Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Διαβάζοντας Κλασσική Λογοτεχνία 4: Το νησί του Δρος Μορώ (Επιστημονικής φαντασίας)


"...Τη στιγμή που τον συλλογιζόμουν, μπήκε στο δωμάτιο. Τώρα φορούσε άσπρα και κουβαλούσε ένα μικρό δίσκο με καφέ και βρασμένα λαχανικά. Μου 'γνεψε φιλικά κι ακούμπησε το δίσκο στο τραπέζι. Ένιωσα να παραλύω από κατάπληξη, βλέποντας κάτω απ' τις πυκνές μαύρες μπούκλες του το αυτί του. Η έκπληξή μου ήταν ξαφνική κι απότομη. Ο άνθρωπος είχε μυτερά αυτιά σκεπασμένα μ' ένα χνουδωτό τρίχωμα..."
Tο προφητικό έργο του Χ. Τζ. Ουέλς μας μεταφέρει στις απαρχές της επιστήμης της γενετικής, που σήμερα εξελίσσεται αλματωδώς με απρόβλεπτες συνέπειες. Η προσπάθεια του δρος Μορώ να δημιουργήσει υβρίδια από ανθρώπους και ζώα μας θυμίζει τις εξαγγελίες των σημερινών επιστημόνων. Τα φρικτά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας προοιωνίζουν το δικό μας σκοτεινό μέλλον.

WELLS HERBERT-GEORGE: Ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς γεννήθηκε το 1866 στο Μπρόμλεϋ της κομητείας Κέντ. Σπούδασε βιολογία στη Σχολή Επιστημών του Λονδίνου. Ως συγγραφέας, έγινε γνωστός κυρίως για τα έργα του στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Μαζί με τον Ιούλιο Βερν, αναφέρεται μερικές φορές ως ο «Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας». Υπήρξε ενεργός σοσιαλιστής και πασιφιστής, με τα ύστερα έργα του να παρουσιάζονται όλο και περισσότερο πολιτικά και διδακτικά. Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων μυθιστορημάτων, καθώς και του ιστορικού και κοινωνικού σχολιασμού. Πέθανε το 1946 στο Μπρόμλεϋ.

Ξενόγλωσσος τίτλος: THE ISLAND OF DR. MOREAU
Mετάφραση: M. Πανώριος, Π. Σκάγιαννης
Σελίδες: 208
Σχήμα: 12x17
Τιμή: 10,70 €
Εκδόσεις: Αίολος


Η πρώτη έκδοση του βιβλίου, το 1896

-Την εποχή της δημοσίευσης του μυθιστορήματος το 1896, υπήρχε μια συνεχώς αυξανόμενη συζήτηση στην Ευρώπη για τον εκφυλισμό και τα πειράματα στα ζώα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που αντιτάσσονταν στην ζωοτομία (την ανατομή ζωντανού ζώου, για πειραματικούς, ερευνητικούς λόγους), με πρωτεργάτες την "Εθνική Κοινωνία Αντι-ζωοτομίας" το 1875 και την "Βρετανική Ένωση για την Κατάργηση της Ζωοτομίας" το 1898. Το νησί του Δρ Moreau αντανακλά αυτά τα θέματα, μαζί με τις ιδέες της δαρβινικής εξέλιξης που κερδίζουν δημοτικότητα, ανάμεσα σε αυξανόμενες αντιπαραθέσεις, στα τέλη της δεκαετίας του 1800.
-Το βιβλίο μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο. Την πρώτη το 1977, με πρωταγωνιστές τους Burt Lancaster, Michael York, Nigel Davenport, Barbara Carrera, και Richard Basehart, σε σκηνοθεσία Don Taylor. Την δεύτερη το 1996, με πρωταγωνιστές τους Marlon Brando, Val Kilmer, Ron Perlman και Fairuza Balk, σε σκηνοθεσία John Frankenheimer.

👬2227

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...