Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 323 / Βιβλιοκριτική: Ο Δικηγόρος με τη Λίνκολν (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ο Μίκι Χόλερ είναι δικηγόρος στο Λος Άντζελες. Συνήθως αναλαμβάνει μικροαπατεώνες, μεθυσμένους οδηγούς, βαποράκια, και καθώς πηγαινοέρχεται όλη μέρα από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη στα διάφορα δικαστήρια για να τους υπερασπιστεί, έχει για γραφείο του το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του –μιας Λίνκολν που την οδηγεί ένας πρώην πελάτης του για να τον ξεχρεώσει.
Όταν ο Λούις Ρουλέ, ένας πλεϊμπόι του Μπέβερλι Χιλς, κατηγορούμενος ότι επιτέθηκε σε μια γυναίκα που γνώρισε σ’ ένα μπαρ, του αναθέτει την υπεράσπισή του, ο Χόλερ αποκτά τον πρώτο καλοπληρωτή πελάτη εδώ και χρόνια.
Η υπόθεση είναι πραγματικό κελεπούρι –κι απ’ ό,τι φαίνεται, η ευκολότερη που είχε ποτέ στην καριέρα του.
Μέχρι τη στιγμή που ένας δικός του άνθρωπος δολοφονείται, κι ο Χόλερ συνειδητοποιεί ότι η υπόθεση Ρουλέ κρύβει πολύ περισσότερα απ’ όσα νόμιζε. Χωρίς να το καταλάβει, έχει εμπλακεί σε μια σκοτεινή και πολύ επικίνδυνη ιστορία.
Και τώρα πρέπει να επιστρατεύσει όλη του την πείρα, την πονηριά και το ένστικτο –όχι πια για να σώσει τον πελάτη του, αλλά την ίδια του τη ζωή...

«Αυτό που σε εκπλήσσει με τον Κόνελι είναι πόσο συνεχίζει να εξελίσσεται ως αφηγητής από βιβλίο σε βιβλίο. Κάθε ένα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Κι αυτή εδώ η Λίνκολν είναι –ας μου επιτραπεί– αληθινή Κάντιλακ».
-Στίβεν Κινγκ

«Δε θα θέλετε να το αφήσετε μέχρι να φτάσετε στο τέλος της ορμητικής του ιστορίας. Παγιδευμένοι στα μπλεξίματα του Χόλερ, θα μείνετε ξάγρυπνοι διαβάζοντας. Αυτό είναι το πρόβλημα μ’ αυτό το βιβλίο: σ’ αρπάζει και δε σ’ αφήνει».
-Los Angeles Times

«Ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο βιβλίο, που έγραψε ποτέ».
-USA Today

«Ο μαιτρ του μυστηρίου, Κόνελι, δημιούργησε έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας».
-Forbes

«Τα επαγγελματικά κόλπα του Χόλερ θα συναρπάσουν τους νεοφερμένους στο είδος αναγνώστες και το εκλεπτυσμένο αφηγηματικό ύφος θα εντυπωσιάσει ακόμα και τους φανατικούς που έχουν διαβάσει τα πάντα».
-People

Σελίδες Νοσταλγίας: Ουάου! Ένα πραγματικά εντυπωσιακό μυθιστόρημα, με εξαιρετική αφηγηματική ροή που κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση από την πρώτη, μέχρι την τελευταία του σελίδα! Πρωταγωνιστής και αφηγητής της ιστορίας είναι ένας δικηγόρος, ο Μίκι Χόλερ, ο οποίος ψάχνει την μεγάλη ευκαιρία, τον πελάτη κελεπούρι, από τον οποίο θα κερδίσει πολλά χρήματα. Όταν αυτός εμφανίζεται στο πρόσωπο του νεαρού Λούις Ρουλέ, ο Χόλερ αρχίζει τα δικηγορίστικα κόλπα του, προσπαθώντας να διασφαλίσει την μεγάλη χρηματική αμοιβή. Ο Ρουλέ, γόνος πλούσιας οικογένειας, φαίνεται να είναι θύμα μιας στημένης υπόθεσης. Μια πόρνη τον κατηγορεί για βιαιοπραγία και απόπειρα δολοφονίας, ενώ όλα δείχνουν ότι το κάνει για να του αποσπάσει χρήματα. Κι ενώ οι έρευνες και οι διαδικασίες προδικάζουν ότι ο Χόλερ θα κερδίσει εύκολα την δίκη, ξαφνικά αντιλαμβάνεται πως ο πελάτης του δεν είναι αυτός που δείχνει και πως του αποκρύπτει πολλά στοιχεία. Όταν προσπαθεί να πάρει το παιχνίδι στα χέρια του, συνειδητοποιεί πως είναι ήδη πολύ αργά, καθώς βρίσκεται μπλεγμένος άσχημα και κινδυνεύει η ζωή η δική του, των συνεργατών του αλλά και των μελών της ίδιας του της οικογένειας.
Η άψογα σφιχτοδεμένη ιστορία, που δεν αφήνει κενά και απορίες, σε συνδυασμό με τη δαιδαλώδη πλοκή, τους πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, τους ολοζώντανους διαλόγους και τις συνεχείς ανατροπές, κερδίζουν τον αναγνώστη που αρχικά, πριν ξεκινήσει το διάβασμα, θα μπορούσε να σκεφτεί πως πρόκειται για ένα βαρετό μυθιστόρημα. Εντάξει, ο πρωταγωνιστής δεν είναι κάποιος άνθρωπος της δράσης, ένας ντετέκτιβ, ένας αστυνομικός ή κάτι τέτοιο. Είναι ένας δικηγόρος. Πόση δράση να έχει ένα τέτοιο βιβλίο; Λάθος σκέψη! Ο Michael Connelly έχει δημιουργήσει έναν συναρπαστικό και αξιαγάπητο χαρακτήρα, έναν αντιήρωα που -αν και είναι αμφιβόλου ηθικής ακεραιότητας- παραμένει εξαιρετικά συμπαθής σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου αυτού, οδήγησε τον συγγραφέα να επαναφέρει τον δικηγόρο Μίκι Χόλερ ως πρωταγωνιστή σε άλλα τέσσερα, ενώ το "Ο Δικηγόρος με τη Λίνκολν" έγινε και επιτυχημένη ταινία (στα ελληνικά ως "Δικηγόρος σκοτεινών υποθέσεων"), με τον Matthew McConaughey.

Τίτλος πρωτοτύπου: The Lincoln Lawyer
Συγγραφέας: Michael Connelly
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Επιμέλεια: Σωτηρούλα Παπαδοπούλου
Σελίδες: 448
ISBN: 9789604509942
Ημερομηνία πρώτης έκδοσης: 10/2010
Ημερομηνία έκδοσης που παρουσιάζεται: 06/2015
Τιμή: € 7,80
Εκδόσεις: Bell


Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης


Η αφίσα της ταινίας

👬2176

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...