…Κι όμως, η Ελένη δεν έφτασε ποτέ στην Τροία! Η Ήρα την έστειλε στην Αίγυπτο, ενώ στον Πάρη έδωσε το ομοίωμα της. Κι οι Έλληνες… «σφαζόντουσαν στην Τροία δέκα χρόνια… για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη…». Μια μέρα, όμως, θα καταφθάσει ο Μενέλαος…
84 έγχρωμες σελίδες με την πιο... comicή διασκευή τραγωδίας που έγινε ποτέ!
Το comic ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη, χωρίς να αγνοεί την καθαρά θεατρική δομή του πρωτότυπου κειμένου, επιχειρεί να την υπερβεί. Παραμένοντας πάντα στην κεντρική ιδέα του μύθου, εμπλουτίζεται και με πολλά ακόμη στοιχεία που αναφέρονται στους υπόλοιπους ήρωες της τραγωδίας.
Η αρχή της ιστορίας τοποθετείται στο Πήλιο, στον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδας. Αρχική αιτία όλων των γεγονότων που ακολούθησαν, ήταν το λεγόμενο "Μήλον της Έριδος". Η Έριδα, επιθυμώντας να βάλει το σαράκι της διχόνοιας ανάμεσα στους θεούς, εξαιτίας του ότι δεν προσκλήθηκε στην τελετή του γάμου, έδωσε το ένα χρυσό μήλο στον Πάρη, για να το χαρίσει στην κατά τη γνώμη του πιο όμορφη από τις τρεις θεές (Ήρα, Αφροδίτη και Αθηνά).
Οι θεές, προκειμένου να κερδίσουν την προτίμηση του Πάρη, του υποσχέθηκαν από ένα δώρo. Η Ήρα του έταξε δύναμη, η Αθηνά σοφία και η Αφροδίτη την Ελένη, γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης Μενελάου, δώρο που τελικά επέλεξε, δίνοντας το χρυσό μήλο στην Αφροδίτη.
Η Ήρα, όμως, τα είχε καταλάβει όλα. Εξοργισμένη από το τέχνασμα της Αφροδίτης με το οποίο κέρδισε τα καλλιστεία, επιδόθηκε σε ένα άλλο, απείρως πιο "σατανικό" τέχνασμα. Δημιούργησε για τον Πάρη ένα ομοίωμα της Ελένης, ενώ την πραγματική Ελένη την έδωσε στον Ερμή για να την μεταφέρει στο παλάτι του βασιλιά Πρωτέα, στο νησί Φάρος, κοντά στην περίφημη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Η ανατρεπτική δομή της "Ελένης", η ασυνήθιστη (για τα δεδομένα της Κλασικής τραγωδίας) εξέλιξη της πλοκής, αλλά και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο διδάσκεται στην τρίτη τάξη του Γυμνασίου (με την ανάλογη... mainstream απήχησή του στη σχολική κουλτούρα), ώθησε τους δημιουργούς να μετατρέψουν την "Ελένη" σε ένα σύγχρονο -από όλες του τις απόψεις- comic. Προσπάθησαν να κάνουν μια ιδιόμορφη σάτιρα αριστοφανικής υφής, με στόχο αφενός να προκύψει αβίαστο γέλιο με χιούμορ που (κατά την άποψή τους) δεν προσβάλλει τον αναγνώστη και αφετέρου να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κλασικό αριστούργημα του μεγάλου τραγωδού.
Το αρχικό σκεπτικό ήταν η «ευχάριστη μάθηση». Βλέποντας τους μαθητές να θεωρούν αγγαρεία το μάθημα (γενικότερα), σκέφτηκαν πως τουλάχιστον αυτό θα το κάνουν comic, βάζοντας μέσα σύγχρονα εκφραστικά και εικαστικά «όπλα» και αυτόματα θα το μετατρέψουν σε παιχνίδι.
Κι εδώ που τα λέμε, αν σήμερα έγραφε ο Ευριπίδης το αντίστοιχο έργο δεν ξέρουμε πώς θα το έγραφε... Σίγουρα όχι σαν κόμικ, αλλά και σίγουρα όχι όπως το έγραψε 2400 χρόνια πριν!
Εν κατακλείδι, η τραγωδία του Ευριπίδη είναι διασκευασμένη έτσι ώστε να προσεγγίζεται ευχάριστα ένας από τους κλασικούς λογοτεχνικούς θησαυρούς της αρχαιότητας.
Συγγραφέας: Βασίλης Αναστασιάδης
Σχέδιο-Χρώμα: Γιάννης Αντωνόπουλος
Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2014
Αριθμός σελίδων: 80
Τιμή: 12,00€
Εκδόσεις: Νεανική Σκηνή
👬1938
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου