Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Λογοτεχνικές Προτάσεις 638 / Βιβλιοκριτική: Δοκάρι και μέσα (Ποιητική συλλογή)


Επιμέλεια θέματος: Παναγιώτης Πλαφουτζής

Ποιος είπε πως ο αθλητισμός -και δη το ποδόσφαιρο, δεν συνδέονται με την ποίηση; Ο Δημήτρης Α. Δημητριάδης, ο οποίος μας έχει δώσει υπέροχα δείγματα γραφής κατά το παρελθόν, μας παρουσιάζει μια καινούρια συλλογή ποιημάτων, αφιερωμένη στο αγαπημένο του άθλημα –κατά πως φαίνεται, το ποδόσφαιρο.
Μπάλες, εστίες, ντρίμπλες, μαρκαρίσματα, παίκτες, προπονητές και διαιτητές, σφυρίγματα και πανηγυρισμοί, γκολ. Όλα βρίσκονται εδώ. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά το ποδόσφαιρο. Ούτε παίζεται μόνο τις Κυριακές. Ποδόσφαιρο είναι η ζωή και παίζεται κάθε μέρα. Όταν ξεκινάς το πρωί κι αισθάνεσαι σαν τη μπάλα που μόλις έχει χτυπήσει στο δοκάρι ή όταν μια χιονισμένη βραδιά, ξαπλωμένος, αναπολείς τα παιδικά σου χρόνια. Όταν η απουσία μιας αγάπης σε κάνει να νιώθεις λιώμα ή όταν αγωνιάς για κάτι όπως ο τερματοφύλακας απέναντι στο πέναλτι.
Ο ποιητής μας μεταφέρει τον παλμό του γηπέδου, την ένταση της εξέδρας, τα συναισθήματα της χαράς μετά τη νίκη αλλά και της στενοχώριας μετά την ήττα.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε ο Δημητριάδης να μην βρει τον τρόπο να συνδυάσει το προσφιλές άθλημα με τις γενικότερες κοινωνικές του ανησυχίες. Αυτό το βλέπουμε έντονα σε ποιήματα όπως το «Στοιχηθήκαμε γρήγορα». Γενικότερα, η μικρή αυτή θεματική ποιητική συλλογή, καλύπτει όλες τις εκφάνσεις του αντικειμένου, χαρακτηριστικό γνώρισμα του ποιητή και από προηγούμενες δουλειές του. Αν δεν έχετε γνωρίσει ακόμη την ποίηση του Δημήτρη Α. Δημητριάδη, τώρα ίσως είναι μια καλή ευκαιρία. Προτείνεται και ως δώρο στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Ο Δημήτρης Α. Δημητριάδης γεννήθηκε το 1955 στο Τέμενος Παρανεστίου Δράμας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με τα περιοδικά «Μανδραγόρας», «Ένεκεν», «Θράκα», «3η χιλιετία» κ.α. και με τις επιθεωρήσεις πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης «Κοινωνική Επιθεώρηση» και «Πολίτες». Αντιπροσωπευτικά ποιήματά του περιλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες στα Γαλλικά, Ιταλικά και Πολωνικά. Άρθρα και μελέτες του μεταδίδονται από το ραδιόφωνο. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και τιμήθηκε για το έργο του από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Τελευταία διατηρεί τη στήλη «στην απέναντι όχθη» της εφημερίδας «Ενημέρωση» με θέματα πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Συγγραφέας: Δημήτρης Α. Δημητριάδης
Εικαστική δημιουργία εξωφύλλου: Παναγιώτης Φωτιάδης
Ψηφιακή επεξεργασία: Κωνσταντίνος Α. Δημητριάδης
Επιμέλεια και διόρθωση κειμένου: Μαρία Καπετανάκη
Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2018
ISBN: 978-618-53024-81
Σελίδες: 40
Διαστάσεις: 17x24
Εκδότης: 24 Γράμματα / Γιώργος Δαμιανός
Αρχική τιμή: 8,00€

🔎3616

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...