Όσοι Έλληνες γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και μεγάλωσαν με μια κρατική τηλεόραση που είχε λίγες αλλά καλές εκπομπές, θα θυμούνται μια μοναδική σειρά. Ήταν ο "Παραμυθάς", που θεωρείται η πιο δημοφιλής παιδική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.
Μεταδίδονταν από το 1978 μέχρι και το 1987 και ο κυριούλης εκείνος, ο παππούς όλων μας, με τα χαρακτηριστικά άσπρα του μαλλιά, μας συντρόφευε κι έφτιαχνε τα παιδικά μας όνειρα.
Οι ιστορίες ήταν του Αλ. Κυριτσόπουλου, του Νίκου Πιλάβιου και άλλων. Η μουσική ήταν του Σταμάτη Σπανουδάκη, τα σχέδια του Κυριτσόπουλου και η σκηνοθεσία-παρουσίαση του Νίκου Πιλάβιου.
Ο Παραμυθάς, με το μαγικό του γιλέκο που πετά στον μαγικό κόσμο των παιδιών, έκανε πολλούς Έλληνες να αλλάξουν τον τρόπο που έβλεπαν τη ζωή τους. Ο Νίκος Πιλάβιος, αυτή η αγαπημένη φιγούρα, είχε σχεδόν ξεχάσει το όνομά του. Όλοι τον φώναζαν «Παραμυθά» και τον είχαν ταυτίσει με τα χρόνια της αθωότητας. Τότε που οι παιδικές σειρές δεν ήταν γεμάτες όπλα, βία, ή ακόμη και χαζές ιστοριούλες.
Ήρωας της εκπομπής ήταν ένας παππούς, ο οποίος ήξερε να λέει όμορφες ιστορίες που δεν ήταν άλλες από τις περιπέτειες τις οποίες ζούσε ο ίδιος, κάθε φορά που φορούσε ένα μαγικό γιλέκο. Εκείνο που του είχε χαρίσει η καλή νεράιδα για να τον ευχαριστήσει. Μ’ αυτό μπορούσε να μιλάει με τα ζώα, τα φυτά και τα πράγματα, να γίνεται μεγάλος σαν βουνό ή μικρός σαν καρφίτσα και να πετάει!
Άλλοι χαρακτήρες ήταν η μάγισσα Κλο-κλο, η οποία τον βοηθούσε όταν είχε δυσκολίες και ο πιστός του σύντροφος και φίλος, το μαγικό αόρατο μολύβι, που έκανε από πίσω του τα σχέδια και τα τοπία.
Και, καθώς εκείνος... "πετούσε", εμείς βλέπαμε να ζωγραφίζονται στην οθόνη όλοι εκείνοι οι πανέμορφοι κόσμοι!
Ο "Παραμυθάς" επέλεγε να μεταδίδει απλά μηνύματα ανθρώπινων και ηθικών αξιών, οικολογίας και σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς.
Το 2009 ο γιος του Νίκου Πιλάβιου, Κωνσταντίνος, δημιούργησε 26 νέα επεισόδια. Τα κείμενα και η παρουσίαση ήταν του Νίκου Πιλάβιου, οι ζωγραφιές της Στεφανίας Ταπτά και η μουσική της Μαριέττας Φαφούτη. Τα επεισόδια παίχτηκαν το 2012 από την τότε ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ, ενώ επαναλήφθηκαν το 2015.
Η αλήθεια είναι ότι η μόδα των παιδικών σειρών είναι διαφορετική. Τα περισσότερα σημερινά παιδιά βλέπουν πλέον άλλου είδους εκπομπές.
Από την επιστροφή του Παραμυθά, το 2009
Ο Νίκος Πιλάβιος, ως Τμηματάρχης Τμήματος Παιδικών Εκπομπών της ΕΡΤ1, βρισκόταν ως παραγωγός, σεναριογράφος ή σκηνοθέτης -ή και τα τρία μαζί- πίσω από τις μεγαλύτερες παιδικές επιτυχίες των '80ς: "Για να δούμε τι θα δούμε", "Α-μπε-μπα-μπλομ", "Γύρω-γύρω όλοι", "Χιλιοποδαρούσα". Επίσης το όνομά του έχει συνδεθεί με τις δυο καλύτερες παιδικές σειρές εκείνης της δεκαετίας, τον "Κήπο με τα Αγάλματα", και τον "Θησαυρό της Βαγίας".
«Κανείς δεν λέει ότι όλα τα ξένα προγράμματα είναι κακά. Με εξαίρεση κάποια "φτηνιάρικα" γιαπωνέζικα, τα υπόλοιπα -κινούμενα σχέδια ή ντοκιμαντέρ- είναι καλά. Γενικά, όμως, σε σχέση με τα παλιότερα και με τα ελληνικά, τα ξένα παιδικά προγράμματα έχουν -κρυφή ή φανερή- μεγαλύτερη βιαιότητα», είχε πει ο Πιλάβιος.
Δείτε το βίντεο με τους τίτλους αρχής της εκπομπής:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Νίκου Πιλάβιου-"Παραμυθά":
http://www.paramithas.gr/
🔎3249
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου