Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 65: Αδυναμία / Thinner (1996)


Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα
του Stephen King


Σκηνοθεσία: Tom Holland
Σενάριο: Michael McDowell, Tom Holland
Ηθοποιοί: Robert John Burke, Joe Mantegna, Lucinda Jenney, Michael Constantine, Kari Wuhrer, Bethany Joy Lenz, Time Winters
Παραγωγή: Richard P. Rubinstein, Mitchell Galin, Andrew Golov, Stephen F. Kesten, Randy Jurgensen, A. Welch Lambeth
Μουσική: Daniel Licht
Φωτογραφία: Kees Van Oostrum
Μοντάζ: Marc Laub
Ειδικά εφέ: Greg Cannom, Robert Laden, Larry Odien

Ο Μπίλι Χάλεκ (Robert John Burke) είναι ένας παχύσαρκος δικηγόρος της ανώτερης τάξης, που ζει με τη σύζυγό του και την κόρη τους στο Κονέκτικατ. Ο Μπίλι, χαρούμενος από την θετική τροπή μιας υπόθεσης στο δικαστήριο, που όλοι θεωρούσαν χαμένη, οδηγεί… απρόσεκτα και άθελα του χτυπάει και σκοτώνει μια ηλικιωμένη τσιγγάνα που εκείνη την ώρα διασχίζει το δρόμο. Αν και ο Μπίλι σοκάρεται από το ατύχημα, χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις για να γλιτώσει τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Αθωώνεται από τον φίλο του δικαστή Κάρι Ρόσινγκτον, ενώ αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ντάνκαν Χόπλεϊ καταθέτει για την υπόθεση διαπράττοντας ψευδορκία για τον Μπίλι.


Εξοργισμένος από την αδικία, ο Τάτζου (Michael Constantine), ο υπερήλικας πατέρας της τσιγγάνας, ρίχνει μια κατάρα στον Μπίλι στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου, αγγίζοντας το πρόσωπό του και προφέροντας "Thinner". Μετά από αυτό, ο Μπίλι αρχίζει να χάνει γρήγορα βάρος τις επόμενες μέρες, παρά το γεγονός ότι δεν ασκείται ή δεν ακολουθεί τη δίαιτά του. Η σύζυγός του, Χάιντι (Lucinda Jenney), φοβούμενη ότι η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο, τηλεφωνεί στον γιατρό Μάικ Χιούστον (Sam Freed), με τον οποίο ο Μπίλι αρχίζει να υποπτεύεται ότι η γυναίκα του έχει σχέση. Ο Μπίλι μαθαίνει ότι ο Ρόσινγκτον και ο Χόπλεϊ έχουν επίσης δεχτεί την κατάρα του γέρου τσιγγάνου. Ο Ρόσινγκτον έχει μεταμορφωθεί σε ένα ον που μοιάζει με σαύρα, ενώ ο Χόπλεϊ αναπτύσσει πυώδη έλκη στο πρόσωπο και τα χέρια του. Τόσο ο Ρόσινγκτον όσο και ο Χόπλεϊ αυτοκτονούν. Ο Μπίλι παρακολουθεί τον καταυλισμό των τσιγγάνων και προσπαθεί να συζητήσει με τον Τάτζου, όμως εκείνος τον απειλεί ότι θα κάνει την κατάρα χειρότερη αν δεν φύγει.


Ο Μπίλι επιστρατεύει τον μαφιόζο πελάτη και φίλο του, Τζινέλι (Joe Mantegna), για να επιτεθεί στον καταυλισμό των τσιγγάνων και να πείσει τον Τάτζου να άρει την κατάρα. Ψάλλοντας ένα ξόρκι, ο Τάτζου ανακατεύει το αίμα του Μπίλι σε μια πίτα φράουλας. Ο Τάτζου δηλώνει ότι αν κάποιος άλλος φάει την πίτα, η κατάρα θα τον σκοτώσει γρήγορα και ο Μπίλι θα γλιτώσει. Προτρέπει τον Μπίλι να φάει ο ίδιος την πίτα και να πεθάνει με αξιοπρέπεια, αλλά ο εκείνος αρνείται. Ο Μπίλι φτάνει στο σπίτι και δίνει στη Χάιντι τη φραουλόπιτα. Εκείνη τρώει με χαρά ένα κομμάτι. Το επόμενο πρωί, ο Μπίλι βρίσκει το αποξηραμένο πτώμα της δίπλα του. Είναι χαρούμενος που είναι απαλλαγμένος από την κατάρα και από αυτό που πιστεύει ότι είναι η άπιστη γυναίκα του. Ωστόσο, όταν κατεβαίνει τις σκάλες, ανακαλύπτει ότι η κόρη του έχει φάει λίγη από την πίτα για πρωινό. Ταραγμένος από ενοχές, ετοιμάζεται να φάει την υπόλοιπη πίτα. Ωστόσο, τον διακόπτει ο γιατρός Μάικ που χτυπάει την πόρτα. Ο Μάικ νιώθει άβολα και προσπαθεί να εξηγήσει την αδικαιολόγητη παρουσία του, επιβεβαιώνοντας φαινομενικά τις υποψίες του Μπίλι για σχέση μεταξύ του Μάικ και της Χάιντι. Ο Μπίλι προσκαλεί τον Μάικ να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα και κλείνει την πόρτα με ένα χαμόγελο...


-Η ταινία βασίζεται στο τελευταίο από τα πέντε βιβλία του King που υπέγραψε με το ψευδώνυμο Richard Backman την περίοδο 1977-84 και -εν τέλει- αυτό που έγινε η αιτία για να αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα. Το βιβλίο Thinner (1984) πούλησε 28.000 αντίτυπα κατά την αρχική του κυκλοφορία —και στη συνέχεια δέκα φορές περισσότερα όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Bachman ήταν στην πραγματικότητα ο Stephen King.
-Προκειμένου να απεικονίσει τον Μπίλι Χάλεκ ως υπέρβαρο, ο καλλιτέχνης των εφέ Greg Cannom δημιούργησε μια σειρά από στολές λίπους για να φορέσει ο ηθοποιός Robert John Burke, μαζί με κομμάτια λατέξ για να κάνει το πρόσωπό του να φαίνεται πιο παχύ. Ο Cannom σχεδίασε, επίσης, μια ολόσωμη στολή με εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης, την οποία φορούσε ο Burke κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στην οποία ο Μπίλι εμφανίζεται να κάνει ντους.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας, στο κανάλι μας στο YouTube. Κάντε εγγραφή και επιλέξτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα video που ανεβαίνουν!



🔎4494


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...