Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Παράτολμοι Άντρες και Ραγισμένες Καρδιές (Επεισόδιο 1)


ΛΑΪΚΑ
ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Επεισόδιο 1
Το Συνδικάτο της... Μάσκας

Γράφει ο Άγγελος Νάνος

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε την πιο αξιόλογη τηλεοπτική δουλειά που είναι αφιερωμένη στα λαϊκά αναγνώσματα. Είναι μια σειρά 6 αυτοτελών ημίωρων επεισοδίων, που είχαν προβληθεί το 1990 από την συχνότητα της ΕΡΤ. Για τους λάτρεις της Θρυλικής Τετράδας (Μικρός Σερίφης, Μικρός Κάου-μπόυ, Μικρός Αρχηγός κ.α.) έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αυτή η σειρά, διότι σε δύο επεισόδια κάνει την εμφάνιση του ο μοναδικός Γιώργος Μαρμαρίδης! Ας περάσουμε όμως να τα δούμε πιο αναλυτικά...

Τίτλος: Παράτολμοι άντρες και ραγισμένες καρδιές
Είδος: Αυτοτελή
Αριθμός Επεισοδίων: 6
Ιστορικό κείμενο (Έρευνα - Αρχείο): Νίκος Πλατής
Αφηγητής: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος
Έκτακτες εμφανίσεις: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Μαρμαρίδης

1. Το συνδικάτο της Μάσκας
Έκτακτες εμφανίσεις: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Μαρμαρίδης.
Όπως καταλαβαίνουμε και από τον τίτλο, αυτό το επεισόδιο έχει να κάνει με την πορεία των αστυνομικών περιοδικών στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, μέσα από το περιοδικό Μάσκα. Η αφήγηση ξεκινάει με τους Έλληνες συγγραφείς των ληστρικών αναγνωσμάτων που κατάφεραν να καλλιεργήσουν ένα αυθόρμητο επαναστατικό πνεύμα με μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια, έχουμε μία σύντομη αναφορά για pulp περιοδικά όπως το Argossy, το Black Mask, το Detective Magazine και για τους συγγραφείς που ξεχώρισαν μέσα από αυτά όπως ο Έντγκαρ Ράις Μπάροους, ο Ρέιμοντ Τσάντλερ, ο Ντάσιελ Χάμετ, ο Μίκι Σπιλέιν κ.α. Πέρα από τους συγγραφείς, ειδική μνεία γίνεται για τους ήρωες που παρέλασαν από τις σελίδες της Μάσκας, όπως ήταν ο Λωποδύτης-Φάντασμα, ο Ζορρό, η Αράχνη, η Νυχτερίδα, ο Ντέντεκτιβ Χ κ.α. Όπως μας εξιστορεί και ο Γιώργος Μαρμαρίδης, το 1959 είχαν τόση μεγάλη επιτυχία οι περιπέτειες που έγραφε με ήρωα τον Λέμμυ Κώσιον, ώστε άλλαξε ο τίτλος του περιοδικού από Μασκούλα σε Λέμμυ Κώσιον. Τέλος, αναφέρονται επιγραμματικά και οι 5 περίοδοι (μέχρι εκείνη την εποχή) της Μάσκας.


2. Ταρζάν-Γκαούρ, για την… τιμή της ζούγκλας
Στην αρχή παρακολουθούμε σκηνές από την ταινία «Tarzan of the Apes» και μαθαίνουμε διάφορες πληροφορίες για τον διάσημο αυτό ήρωα που δημιουργήθηκε από την πένα του Έντγκαρ Ράις Μπάροους. Έχουμε αναφορές για λαϊκά αναγνώσματα που είχαν σχέση με τη ζούγκλα, όπως ο Ταρζάν του Πριονιστή, ο Ζορρό της Ζούγκλας και ο Γκρέκο Ταρζάν. Αυτό που ξεχώρισε, όμως, και έχει την τιμητική του και στον τίτλο είναι το Γκαούρ-Ταρζάν. Διήρκησε για 4 περιόδους και έφερε την υπογραφή του ξεχωριστού Νίκου Β. Ρούτσου! Έχουμε τη χαρά να ακούσουμε μαγνητοφωνήμενα αποσπάσματα του συγγραφέα όπου μας μιλάει για την πιο επιτυχημένη δημιουργία του και τους ήρωες του. Επίσης, ακούμε αποσπάσματα από την μεταφορά του περιοδικού σε ραδιοφωνική εκπομπή που κυκλοφόρησε αρχικά σε δισκάκι και αργότερα σε CD από την Modern Times.

