Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Για την βιβλιοθήκη σας... 88: Τα κλειδιά του Κώδικα Ντα Βίντσι


Όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημα «Κώδικας Da Vinci» του Νταν Μπράουν, σάρωσε στις λίστες πωλήσεων σε όλο τον κόσμο. Όμως, λίγοι γνωρίζουν την πραγματική ιστορία στην οποία βασίστηκε ο Νταν Μπράουν, μια πλοκή που αποτελεί κλειδί για την κατανόηση της απόκρυφης ιστορίας των τελευταίων τριών χιλιετιών. Μυστικές αδελφότητες, η σχέση τού Ιησού του Ναζωραίου με τη Μαρία Μαγδαληνή, η ιερή δυναστεία των Μεροβίγγιων, το Τάγμα των Ναϊτών και το μεγάλο μυστικό του, οι γνώσεις που είχε στην κατοχή του το Κοινό της Σιών, και το αίνιγμα των χειρογράφων που ανακαλύφθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στη Ρεν λε Σατώ, αποτελούν μέρος της έρευνας του βιβλίου "Τα κλειδιά του κώδικα Ντα Βίντσι", το οποίο αντιπροσωπεύει μια ιστορική διερεύνηση χωρίς προηγούμενο. "Τα κλειδιά του κώδικα Ντα Βίντσι" έχουν γίνει μπεστ σέλερ σε Ισπανία, Μεξικό, Περού, Κολομβία, και Αργεντινή, γεγονός που οφείλεται τόσο στην έκταση που έχει προσλάβει το φαινόμενο "Ντα Βίντσι", όσο και στον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει και αναλύει τις διάφορες πτυχές του μυστηρίου.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Όταν, πριν από χρόνια, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το βιβλίο “Κώδικας Ντα Βίντσι”, δημιούργησε μια υπερβολική περιέργεια γι’ αυτή την «ανεπίσημη», «ξεχασμένη» και «διασυρμένη» ιστορία. Μια ιστορία που σημάδεψε, σε πραγματικά αηδιαστικό βαθμό, τις μετέπειτα λογοτεχνικές τάσεις. Άξιζε το μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν μια τέτοια προβολή, ήταν λογοτεχνικό αριστούργημα ή ουσιαστικά το πραγματικό ενδιαφέρον είχε να κάνει μόνο με τα ιστορικά αινίγματα που αυτό πραγματευόταν;
Σίγουρα, σήμερα, μπορούμε να δούμε πιο σφαιρικά το θέμα, ειδικά μετά από τα τόσα σχετικά βιβλία που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα καλύτερα εξ αυτών είναι και «Τα κλειδιά του Κώδικα Ντα Βίντσι». Όταν κυκλοφόρησε στην χώρα μας είχε ήδη πουλήσει στην Ισπανία 70.000 αντίτυπα, ενώ συμπεριλαμβανόταν στις λίστες των μπεστ-σέλλερ σε πολλές άλλες χώρες.
Επρόκειτο για ένα βιβλίο που κατάφερε να αποδείξει ότι έκαναν λάθος όσοι νόμιζαν πως ο Μπράουν είχε επιτυχία γιατί μετέτρεψε σε μυθιστόρημα μια άνευ προηγουμένου συνωμοσία. Η πραγματική Ιστορία είναι αυτή που παρουσιάζει το πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλο μέρος των αναγνωστών το κατάλαβαν και γι’ αυτό άρχισαν να αναζητούν σχετικές μελέτες.
Αυτό που διαφοροποιεί «Τα κλειδιά του Κώδικα Ντα Βίντσι» από τα περισσότερα βιβλία που ασχολήθηκαν με το έργο του Μπράουν είναι ότι δεν εξετάζουν μόνο τις θεωρίες που αναπτύσσονται στον “Κώδικα Ντα Βίντσι”, αλλά κρίνουν και τον ίδιο τον συγγραφέα για την τεκμηρίωση των στοιχείων που χρησιμοποιεί. Τελικά, είχε κάτι να πει παραπάνω ο Μπράουν επί του θέματος ή απλά συγκέντρωσε παραφιλολογικά και συνωμοσιολογικά στοιχεία από αμφισβητούμενες πηγές;
Φυσικά, με τον δέοντα σεβασμό, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης εξετάζουν όλες τις ιστορικές λεπτομέρειες που αποδεικνύουν πως πολύ λίγα ξέρουμε για το τι πραγματικά συνέβη πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.
Η έκδοση είναι πλούσια εικονογραφημένη, ενώ περιέχει και έγχρωμο ένθετο με κρυφές λεπτομέρειες των έργων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, χάρτες, φωτογραφίες κτλ.
Η ελευθερία του πνεύματος είναι μια κατάκτηση του σκεπτόμενου ανθρώπου. Η αναζήτηση της αλήθειας είναι πάντα το καλύτερο όπλο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Αρκεί να γίνεται σωστά, χωρίς φανατισμό. Και η αλήθεια πάντα έρχεται, τελικά, στο φως…
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮

Τίτλος πρωτοτύπου: Las claves del código da Vinci
Συγγραφείς: Mariano Fernandez Urresti, Lorenzo Fernandez Bueno
Μετάφραση: Κώστας Καρανικολός
Σελίδες: 316
ISBN: 960-209-848-1
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο / Έγχρωμο ένθετο 32 σελίδων
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2005
Αρχική τιμή: 15,50€
Νέα τιμή: 6,00€
Εκδότης: Κλειδάριθμος

🔎2955

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...