Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 525 / Βιβλιοκριτική: Αντίστροφη μέτρηση (Μυθιστόρημα)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ένας άντρας ξυπνά στις τουαλέτες του σιδηροδρομικού σταθμού της Ουάσινγκτον. Δε θυμάται πώς βρέθηκε εκεί. Δε θυμάται ούτε καν το όνομά του…
Είναι Ιανουάριος του 1958 –μια κρίσιμη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου. Στο ακρωτήριο Κανάβεραλ μια αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Στην πλατφόρμα εκτόξευσης 26Β βρίσκεται ο Εξπλόρερ I, η ευκαιρία της Αμερικής να ξεπεράσει τον σοβιετικό Σπούτνικ και να κερδίσει το προβάδισμα στην κατάκτηση του διαστήματος.
Ο Λουκ συνειδητοποιεί ότι το μυστήριο της αμνησίας του συνδέεται μ' αυτό τον πύραυλο. Γνώριζε κάτι, που κάποιοι θέλησαν να τον κάνουν να ξεχάσει…
Τρεις άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν τον Λουκ να θυμηθεί ποιος είναι. Φαίνεται να γνωρίζονται μια ολόκληρη ζωή, από τα χρόνια του Χάρβαρντ. Είναι η σύζυγός του, ο καλύτερός του φίλος, και μια γυναίκα που κάποτε την αγάπησε περισσότερο από καθετί στον κόσμο… Ο καθένας τους, όμως, εμπλέκεται με διαφορετικό τρόπο στον αδυσώπητο αγώνα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Κι από το ποιον θα διαλέξει να εμπιστευτεί ο Λουκ, θα κριθεί η δική του ζωή, η τύχη του Εξπλόρερ και μαζί το μέλλον της Αμερικής…

Ο Κεν Φόλετ γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Λονδίνο και εργάστηκε ως ρεπόρτερ, πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Από το 1978, οπότε καταξιώθηκε με το "Μάτι της Βελόνας", έχει γράψει είκοσι τρία μυθιστορήματα, οι πωλήσεις των οποίων ξεπερνούν συνολικά τα εκατόν τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει γράψει επίσης παιδικά βιβλία και σενάρια.
Το 1989 εξέδωσε τους "Στυλοβάτες της Γης", το μυθιστόρημα που αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα του. Το βιβλίο αυτό –το πρώτο που διαδραματίζεται στο Κίνγκσμπριτζ– έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ και είναι κατά γενική ομολογία το δημοφιλέστερο έργο του, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα είκοσι έξι εκατομμύρια αντίτυπα. Δεκαοχτώ χρόνια μετά ακολούθησε η συνέχειά του, το "Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος".
Σε μια on-line ψηφοφορία που διεξήγαγαν οι Τάιμς του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2009 για τα 60 πιο δημοφιλή μυθιστορήματα των 60 τελευταίων ετών, οι "Στυλοβάτες της Γης" κατέκτησαν τη 2η θέση, μετά το "Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια", ενώ το "Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος" την 23η.
Με το "Ένας Στύλος Φωτιάς" ο Κεν Φόλετ επέστρεψε για τρίτη φορά στο Κίνγκσμπριτζ, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που εκτοξεύθηκε στη #1 θέση των πωλήσεων σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία κ.ά.

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα έξυπνο και συναρπαστικό κατασκοπικό μυθιστόρημα. Περιπετειώδες, με συνεχώς αυξανόμενη αγωνία, που κρατάει τον αναγνώστη σε υπερένταση.
Ο Λουκ ξυπνάει στις τουαλέτες ενός σιδηροδρομικού σταθμού χωρίς να θυμάται τίποτα από το παρελθόν του. Μαζί του βρίσκεται και ένας άλλος άντρας που του εξηγεί ότι οι δυο τους είναι άστεγοι μπεκρήδες. Αν και όλα δείχνουν ότι έτσι είναι, ο Λουκ ανακαλύπτει σταδιακά κάποια πράγματα που καταρρίπτουν αυτή την εκδοχή. Σύντομα αντιλαμβάνεται πως κάποιος ή κάποιοι του έχουν στήσει ένα βρώμικο παιχνίδι. Δεν ξέρει ούτε σε ποιον πρέπει να απευθυνθεί, ούτε ποιον μπορεί να εμπιστευθεί. Βρίσκεται εντελώς μόνος, σε μια τεράστια πόλη, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τον εαυτό του. Αλλά, δεν απελπίζεται. Χρησιμοποιώντας τις πολύπλευρες ικανότητές του, που ξετυλίγονται μία-μία όταν τις χρειάζεται, θα αρχίσει να ανακαλύπτει στοιχεία και ανθρώπους από το παρελθόν του. Η αντίστροφη μέτρηση, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα καταφέρει να βρει τη μνήμη του ο Λουκ...
Παράλληλα, ο αναγνώστης παρακολουθεί κεφάλαια της ζωής του πρωταγωνιστή από το ταραχώδες παρελθόν του, ανακαλύπτοντας σταδιακά όλα εκείνα τα στοιχεία που τον οδήγησαν στις τουαλέτες του σιδηροδρομικού σταθμού.
Σφιχτοδεμένη πλοκή, πολύ καλή ανάπτυξη των χαρακτήρων, λεπτομερείς περιγραφές, από έναν συγγραφέα με ειδικό λογοτεχνικό βάρος.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Τίτλος πρωτοτύπου: Code to Zero
Συγγραφέας: Ken Follett
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Ημερομηνία Α' έκδοσης: 03/2002
Ημερομηνία Β' έκδοσης: 05/2014
Σειρά: Bell Best Seller (No 717)
ISBN: 9789604507177
Σελίδες: 416
Αρχική τιμή: €6,50
Εκδότης: Bell / Χαρλένικ Ελλάς

🔎3186

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...