3. Η ελληνική... τόλμη και γοητεία
Σε αυτό το επεισόδιο αναλύεται η δομή και το περιεχόμενο του περιοδικού «Ρομάντσο», το πρώτο περιοδικό που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1934 και γίνεται αναφορά και σε άλλα περιοδικά του είδους όπως το «Διάβασέ με», ο «Ζέφυρος» και η «Μιμόζα».

4. Χάρτινες σέλες και άσφαιρα εξάσφαιρα
Έκτακτη Εμφάνιση: Γιώργος Μαρμαρίδης.
Φτάσαμε και στο επεισόδιο όπου επιβάλλεται να το δει κάθε φαν της Θρυλικής Τετράδας! Ο αφηγητής στην αρχή κάνει αναφορά στα πρώτα αναγνώσματα γουέστερν και στα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών τους. Γίνονται αναφορές και παρακολουθούμε εξώφυλλα ηρώων όπως ο Μπούφαλο Μπιλ, ο Τεξ, ο Λούκυ Λουκ, ο Τομ-Μιξ (ήρωας της Μάσκας και του Μυστήριου), ο Γερόλυκος (ίσως ο πιο γνωστός ήρωας γουέστερν της Μάσκας), ο Κοκομπίλ και περιοδικά όπως τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, η Κατάκτηση της Δύσης, η Μπονάντσα κ.α. Ο αφηγητής μιλάει για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του είδους, για τους Ινδιάνους αλλά και τους συγγραφείς των αναγνωσμάτων. Λίγο αργότερα, παρακολουθούμε τον Γιώργο Μαρμαρίδη να διαβάζει ένα απόσπασμα περιπέτειας του Τομ-Μιξ. Από εκεί και έπειτα έχουν την τιμητική τους τα περιοδικά της Θρυλικής Τετράδας. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε σπάνια πλάνα από το γραφείο των εκδόσεων Μονόκερως (Ανδρεόπουλος-Ραμπατζής), από τις αποθήκες, αλλά και από τα εργαστήρια παραγωγής. Στο τέλος, έχουμε την τιμή να απολαύσουμε τον Γιώργο Μαρμαρίδη να διαβάζει (συγκινημένος θα έλεγα) ένα απόσπασμα από την ιστορία «Το τρύπιο αστέρι» που ξαναδημοσιεύτηκε στο πανηγυρικό τεύχος του Μικρού Κάου-μπόϋ 1220.


5. Τα φωτο-δράματα της καρδιάς
Ο αφηγητής αναφέρεται στη θεματολογία τους, από ποιες περιοχές της μεταπολεμικής Ιταλίας ξεκίνησαν, ενώ παράλληλα προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα Φωτοδράματα που κυκλοφόρησαν. Στη συνέχεια μιλάει για την απήχηση που είχαν τα αναγνώσματα του είδους στο κοινό. Επιπρόσθετα, μαθαίνουμε για τους διαλόγους και τους ήρωες των πρώτων Φωτορομάντζων που μεταφέρθηκαν στις σελίδες των ελληνικών γυναικείων περιοδικών από τη Γερμανία και την Ιταλία.

6. Μικροί χάρτινοι ήρωες
Έκτακτη Εμφάνιση: Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Στις 17 Μαρτίου του 1953 αποφασίζει ο Στέλιος Ανεμοδουράς να κυκλοφορήσει τον Μικρό Ήρωα, που έμελλε να γίνει ο πιο διάσημος Έλληνας χάρτινος ήρωας, αφού μονοπώλησε για πάνω από μία δεκαετία την αγορά γνωρίζοντας από τότε συνεχείς επανεκδόσεις. Ακολουθεί ονομαστική αναφορά του αφηγητή στους ήρωες και τους διάσημους κακούς του περιοδικού, παραθέτοντας παράλληλα διάφορα εξώφυλλα και εσωτερικές εικονογραφήσεις. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, ερμηνεύει το τραγούδι του Μικρού Ήρωα που είχε γράψει ο ίδιος. Τέλος, επισημαίνεται ο ρόλος του Μικρού Ήρωα την εποχή του μεταπολέμου.

Δείτε το πρώτο επεισόδιο στο κανάλι μας, το κορυφαίο vintage κανάλι του ελληνικού Youtube:



📺4525


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...