχουμε να κάνουμε με την ομορφότερη, κομψότερη και ποιοτικότερη ελληνική έκδοση του Μπλεκ. Εξαιρετική βιβλιοδεσία, πολύ καλή ποιότητα χαρτιού, τέλεια απόδοση χρωμάτων.
Σε αυτό το πρώτο τεύχος, ο εκδότης έχει επιλέξει να συμπεριλάβει τρεις από τις παλιές, κλασικές ιστορίες του "Ξανθού Γίγαντα", δημιουργημένες τη δεκαετία του '70 από τους Maurizio Torelli και Carlo Cedroni. Οι φαν του ήρωα θα πάρουν μαζεμένη μια πολύ χορταστική δόση περιπέτειας. Αν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, διαβάστε με μια ανάλαφρη διάθεση τις ιστορίες αυτές και μην τις κρίνετε πολύ αυστηρά. Να έχετε στο νου σας ότι δημιουργήθηκαν πριν από μισό αιώνα και απευθύνονταν σε παιδιά...


Δημιουργοί: Maurizio Torelli, Carlo Cedroni
ISBN: 978-618-206-169-5
Αριθμός σελίδων: 228
Διαστάσεις: 17x24 cm
Εκτύπωση: Έγχρωμο
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Τρίτη 12 Μαρτίου 2024
Αρχική τιμή: 16,00€
Εκδότης: Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε.

Δείτε και το video με την παρουσίαση της νέας έκδοσης στο κανάλι μας στο YouTube:



💬4596


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...