Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Για την βιβλιοθήκη σας... 32: Ολυμπιακοί Αγώνες; Δώκαμε! Δώκαμε!


Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι δικιά μας εφεύρεση, ελληνική, όπως κι ο καλαματιανός, και δεν το συζητάμε. Για το σταμάτημα ή το μπαστάρδεμά τους ας όψονται οι κατά καιρούς αλλοδαποί γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο Γότθος δεν τραβάει στον καλαματιανό.
Η μυθολογία μας μιλάει πρώτη για Ολυμπιακούς, ότι τους άρχισε, λέει, ο Ηρακλής που το 'παιζε ημίθεος. Τότε, λέει, που ο Δίας ήτανε μωρό, έβαλε τα αδερφάκια του, τους Κουρήτες, να τρέχουνε γύρω από την κούνια του. Μα είμαστε σοβαροί τώρα; Μυθολογία όμως είναι αυτή και μπορεί να σου μιλάει για θεούς κι ημίθεους λες και μιλάει για υδραυλικούς και ταξιτζήδες. Εσύ όμως τηνε πιστεύεις την καριόλα;
Η Ιστορία μας, που κι αυτή ξαναμιλάει για Ολυμπιακούς, τα λέει πιο ξεκάθαρα κι όχι πως έβγαλε τους ημίθεους και έβαλε οσιομάρτυρες. Για ανθρώπους μιλάει, κανονικούς, που τρέχουνε και πηδάνε, μας δίνει ονόματα και διευθύνσεις και μέχρι για τους Ολυμπιονίκες μάς λέει, πως από τότε η πατρίς, τιμής ένεκεν, τους έκανε πυροσβέστες.
Στην Αναβίωση των Ολυμπιακών εμείς οι Ρωμιοί κάπου τα 'χουμε μπλέξει και δε μας φταίνε οι ξένοι. Μπλεγμένα τους τα δώκαμε, με τα μπλεγμένα μας βολευτήκανε κι αυτοί κι είπανε να μη μας τα ξεμπλέξουνε, μη στεναχωρεθούμε.
Έτσι, όποιον Ρωμιό και να ρωτήσεις για την Αναβίωση, για τον Κουμπερτέν σου λέει. Φταίει μετά ο Γότθος που δε μιλάει για τον Ζάππα, τον Βικέλα και τον Φωκιανό;
Δυο μέτρα οικόπεδο η φρέσκια Ελλάδα τότε, φτιαγμένη από κάποιους τεράστιους Ρωμιούς που φτιάξανε και την ιστορία της. Εκεί στην ιστορία είναι που τα μπλέξαμε, γιατί μπήκαμε πορτιέρηδες χωρίς να 'χουμε πόρτα. Από μια μπάντα καλά κάναμε, γιατί ιστορία είναι αυτή και όχι ΟΤΕ να βολεύουμε μέσα όποιον κι όποιον. Έτσι στη σελίδα Αναβίωση των Ολυμπιακών αφήσαμε απ' έξω τον Ζάππα, τον Βικέλα και τον Φωκιανό, που κι από μόνος του ο καθένας θα 'πιανε πολύ χώρο.
-Κι ο Κουμπερτέν πώς εχώρεσε;
-Τον έχεις δει όρθιο;

Το αξιοσημείωτο είναι, ότι παρά την ντελιριακά χιουμοριστική περιγραφή της ιστορίας των Ολυμπικών Αγώνων από την αρχαιότητα έως σήμερα, πρόκειται για ένα ανάγνωσμα πέρα για πέρα ιστορικώς τεκμηριωμένο και με πολλές λεπτομέρειες άγνωστες στους περισσότερους. Η ειρωνεία και οι χιουμοριστικοί χαρακτηρισμοί, που το διατρέχουν το κάνουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.
-Γιώργος Βλάχος, Συγγραφέας

Συγγραφέας: Γήσης Παπαγεωργίου
Εικονογράφηση: Γήσης Παπαγεωργίου
Σελίδες: 298
Διαστάσεις: 25x17εκ
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Σεπτέμβριος 2000
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Τιμή: € 15,90

Το βιβλίο είναι εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο, όμως μπορείτε να το αναζητήσετε σε παλιά βιβλιοπωλεία ή παλαιοβιβλιοπωλεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...