Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 498 / Βιβλιοκριτική: Ένα φιλί από τον κύριο Φιτζέραλντ (Μυθιστόρημα)


Νέα Υόρκη, 1922. Μια γυναίκα ενάντια σε όλα τα στερεότυπα της εποχής. Σπουδές στην ιατρική σχολή, ένα καμπαρέ και ένας έρωτας.

1922. Στη Νέα Υόρκη του Υπέροχου Γκάτσμπι, του τζιν, της τζαζ και της ευημερίας, οι νεαρές γυναίκες έκοβαν κοντά τα μαλλιά τους, βάφονταν έντονα, έπιναν, κάπνιζαν και είχαν δικαίωμα ψήφου.
Η Έβελιν Λόκχαρτ είχε αποφασίσει να γίνει γιατρός, ενάντια στους συντηρητικούς γονείς της, την ανταγωνιστική αδελφή της Βιόλα και τον καλύτερο φίλο της Τσάρλι που μια μέρα θα παντρευόταν? ενάντια σε όλα τα στερεότυπα της εποχής.
Ήταν μία από τις ελάχιστες φοιτήτριες στην ιατρική σχολή του Κολούμπια. Ωστόσο, χρειαζόταν χρήματα και ήξερε ότι θα πλήρωνε το όνειρό της με το τίμημα της αξιοπρέπειας, αν κατάφερνε να περάσει την οντισιόν στο περίφημο καμπαρέ Ζίγκφελντ Φόλις.
Κι αν γινόταν μια χορεύτρια του κανκάν, αν ζούσε μέσα στα μυθιστορήματα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ –όπου οι ηρωίδες του έσπαγαν όλους τους κανόνες–, τι θα σήμαινε αυτό για τη σχέση της με τον τραπεζίτη Τόμας Ουίτμαν;
Θα μπορούσε αυτός ο άντρας να ερωτευτεί μια γυναίκα με σκανδαλώδη ζωή;

Η Natasha Lester εργάστηκε επί μία δεκαετία ως στέλεχος marketing. Στη συνέχεια επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει δημιουργική γραφή. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στις Δημιουργικές Τέχνες καθώς και το πρώτο της μυθιστόρημα, "What Is Left Over, After", το οποίο βραβεύτηκε με το T.A.G. Hungerford Award for Fiction. Το δεύτερο μυθιστόρημά της, "If I Should Lose You", εκδόθηκε από τη Fremantle Press, το 2012. Η εφημερίδα The Age τη χαρακτήρισε «ένα λαμπρό ταλέντο από την Αυστραλία» και γραπτά της έχουν δημοσιευτεί στα The Review of Australian Fiction και Overland, καθώς και στις ανθολογίες "Australian Love Stories", "The Kid on the Karaoke Stage" και "Purple Prose". Στον ελεύθερο χρόνο της λατρεύει να διδάσκει δημιουργική γραφή, είναι περιζήτητη ομιλήτρια και πολύ συχνά τη βρίσκει κάποιος να παίζει μεταμφιέσεις με τα τρία παιδιά της. Ζει στο Περθ.

Σελίδες Νοσταλγίας/Ειρήνη Φώτη: Ρομαντικό μυθιστόρημα που διαβάζεται ευχάριστα και απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες. Ανάλαφρο, ιδανικό για διακοπές ή για περιόδους που επιθυμείς να διαβάσεις κάτι που να μην σε γεμίσει προβληματισμούς. Η υπόθεση εκτυλίσσεται με κινηματογραφική ροή, όπως θα έβλεπες μια ρομαντική ταινία για τη Νέα Υόρκη του 1922, με όμορφους πρωταγωνιστές, ακριβά ρούχα και jazz μουσική.
Η Έβελιν Λόκχαρτ αποφασίζει να αρνηθεί έναν πλούσιο γάμο με τον καλύτερο φίλο της, τον Τσάρλι, γιατί ο διακαής πόθος της είναι να γίνει γιατρός-μαιευτήρας. Η οικογένειά της αρνείται να την βοηθήσει και σχεδόν την “διαγράφει”. Εγκαταλείπει το σπίτι της, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και με συμπαραστάτη τη φίλη της, Λιλ, φτιάχνει τη ζωή της από την αρχή. Για να πληρώσει τις σπουδές της στην ιατρική σχολή του Κολούμπια, όπου είναι και η μοναδική γυναίκα φοιτήτρια, τις νύχτες εργάζεται κρυφά στο περίφημο καμπαρέ του Ζίγκφελντ Φόλις. Ερωτεύεται παράφορα τον τραπεζίτη Τόμας Ουίτμαν, ο οποίος στηρίζει τα όνειρά της περί ιατρικής, όμως θα την στηρίξει και στην κρυφή της ζωή ως χορεύτρια του κανκάν;
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮

Ξενόγλωσσος Τίτλος: A kiss from mr Fitzgerald
Συγγραφέας: Natasha Lester
Μεταφραστής: Φωτεινή Πίπη
ISBN: 978-960-605-488-4
Ημερομηνία έκδοσης: 23/05/2018
Αριθμός σελίδων: 448
Μέγεθος: 14,0 x 20,5
Εκδόσεις: Διόπτρα
Αρχική τιμή: 16,60€

🔎3047

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...