Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Λογοτεχνικές Προτάσεις 557 / Βιβλιοκριτική: Ετερόκλητα γλυκά σε έναν σκληρό κόσμο


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Τα Ετερόκλητα Γλυκά σε έναν Σκληρό Κόσμο, φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά του ωμού ρεαλισμού και της αχαλίνωτης φαντασίας, προετοιμασμένα εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο της πραγματικής ζωής, διατηρούμενα επίκαιρα και πάντα φρέσκα, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα συγγραφικής αδρεναλίνης.
Γλυκά παράλογα και αλλόκοτα, κυνικά και χιουμοριστικά, σκωπτικά και αλληγορικά, φανταστικά και πραγματικά, κοσμικά και απόκοσμα, παραδοσιακά και μοντέρνα. Γλυκά του ανθρώπινου ύψους και βάθους.
Τα Ετερόκλητα Γλυκά ετοιμάζει ο Βαγγέλης Γεωργάκης, σερβίρουν οι Εκδόσεις Oasis.

Σελίδες Νοσταλγίας: Σύγχρονο, ανθρώπινο, ερωτικό, συναισθηματικό και συνάμα τραγικό, με ποιητικές νότες αλλά και χλευαστικό, ενίοτε σκληρό. Το νέο βιβλίο (έβδομο συνολικά) του Βαγγέλη Γεωργάκη, με τον παράξενο τίτλο, θα μπορούσε να έχει ως υπότιτλο το "Στιγμές γεμάτες σκέψεις", καθώς τα περισσότερα από τα διηγήματα της συλλογής αφορούν στιγμιαίους συλλογισμούς, εσωτερικούς μονολόγους ή γεγονότα που συμβαίνουν ξαφνικά και προκαλούν την σκεπτική αντίδραση των πρωταγωνιστών.
Ένας πολίστας στη δύση της καριέρας του, ένα είδωλο που αρέσκεται να μιλάει μέσα από τον καθρέφτη, ένας γιατρός κι ένας φαρμακοποιός που ζουν τραγικές καταστάσεις, ένα όνειρο χωρίς νόημα, ο θείος Σκρουτζ που ακούει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από έναν πιτσιρικά, ένας πρώην συγγραφέας που έχει χαζέψει με το Facebook, ένας χοντρός που πετάει βιβλία στα σκουπίδια, δύο αδελφάκια που βουτούν μια νύχτα στη θάλασσα και ένας πετυχημένος παραγωγός ταινιών και μάνατζερ καλλιτεχνών, που κοροϊδεύει τους πάντες γύρω του -ακόμα και τον εαυτό του. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ιστορίες του βιβλίου.
Υπάρχουν κι άλλες, όπως εκείνες που μιλούν για τους παράξενους κατοίκους μιας θλιμμένης πόλης, για τους επιβάτες ενός αεροπλάνου που πέφτει, για τις παραισθήσεις ενός επιστήμονα, για ένα περίεργο ταξίδι με πλοίο, για την μεταμόρφωση ενός ανθρώπου σε σαύρα, για το οπισθόφυλλο ενός εμπριμέ βιβλίου, ένα κράτος αγνώστου ταυτότητας, το γερμανικό σύστημα, έναν ελαιοχρωματιστή που τον λέγανε Καβάφη ή για δύο φίλους που μονομαχούν στην Άγρια Δύση...
Ένας φόνος με φόντο έναν αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού, ένας συγγραφέας που βαρυστομάχιασε, μια παραλία σε μια ακτή που δεν υπάρχει, το τέλος του κόσμου.
Πλουραλισμός δίχως όριο από έναν άριστο χειριστή της γλώσσας, που αποδεικνύει συνεχώς τις απεριόριστες λογοτεχνικές του ανησυχίες. Με πρωτοπρόσωπη -κυρίως- αφήγηση, ο αναγνώστης καθίσταται μέτοχος των συναισθημάτων και των καταστάσεων που βιώνουν οι πρωταγωνιστές των ιστοριών, κάτι που φαίνεται άλλωστε να αποζητά και ο συγγραφέας.
Ο Γεωργάκης δεν φοβάται να εξωτερικεύσει τα δικά του συναισθήματα μέσα από τις ιστορίες του, να καταδείξει τα στρεβλά κείμενα, να χλευάσει καταστάσεις και χαρακτήρες. Και με ένα χιούμορ που είναι συνεχώς πανταχού παρών, με μια άκρως ειρωνική και σαρκαστική διάθεση. Παρά το μικρό μέγεθος των ιστοριών, το βιβλίο θα σας κάνει να συλλογιστείτε κι εσείς, να θυμώσετε ή να γελάσετε. Διαβάζετε άνετα και γρήγορα, ενώ σε αφήνει με μια αίσθηση προσμονής για το επόμενο πόνημα του συγγραφέα.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Ο Βαγγέλης Γεωργάκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Ενηλικιώθηκε και σπούδασε στην Αθήνα και για κάμποσα χρόνια έζησε στον τόπο καταγωγής του, τα Ιωάννινα. Τον Νοέμβριο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται στον φαρμακευτικό χώρο και είναι αθλητής της υδατοσφαίρισης. Προσπαθεί να ξεπεράσει έναν εθισμό με τα γλυκά, αλλά όχι και με τη ζωή. Τα «Ετερόκλητα γλυκά σε έναν σκληρό κόσμο» είναι το έβδομο λογοτεχνικό του βιβλίο.

Συγγραφέας: Βαγγέλης Γεωργάκης
ISBN: 978-618-83222-9-5
Ημερομηνία έκδοσης: 11/2018
Αριθμός σελίδων: 102
Εκδότης: Oasis Publications
Αρχική τιμή: 10,60€

🔎3330

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...