Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 57: Αληθινά Ψέματα / True Lies (1994)


Σκηνοθεσία: James Cameron
Παραγωγή: Lightstorm Entertainment, Universal Studios και 20th Century Fox
Σενάριο: James Cameron
Βασισμένο σε: La Totale!
Πρωταγωνιστές: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Bill Paxton, Art Malik, Tia Carrere
Μουσική: Brad Fiedel
Φωτογραφία: Russell Carpenter
Μοντάζ: Conrad Buff IV, James Cameron, Richard A. Harris και Mark Goldblatt
Πρώτη προβολή: Η.Π.Α. 15 Ιουλίου 1994, Ελλάδα 12 Οκτωβρίου 1994
Διάρκεια: 141 λεπτά

Ο μυστικός πράκτορας Χάρι Τάσκερ είναι παντρεμένος με την Έλεν, μια γραμματέα και χρόνια τώρα ζούνε στα προάστια, έχοντας μια έφηβη κόρη. Ο Χάρι κρατά το επάγγελμα κρυφό από τη σύζυγό του και η ίδια πιστεύει ότι άντρας της είναι πωλητής υπολογιστών. Η Έλεν δεν υποπτεύεται καθόλου ότι ο Χάρι έχει μια διπλή ζωή. Μετά από μια άκρως απόρρητη αποστολή, ο Χάρι ανακαλύπτει ότι η Έλεν διατηρεί παράνομο δεσμό με τον Σάιμον, έναν πωλητή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ο οποίος γοήτευσε την Έλεν με τη γκλαμουράτη και γεμάτη ένταση ψεύτικη ζωή του, λέγοντάς της ότι είναι κατάσκοπος. Ο Χάρι αναγκάζει το συνεργάτη του, Άλμπερτ Γκίμπσον, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα της υπηρεσίας τους για να ακολουθήσουν τον Σάιμον και την Έλεν. Απαγάγουν την Έλεν φορώντας μάσκες και αργότερα της δίνουν μια ψεύτικη αποστολή. Ωστόσο, μια ομάδα τρομοκρατών απαγάγει στην πραγματικότητα την Έλεν και τον Χάρι και το ζευγάρι εμπλέκεται με επικίνδυνους ανθρώπους που έχουν στην κατοχή τους ατομική βόμβα, την οποία είναι έτοιμοι να ρίξουν στη Φλόριντα!...


Η ταινία αποτελεί ριμέικ της γαλλικής ταινίας "La Totale!" που σκηνοθέτησε ο Κλοντ Ζιντί. Ήταν το πρώτο εγχείρημα της Lightstorm Entertainment που διανεμήθηκε μετά από την συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του Κάμερον με την 20th Century Fox, καθώς και η πρώτη παραγωγή της εταιρίας οπτικών εφέ Digital Domain, η οποία συνιδρύθηκε από τον Κάμερον.
Το "Αληθινά Ψέματα" προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 15 Ιουλίου 1994. Την περίοδο κυκλοφορίας του ήταν η ακριβότερη παραγωγή όλων των εποχών, με προϋπολογισμό 100 με 120 εκατομμύρια δολάρια. Έλαβε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία φτάνοντας σε εισπράξεις τα 378,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και επανέφερε στο προσκήνιο τον Σβαρτσενέγκερ μετά την εισπρακτική αποτυχία της τελευταίας του ταινίας "Ο Τελευταίος Μεγάλος Ήρωας" ("Last Action Hero", 1993).
Έλαβε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ η Τζέιμι Λι Κέρτις βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της.


Με προϋπολογισμό 100-120 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία "Αληθινά Ψέματα" έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 25,8 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 146,2 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 232,6 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως απέφερε 378,8 εκατομμύρια δολάρια και έγινε η τρίτη πιο επιτυχημένη ταινία της χρονιάς 1994, πίσω μόνο από τα "Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" και "Forrest Gump".

Δείτε το trailer της ταινίας, εδώ:



📺4390

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...