Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Λογοτεχνικές Προτάσεις 545 / Βιβλιοκριτική: Red (Νουβέλα)


Ο θάνατος είναι το κατοικημένο σκοτάδι

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ο γέρος το οσμίστηκε πρώτος.
Λιπαντικό για όπλα.
Μια αμυδρή οσμή, που έφερνε ο άνεμος απ' το μονοπάτι.
Η οσμή του ερασιτέχνη, σκέφτηκε. Κάθε καλός κυνηγός θα την είχε καλύψει πολύ καλύτερα. Θα τρόμαζαν όλα τα θηράματα. Ακόμα κι αν δεν έκαναν τόση φασαρία κατηφορίζοντας.
Ο σκύλος σήκωσε ξανά το κεφάλι κι ο γέρος τους είδε με την άκρη του ματιού του να κατεβαίνουν τον λόφο.
Παιδιά. Δεκαεφτά, μπορεί και δεκαοχτώ χρονών.

"Πολύ απλά, ο Ketchum είναι ένας από τους καλύτερους στον χώρο"
-Stephen King

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα μικρό βιβλίο γεμάτο έντονες συγκινήσεις και συναισθήματα.
Ο Άβ Λάντλοου είναι ένας ηλικιωμένος που δεν του έχουν μείνει και πολλές χαρές ή απολαύσεις σε αυτή τη ζωή. Μια από αυτές είναι και το να κάθεται να ψαρεύει στο ποτάμι, έχοντας για μοναδική συντροφιά τον σκύλο του, τον Ρεντ. Μια τέτοια μέρα τον πλησιάζουν τρεις νεαροί που αρχίζουν να του μιλούν άσχημα και να τον προκαλούν. Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, κρατάει και ένα μακρύκανο όπλο. Δίνει στον Λάντλοου την εντύπωση πως δεν θα δίσταζε να τον πυροβολήσει αν έκανε το λάθος να απαντήσει στις προκλήσεις του. Του ζητάνε χρήματα και όταν διαπιστώνουν ότι δεν έχει, έτσι, χωρίς προφανή λόγο, ο νεαρός με το όπλο πυροβολεί και σκοτώνει τον σκύλο.
Παρόλο που ο Λάντλοου καταφέρνει να επιβιώσει εκείνη τη μέρα, δεν μένει σ' αυτό αλλά βάζει σκοπό της ζωής του να εντοπίσει εκείνον που σκότωσε τον Ρεντ. Όχι για να τον εκδικηθεί, δεν σκέφτεται να τον βρει και να του τινάξει τα μυαλά στον αέρα, όπως έκανε αυτός στον σκύλο. Αυτό που επιθυμεί ο Λάντλοου είναι η νόμιμη παραδειγματική τιμωρία των νεαρών, καθώς νιώθει ότι το χρωστάει στον πιστό του φίλο, τον Ρεντ.
Αν λάβουμε υπόψιν τις βίαιες σκηνές φρίκης που έχουμε διαβάσει σε άλλα βιβλία του συγγραφέα, καταλαβαίνουμε ότι εδώ υπάρχει κάτι διαφορετικό. Ο Λάντλοου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την γραφειοκρατία και με την απροθυμία των Αρχών να δώσουν έκταση σε ένα ζήτημα που αφορά την δολοφονία ενός ζώου. Στην πορεία μαθαίνουμε σταδιακά για το παρελθόν του βασικού χαρακτήρα, καθώς και την πολύ προσωπική σχέση με τον Ρεντ. Πόσο δυνατά μπορεί να "δεθούν" ένας άνθρωπος και ένας σκύλος; Μάλλον πάρα πολύ.
Ο Ketchum στο "Red" καταφέρνει να τα χωρέσει όλα: συναίσθημα, περιπέτεια, σεξ, βία και φιλοσοφικά ερωτήματα. Και όλα στην σωστή ποσότητα. Το κείμενο δεν σε κουράζει, κυλάει γρήγορα, είναι ζωντανό και σίγουρα η ιστορία δεν είναι από εκείνες που ξεχνιούνται εύκολα...
Βασισμένο εν μέρει σε πραγματικό περιστατικό, το "Red" ευτύχισε να γίνει και ταινία το 2008, με τον Brian Cox στον ρόλο του Λάντλοου.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮ 9/10

Ο Τζακ Κέτσαμ ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Προτού αποφασίσει να ασχοληθεί με την συγγραφή έκανε διάφορες δουλειές όπως μάγειρας, πωλητής ξυλείας, καθηγητής γυμνασίου, ηθοποιός-τραγουδιστής, σκουπιδιάρης, ενώ εργάστηκε και σε πρακτορείο καλλιτεχνικών δικαιωμάτων. Εγκατέλειψε την τελευταία δουλειά θεωρώντας ότι μια και μπορούσε να προωθεί τις δουλειές άλλων, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και με τις δικές του. Ευτυχώς, αποδείχτηκε πως είχε δίκιο, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ένας από τους καλύτερους στο είδος του. Έχει εκδόσει αρκετά βιβλία, όπως τα «Off Season», «Hide and Seek», «Cover», «She Wakes», «The Girl Next Door», «Joyride», «Only Child».

Συγγραφέας: Jack Ketchum
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος
Επιμέλεια: Βασίλης Μπαμπούρης
ISBN13: 9789607893161
Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2002
Αριθμός σελίδων: 256
Διαστάσεις: 19x12
Σειρά: Τρικυμία
Εκδότης: Λαγουδέρα

🔎3273

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...