Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 221 / Βιβλιοκριτική: Το παράξενο βιβλιοπωλείο του κυρίου Πενάμπρα (Μυθιστόρημα)


Η οικονομική κρίση σήμανε πρόωρη λήξη στην καριέρα του Κλέι Τζάνον ως ανερχόμενου σχεδιαστή ιστοσελίδων. Όμως, από ευτυχή συγκυρία, καθαρή περιέργεια και την ικανότητά του ν’ ανεβοκατεβαίνει σκάλες σαν μαϊμού, θα βρει σύντομα νέα δουλειά: νυχτερινός υπάλληλος στο βιβλιοπωλείο 24ωρης εξυπηρέτησης του κυρίου Πενάμπρα. Έπειτα από μόλις λίγες ημέρες στο νέο του πόστο, ο Κλέι αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το μαγαζί είναι ακόμα πιο παράξενο απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Οι πελάτες είναι λιγοστοί, μα έρχονται και ξανάρχονται και ποτέ δεν αγοράζουν τίποτα –μόνο δανείζονται απίθανα δυσνόητους τόμους από σκοτεινές γωνιές του μαγαζιού, σύμφωνα με κάποιον περίεργο διακανονισμό με τον μυστηριώδη κύριο Πενάμπρα. Με τη βοήθεια των φίλων του και τη διαδικτυακή τεχνολογία, ο Κλέι αναλύει τη συμπεριφορά των πελατών αλλά τα ευρήματά του τον οδηγούν σε σκοτεινά μυστικά που εκτείνονται σε παγκόσμιες συνωμοσίες, μυστικές αδελφότητες, περίπλοκους μυστικούς κώδικες και το μυστικό της αιώνιας ζωής… Μια περιπέτεια του 21ου αιώνα με ακαταμάχητο μπρίο και εκθαμβωτική ευφυΐα, που φέρνει στον νου την παραμυθένια γοητεία του Χαρούκι Μουρακάμι και την ενθουσιώδη καινοτόμο μαγεία ενός Νιλ Στίβενσον ή ενός νεαρού Ουμπέρτο Έκο –αλλά με μια μοναδική και πιπεράτη ευαισθησία που σπανίζει στα βιβλία περιπέτειας.

Ο Robin Sloan μεγάλωσε στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Σήμερα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Διαδικτύου.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα πολύ σωστά δομημένο και ευχάριστο περιπετειώδες μυθιστόρημα, με γρήγορη πλοκή, που συνδυάζει την αγάπη για τα παλιά βιβλία με την σύγχρονη τεχνολογία. Οι βιβλιοφάγοι θα το αγαπήσουν!
Ο Κλέι Τζάνον είναι ένας άνεργος γραφίστας που ψάχνει για δουλειά. Αν και είναι πολύ καλός στο αντικείμενό του, αδυνατεί -λόγω της οικονομικής κρίσης- να βρει εργασία. Έτσι, καθώς οι απαιτήσεις του διολισθαίνουν συνεχώς, προσλαμβάνεται σε ένα βιβλιοπωλείο εικοσιτετράωρης εξυπηρέτησης, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ένας ψιλόλιγνος γεράκος με το όνομα Πενάμπρα.
Ο Κλέι αναλαμβάνει τη νυχτερινή βάρδια, κατά την οποία σπάνια μπαίνουν πελάτες στο μαγαζί. Το βιβλιοπωλείο διαθέτει κυρίως μεταχειρισμένα βιβλία, αν και σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Σύντομα, ο νεαρός υπάλληλος θα αντιληφθεί ότι οι πλειοψηφία των πελατών του είναι «μέλη» του βιβλιοπωλείου, μια μικρή κοινότητα ανθρώπων που δανείζονται παράξενα και άγνωστα βιβλία, επιστρέφοντας τα προηγούμενα που είχαν πάρει. Προσπαθώντας να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, θα δημιουργήσει μια προσομοίωση του βιβλιοπωλείου στον υπολογιστή του και με τη βοήθεια ενός λογισμικού θα ανακαλύψει πως τα βιβλία στα ράφια του μαγαζιού συνθέτουν έναν μυστικό «κώδικα», αυτόν που μάλλον προσπαθούν με τόση επιμονή να λύσουν οι πελάτες-μέλη.
Με την βοήθεια των φίλων του και της τεχνολογίας, ο Κλέι θα «σπάσει» τελικά τον κώδικα, κάτι που δεν θα αρέσει ιδιαίτερα στον κύριο Πενάμπρα…
Αιώνιες συνωμοσίες, κρυφά τάγματα και αδελφότητες, άγνωστοι συγγραφείς και σπουδαία βιβλία, σε μια συνεχή εναλλαγή με απώτερο στόχο την αποκάλυψη ενός φοβερού μυστικού που μπορεί να αλλάξει την Ιστορία της τυπογραφίας.
Ο Robin Sloan ξεκίνησε να δημοσιεύει διαδικτυακά το βιβλίο αυτό, το οποίο αρχικά προοριζόταν για σύντομο διήγημα. Η μίξη βιβλίων και κομπιούτερς, λογοτεχνικής παράδοσης και τεχνολογίας, αποδείχθηκε επιτυχημένη. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο χαρίζει ζωντάνια στο κείμενο, το οποίο διαθέτει και ένα ευφυέστατο χιούμορ. Η συμπαγής πλοκή και οι γρήγοροι ρυθμοί, καθιστούν το βιβλίο αυτό ένα γοητευτικό, απολαυστικό ανάγνωσμα. Μην το χάσετε…
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮

Συγγραφέας: Robin Sloan
Μετάφραση: Πέτρος Χατζόπουλος
Σελίδες: 360
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-572-8
Ημερομηνία έκδοσης:  06/2013
Τιμή: €15,50
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...