Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Προτάσεις παιδικών βιβλίων 59: Ιστορίες όπως τις είπα


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Το ξέρατε πως ο Ρινόκερος τρίβει αδιάκοπα το δέρμα του, που είναι γι’ αυτό ζαρωμένο και γεμάτο δίπλες, γιατί έχει από κάτω ψίχουλα που τον γαργαλάνε; Ή πως ο Κροκόδειλος έδωσε στον Ελέφαντα τη μακριά προβοσκίδα του, γιατί δεν άντεχε άλλο τις απανωτές ερωτήσεις που του έκανε το Ελεφαντάκι;
Πώς μπήκαν τα ψίχουλα κάτω από το δέρμα του Ρινόκερου και πώς το Ελεφαντάκι ενοχλούσε τον Κροκόδειλο με τις απορίες του, είναι μονάχα δύο από τις απολαυστικές ιστοριούλες που ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ διηγήθηκε πρώτα στα δικά του παιδιά.
Έτσι πήρε και το όνομά του αυτό το βιβλίο και από το 1902, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, τα παιδιά όλου του κόσμου δεν έπαψαν ούτε στιγμή να διασκεδάζουν με τις δώδεκα υπέροχες ιστορίες του…

Περιεχόμενα:
1. Η Φάλαινα και το λαρύγγι της
2. Η Καμήλα και η καμπούρα της
3. Ο Ρινόκερος και το δέρμα του
4. Η Λεοπάρδαλη και τα στίγματά της
5. Το παιδί του Ελέφαντα
6. Το τραγούδι του γέρο-Καγκουρό
7. Η αρχή των Αρμαδίλλος
8. Πώς γράφτηκε το πρώτο γράμμα
9. Πώς έγινε το Αλφάβητο
10. Ο Κάβουρας που έπαιζε με τη θάλασσα
11. Ο Γάτος που περπατούσε μοναχός
12. Η Πεταλούδα που πατούσε πόδι

O Ράντγιαρντ Κίπλινγκ γεννήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας στις 30 Δεκεμβρίου το 1865. Έζησε για πολύ καιρό στην Ινδία, όπου αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία. Έκανε πολλά ταξίδια, στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου εγκαταστάθηκε στο Βερμόντ. Εκεί έγραψε "Το βιβλίο της ζούγκλας" (1984), το πρώτο αριστούργημα ανάμεσα στα βιβλία που έγραψε ο Κίπλινγκ για τα παιδιά. Ακολουθεί ο "Κιμ", ένα μυθιστόρημα στο οποίο ο συγγραφέας δίνει κλασικές εικόνες από τα πιο γραφικά μέρη της Ινδίας. Το 1907, σε ηλικία 42 χρονών του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και έτσι έγινε ο νεότερος σε ηλικία που κέρδισε ποτέ το βραβείο αυτό, και το 1926 πήρε το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Ακαδημίας Λογοτεχνίας. Πέθανε στο Λονδίνο στις 18 Ιανουαρίου 1936, σε ηλικία 70 ετών.

Τίτλος πρωτοτύπου: Histoires comme ça
Συγγραφέας: Rudyard-Joseph Kipling
Μετάφραση: Μίνως Πόθος
Αριθμός σελίδων: 132
Εκτύπωση: Ασπρόμαυρο
Ημερομηνία έκδοσης: 1989
Εκδότης: Δωρικός

Σελίδες Νοσταλγίας: Μια συλλογή από έξυπνες ιστοριούλες, γεμάτες χιούμορ. Ο Κίπλινγκ, συγγραφέας του «Μόγλη», μας δίνει εδώ τη δική του εκδοχή για το πώς δημιουργήθηκαν κάποια από τα πιο παράξενα χαρακτηριστικά του ζωικού βασιλείου αλλά και κάποια από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Ανθρώπου. Έτσι, τα μικρά παιδιά, θα μάθουν γιατί οι Φάλαινες δεν τρώνε ανθρώπους αλλά μόνο πολύ μικρά ψάρια, πώς απέκτησε η Καμήλα την καμπούρα της, γιατί οι Αιθίοπες είναι μαύροι και γιατί οι Λεοπαρδάλεις έχουν μαύρα στίγματα. Επίσης, γιατί το Καγκουρό τρέχει στα πίσω του πόδια, γιατί ο Κάβουρας είναι τόσο μικρός, γιατί οι Σκύλοι κυνηγούν τις Γάτες και πώς οι Άνθρωποι έμαθαν τη γραφή και την ανάγνωση. Αυτά και άλλα πολλά. Όλοι οι χαρακτήρες, ακόμα και τα ζώα, στις ιστορίες του Κίπλινγκ έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η ομιλία. Το βιβλίο περιέχει την πρωτότυπη εικονογράφηση του συγγραφέα και, διαβάζοντάς το, θα σας θυμίσει το ύφος γραφής του δικού μας Ευγένιου Τριβιζά. Αν ο Έλληνας συγγραφέας έχει επηρεαστεί από κάποιους άλλους, τότε σίγουρα ένας από αυτούς είναι και ο Κίπλινγκ…
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮

🔎3044

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...