Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 48: Γροθιά και γοητεία / Donovan's Reef (1963)


Είδος ταινίας: Εύθυμη περιπέτεια
Σκηνοθεσία: John Ford
Σενάριο: Frank Nugent, James Edward Grant
Ηθοποιοί: John Wayne, Lee Marvin, Elizabeth Allen, Jack Warden, Dorothy Lamour, Cesar Romero
Μουσική: Cyril Mockridge
Παραγωγή: Paramount 1963
Διάρκεια: 108'

Υπόθεση: Δύο βετεράνοι ναυτικοί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν εγκατασταθεί μετά τον πόλεμο σ' ένα παραδεισένιο νησί του Νότιου Ειρηνικού. Ο Ντόνοβαν (John Wayne) είναι ιδιοκτήτης ενός night club, ενώ ο Ντένταμ (Jack Warden) έχει παντρευτεί μια πανέμορφη ντόπια και ασκεί το επάγγελμα του γιατρού. Λίγο καιρό αργότερα έρχεται να μείνει στο νησί ο Γκιλχούλι (Lee Marvin), ένας παλιός τους σύντροφος. Για τους τρεις βετεράνους η ζωή κυλάει ήρεμα, μακριά από τις σκοτούρες του πολιτισμού, ως τη στιγμή που ένα απροσδόκητο γεγονός θα τους αναστατώσει. Ξαφνικά, φτάνει στο νησί η νεαρή κόρη του Ντένταμ, από το νόμιμο γάμο του, η Αμέλια (Elizabeth Allen). Οι φίλοι του γιατρού, μεταξύ των οποίων και η αισθησιακή τραγουδίστρια Φλερ (Dorothy Lamour), καταστρώνουν ένα σχέδιο για να σώσουν την υπόληψή του. Όλοι μαζί θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να δικαιολογήσουν στην Αμέλια την μακρόχρονη απουσία του πατέρα της.




Τοποθετημένη σ' ένα ειδυλλιακό νησί, η ταινία απεικονίζει μια φυσική, απλοϊκή κοινωνία. Πρόκειται για μία από τις λίγες κωμωδίες που γύρισε ο κορυφαίος σκηνοθέτης του αμερικανικού σινεμά, John Ford, και σηματοδοτεί και την τελευταία του συνεργασία με τον John Wayne.
Οι κεντρικοί ήρωες, σε ρόλο καβγατζήδων, δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες, δημιουργώντας στο σύνολο μια επιτυχημένη και υπέροχη ταινία.



Μια εβδομάδα πριν προβληθεί στις αθηναϊκές αίθουσες, το τότε γραφείο διανομής είχε δώσει τον ελληνικό τίτλο "Γροθιά και Σεξ", το οποίο αποδείχτηκε ότι είχε αρνητικό αντίκτυπο. Έτσι, απέσυραν τα διαφημιστικά και άλλαξαν τον τίτλο σε "Γροθιά και Γοητεία".
Το φιλμ προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 21/10/1963.




Διαφημιστικές καταχωρήσεις της ταινίας στην εφημερίδα "Ελευθερία". Η πρώτη, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, με τον τίτλο "Γροθιά και Σεξ", ενώ η δεύτερη μια εβδομάδα αργότερα, με τον τίτλο "Γροθιά και Γοητεία".
(Από το Αρχείο Σπύρου Πιτικάρη)


Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: Παναγιώτης Πλαφουτζής


👬2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...