Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Ήρωες των Κόμικς 7: Deathlok - The Demolisher!


Αύγουστος 1974 - Φεβρουάριος 1975
και Ιούνιος 1975 - Ιούλιος 1976
(Astonishing Tales #25-28 & 30-36)

Το παρακάτω μικρό κείμενο αποτελεί απλά έναν ελάχιστο φόρο τιμής για έναν από τους γοητευτικότερους και συνάμα “ξεχασμένους” σούπερ-ήρωες της θρυλικής Marvel Comics και της χρυσής (αναμφισβήτητα!) εποχής της, πίσω στη δεκαετία του 1970…
Σαπίλα. Διαφθορά. Απόλυτη. Ένα μέλλον μαύρο, δυσοίωνο, δυστοπικό. Αυτός είναι ο σκοτεινός κόσμος του Deathlok. Ενός από τους πλέον ιδιαίτερους, παράξενους, απόκοσμους χαρακτήρες του Marvel Universe. Ένας κόσμος του κοντινού (τότε) μέλλοντος, στον οποίο σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να ζούμε αλλά μας αρέσει πολύ να διαβάζουμε γι' αυτόν και να βιώνουμε, έστω και για λίγο, τις περιπέτειες που διαδραματίζονται εκεί. Ο Luther Manning -το “ανθρώπινο” όνομα του Deathlok- είναι ένα μελλοντικό cyborg. H σχέση του ήρωα με τον υπολογιστή που βρίσκεται μέσα στο μυαλό του είναι πραγματικά μοναδική. Φορές νικά ο ψυχρός εγκέφαλος, φορές νικά ο ανθρώπινος, ψήγματα του οποίου καθοδηγούν συχνά τον Deathlok στις εντυπωσιακές πραγματικά ιστορίες του.



Το κόμικ σεναριακά κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο Doug Moench (Master of Kung-Fu) μεγαλουργεί και εδώ. Κάπως δύσπεπτο και πιο ψαγμένο, σε σχέση με αρκετές σειρές της εποχής, φαντάζει ιδανικό προς ανάγνωση ακόμη και σήμερα. Ανάλογης ποιότητας είναι και το νευρώδες σχέδιο (των Rich Buckler – Klaus Janson), που δίνει σάρκα και οστά στις ρημαγμένες πόλεις του μέλλοντος.



Ο Deathlok συνέχισε και μετά το Astonishing Tales σε άλλους τίτλους (Fantastic Four, The Thing, Captain America) με τις τελευταίες εμφανίσεις του να εντοπίζονται το 2007. Εκτιμώ πως αυτός ο “παραμελημένος” από τη πλειοψηφία των αναγνωστών αντι-ήρωας αξίζει μία θέση, τόσο στη βιβλιοθήκη μας, όσο και στο χρόνο που θα διαθέσουμε διαβάζοντας το. Και πιστέψτε με: οι φίλοι του είδους θα το εκτιμήσουν δεόντως. Υπέροχα επίσης και τα εξώφυλλα!

Κείμενο: Xρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...