Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Λογοτεχνικές Προτάσεις 548 / Βιβλιοκριτική: The Outsider - Ο ξένος (Μυθιστόρημα)


Ένα αποτρόπαιο έγκλημα.
Ένας άλυτος γρίφος.

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Στο πάρκο της Φλιντ Σίτι ανακαλύπτεται το κακοποιημένο πτώμα ενός αγοριού. Καταθέσεις μαρτύρων και αποτυπώματα ενοχοποιούν έναν από τους πιο αγαπητούς κατοίκους της πόλης, τον Τέρι Μέιτλαντ, προπονητή μπέιζμπολ, δάσκαλο, σύζυγο και πατέρα δύο κοριτσιών.
Ο ντετέκτιβ Ραλφ Άντερσον διατάζει να συλληφθεί άμεσα, σε δημόσιο χώρο: στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Ο Μέιτλαντ έχει άλλοθι και υποστηρίζει την αθωότητά του, όμως ο Άντερσον και ο εισαγγελέας φέρνουν στο φως στοιχεία DNA που ισχυροποιούν την ενοχή του.
Ο Μέιτλαντ δεν έχει φυσιογνωμία δολοφόνου.
Μήπως όμως είναι… διπρόσωπος; Μήπως υπάρχει κάποιος… ξένος;

«Αυτό που ξεκινά ως ανθρωποκυνηγητό ενός σωσία παίρνει μια αλλόκοτη τροπή προς το υπερφυσικό. Με αριστοτεχνική χρήση εγκληματολογικών γνώσεων, ο King αφηγείται την ιστορία του σ’ ένα ρεαλιστικά ψυχρό πλαίσιο, όπου ο τρόμος προβάλλει ανάγλυφα.»
–Publishers Weekly

«Ο King ξέρει πώς να ανεβάζει… στροφές, μετατρέποντας την ευχάριστη ανάγνωση μιας καλογραμμένης ιστορίας σε ιλιγγιώδη κούρσα αγωνίας… σαν να μην υπάρχει αύριο…»
–The Washington Post

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα, μια συγκλονιστική ιστορία γεμάτη ένταση, μυστήριο, αγωνία και εντέλει τρόμο.
Ένα μικρό αγόρι δολοφονείται άγρια και η αστυνομία οδηγείται από τις καταθέσεις πολλών μαρτύρων σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ως τον βασικό ύποπτο για την διάπραξη του εγκλήματος. Όταν ο προπονητής Τέρι Μέιτλαντ συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μπροστά σε ένα κατάμεστο γήπεδο, δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτό συμβαίνει στον ίδιο. Δεν είναι δυνατόν να τον κατηγορούν για την δολοφονία εκείνου του αγοριού. Σίγουρος για τον εαυτό του και για το άλλοθί του, σκέφτεται ήδη να καταθέσει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.
Παρόλο που η εισαγγελία έχει στα χέρια της τις καταθέσεις των μαρτύρων, τα αποτυπώματα, καθώς και την ανάλυση DNA που ενοχοποιούν τον Μέιτλαντ, γίνεται πολύ γρήγορα φανερό πως κάτι δεν πάει καλά με την υπόθεση. Ο προπονητής της τοπικής ομάδας έχει ένα ακλόνητο άλλοθι και μάρτυρες που επιβεβαιώνουν πως την ημέρα και ώρα του φόνου βρισκόταν πολύ μακριά από την πόλη.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο, που έχει προγραμματιστεί για δύο μέρες μετά, μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για όλους. Για τον ίδιο τον Τέρι Μέιτλαντ και την οικογένειά του, για τον εισαγγελέα και τους αστυνομικούς που έλαβαν μέρος στην έρευνα και τη σύλληψή του, για την οικογένεια του δολοφονημένου αγοριού, για την πόλη ολόκληρη…
Ο Stephen King μας καθηλώνει χρησιμοποιώντας απίστευτα σύνθετους χαρακτήρες, τόσο καλοδουλεμένους που νιώθεις σαν να τους γνωρίζεις από χρόνια. Στον δρόμο που χάραξε με την τριλογία του “Mr Mercedes”, το “The Outsider” είναι ένας συγκερασμός αστυνομικής λογοτεχνίας και λογοτεχνίας τρόμου, μόνο που εδώ ο τρόμος έχει περισσότερο έντονα χαρακτηριστικά, θυμίζοντας το υπερφυσικό στοιχείο του μυθιστορήματος “Το Σκοτεινό Μισό”.
Όμως, το “The Outsider” είναι ένα βιβλίο που περισσότερο και πάνω απ’ όλα σε κερδίζει γιατί περιγράφει τον ανθρώπινο πόνο. Για την οδύνη της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, για τα λάθη που κάνουμε και σημαδεύουν την υπόλοιπη ζωή μας, για εκείνα που δεν προλάβαμε να πούμε ή να πράξουμε όσο υπήρχε καιρός.
Παρόμοια δείγματα γραφής είχαμε δει από τον King και σε ορισμένα από τα διηγήματα της συλλογής «Το παζάρι των κακών ονείρων”. Ωριμότερος από ποτέ ο συγγραφέας δεν διστάζει να αγγίξει ευαίσθητες χορδές και να μιλήσει για την ουσία του θανάτου και για τις επιπτώσεις των πράξεών μας στους ανθρώπους που αγαπάμε.
Ένα από τα καλύτερα βιβλία του King, που δύσκολα θα ξεχάσετε. Η ελληνική έκδοση είναι εκπληκτικής ποιότητας και δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮ 9/10


Κατηγορία: Best Mystery & Thriller

Ο Stephen King είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα "Κάρι", "Το Αυτό", "Σάλεμς Λοτ", "Το Κοράκι", το έπος του "Μαύρου Πύργου", "Η Λάμψη", "Το Πράσινο Μίλι", "Μίζερι", "Καρδιές στην Ατλαντίδα", "The Outsider" ("Ο ξένος"), "Ωραίες κοιμωμένες", που έγραψε μαζί με τον γιο του, Owen King. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.

Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
Σελίδες: 672
ISBN: 978-960-461-891-0
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018
Τιμή: 17,70€
Εκδότης: Κλειδάριθμος

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"



🔎3283

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...