Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 71: Οι κεραυνοί των Σιου


«Γιατί ο κριτής δεν είναι τα πιστόλια, είναι ο Θεός!»

Σχολιασμός 1: Κατερίνα

Ο αγώνας της αναζήτησης χρυσού, πετρελαίου ή διαμαντιών, ήταν στην καθημερινή διάταξη στο άγριο Ουέστ. Άλλωστε, πολλοί μετανάστες από την Ευρώπη είχαν πάει γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό στην Αμερική. Ο γρήγορος και εύκολος πλουτισμός μεθούσε τους καουμπόις. Το ότι πολλές φορές χρειάζονταν να διαπράξουν παρανομίες για να τον αποκτήσουν δεν ήταν κάτι που προβλημάτιζε πολλούς. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μην τιμωρηθούν. Κι ο νόμος αργούσε να φτάσει στις άγονες και μακρινές περιοχές. Όσο για τη συνείδησή τους, σχεδόν ανύπαρκτη, δεν τους εμπόδιζε να φτάσουν ακόμα και στο έγκλημα.
Υπόθεση: Ο χρυσός και τα διαμάντια είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές και στην περιπέτεια αυτή. Βρίσκονται στο επίκεντρο της σκέψης του φτωχού πλην τίμιου χρυσοθήρα, που αφήνει την οικογένειά του για να τα αναζητήσει. Τα διαμάντια ονειρεύονται και οι ανέντιμοι «φίλοι του» και αποφασίζουν να τον σκοτώσουν για να του τα πάρουν μόλις μαθαίνουν ότι τα ανακάλυψε. Κι ένα ανελέητο κυνήγι ζωής ή θανάτου πυροδοτείται, γεμάτο δράση, περιπέτεια και ανατροπές. Ποιος θα βγει νικητής; Και οι Ινδιάνοι Σιου τι ρόλο θα παίξουν σ’ αυτό; Για ποιον ηχούν τα τύμπανα του πολέμου; Θα καταφέρει η Θρυλική Τετράδα, που βρίσκεται στην περιοχή, να προστατέψει ακόμη μια φορά το νόμο και τη δικαιοσύνη και να πατάξει την παρανομία;
Κριτική: 4/5


Σχολιασμός 2: adamsjim

Η ιστορία αυτή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1974 στο τεύχος 536 του περιοδικού Μικρός Σερίφης και αναδημοσιεύθηκε δύο φορές, το 1982 στο τεύχος 973 και το 1991 στο τεύχος 1419 του ίδιου περιοδικού. Μπορεί να μην πρόκειται για μια αριστουργηματική περιπέτεια, όμως αυτό που βοήθησε να χαραχτεί στη μνήμη μας ήταν η γρήγορη και γεμάτη ανατροπές πλοκή της, καθώς και το όμορφο, χαρακτηριστικό εξώφυλλο που χρησιμοποιήθηκε και στις τρεις εκδόσεις της.
Υπόθεση: Η Λίντα Χάμιλτον, μια λεπτή κοπέλα, όμορφη, με καστανόξανθα μαλλιά και μεγάλα εκφραστικά μάτια, φτάνει ένα μεσημέρι στο Νέλσον. Παρουσιάζεται στον σερίφη και ζητά την βοήθειά του προκειμένου να εντοπίσει τον πατέρα της, έναν από τους χρυσοθήρες που αναζητούν την τύχη τους στην ευρύτερη περιοχή του Νέλσον. Ο αντιπρόσωπος του Νόμου την καθοδηγεί και εκείνη φτάνει στην καλύβα όπου μένουν ο πατέρας της με τους φίλους του. Όμως, εκεί την περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς μέσα στην καλύβα βρίσκεται ένας νεκρός Ινδιάνος. Λίγο αργότερα εμφανίζεται ένας άνδρας ο οποίος της συστήνεται ως φίλος του πατέρα της και της λέει πως εκείνος κρύβεται γιατί είναι ένας προδότης! Της εξηγεί πως είχαν ορκιστεί να μοιραστούν τα διαμάντια που θα έβρισκαν, όμως ο πατέρας της δεν τους φανέρωσε εκείνα που βρήκε και τώρα προσπαθεί να τους σκοτώσει για να τα κρατήσει όλα για τον εαυτό του! Η Λίντα, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να τα πιστέψει όλα αυτά. Ο άγνωστος για εκείνη άνδρας, προσπαθεί να την πιάσει για να εκβιάσει τον πατέρα της και να τον κάνει να εμφανιστεί, όμως τότε έρχονται Ινδιάνοι. Κι ενώ ο κάου-μπόυ καταφέρνει να ξεφύγει, η Λίντα πέφτει στα χέρια τους. Οι ερυθρόδερμοι την οδηγούν στο χωριό τους και ετοιμάζονται να τη σκοτώσουν, καθώς την θεωρούν κι αυτή υπεύθυνη για τον θάνατο του πολεμιστή τους στην καλύβα. Τα τύμπανα αρχίζουν να ηχούν και δεν αργούν να τ' ακούσουν ο Τζιμ με τους φίλους του που βρίσκονται τυχαία στην περιοχή. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πως οι Σιου έχουν αιχμαλωτίσει κάποιον λευκό και αποφασίζουν να μπουν στον καταυλισμό τους για να τον γλιτώσουν. Ο Τζιμ με τον Πεπίτο μεταμφιέζονται σε Ινδιάνους και το Ελληνόπουλο δεν φαντάζεται την έκπληξη που τον περιμένει...


Την αξέχαστη αυτή ιστορία την διάβασα στο τεύχος 959 του Μικρού Σερίφη, το μακρινό 1986...
Κριτική: 3/5

Επόμενη "Αξέχαστη Ιστορία":
"Ο «Κακός»"
Αναζητήστε την στο τεύχος 364 του περιοδικού "Μικρός Κάου-μπόυ" και στα τεύχη 250, 574 και 808 του περιοδικού "Μικρός Αρχηγός". Διαβάστε την και στείλτε μας τα κείμενά σας στο e-mail του blog (selidesnostalgias@gmail.com), το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την κριτική σας για την περιπέτεια και σε ποιο τεύχος την διαβάσατε!

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2019


🔎3703

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...