Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Συλλεκτικά αυτοκινητάκια, στις Σελίδες Νοσταλγίας


Γυρίζουμε μια ακόμη
νοσταλγική σελίδα της ζωής μας...

Αυτοκινητάκια... Μια "μαγική" λέξη που φέρνει κατευθείαν στο νου τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού στην παιδική μας ηλικία. Είναι ελάχιστα τα αγοράκια που δεν έχουν παίξει με αυτοκινητάκια (ή αμαξάκια για τους λίγο παλαιότερους). Μόνοι μας ή συχνά και με την παρέα των καλύτερων φίλων μας, στήναμε ολόκληρες φανταστικές ιστορίες, σενάρια επί σεναρίων που περιελάμβαναν τα μικρά μας τετράτροχα. Επιβατικά, φορτηγάκια, νταλίκες, λεωφορεία, στρατιωτικά οχήματα, αστυνομικά και πυροσβεστικά, όλα στήνονταν σε φανταστικούς δρόμους που μεταμορφώνονταν σε λεωφόρους ονείρων. Αντικείμενα λατρείας, κάποια εξ αυτών, εξακολουθούν να φυλάσσονται ακόμα και σήμερα σε πατάρια ή ντουλάπες. Μπορεί να μεγαλώσαμε, όμως που και που μας αρέσει να ρίχνουμε κάποιες κλεφτές ματιές στα πίσω-πίσω χρόνια...
Τα αυτοκινητάκια άρχισαν να δημιουργούνται από κάποιες εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών για παιχνίδι. Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν όλο και περισσότερα πραγματικά αυτοκίνητα στους δρόμους, ήταν φυσικό ν' αρχίσουν να ενδιαφέρονται και οι πιτσιρικάδες γι' αυτά. Στην αρχή, τα παιδικά "αντίγραφα" ήταν αρκετά χοντροκομμένες ξύλινες μινιατούρες, ενώ αργότερα αντικαταστάθηκαν από τις τσίγκινες, οι οποίες μπορούσαν να έχουν φανταχτερά χρώματα αλλά και μηχανισμούς αυτοκίνησης (κουρδιστά). Όσο η τεχνολογία εξελισσόταν, τόσο μίκραιναν οι μινιατούρες και αποκτούσαν περισσότερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες για να μοιάζουν περισσότερο με τα πραγματικά μοντέλα. Έτσι, ήδη από τη δεκαετία του 1950, άρχισαν οι πιτσιρικάδες να πιάνουν στα χέρια τους κάποια μικρά "αριστουργήματα".


Ford Zodiac Mk II Sedan, Νο 33 της Matchbox
(παραγωγή 1957)

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, έγινε φανερό πως τα αυτοκινητάκια αυτά, που αρχικά φτιάχτηκαν για να ικανοποιήσουν την πρώιμη ανάγκη του παιδιού να λειτουργήσει ως οδηγός-χειριστής μιας όμορφης μηχανής, δεν μπορούσαν να μην τραβήξουν το ενδιαφέρον και μερίδας ενηλίκων. Αφού οι κατασκευές αυτών των μικρών αυτοκινήτων-παιχνιδιών έφτασαν σε τόσο υψηλό επίπεδο πιστότητας αντιγραφής, υπήρξαν πολλοί που θέλησαν να τα αποκτήσουν, για να δημιουργήσουν μια προσωπική συλλογή.
Σταδιακά, οι σημαντικότερες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο, άρχισαν να χρησιμοποιούν διάφορες κλίμακες για να αποτυπώσουν το μέγεθος της σμίκρυνσης ενός μοντέλου οχήματος. Οι βασικότερες κλίμακες είναι οι 1:18, 1:24, 1:43 και 1:64, ενώ υπάρχουν και οι 1:14, 1:32, 1:87, 1:100 κτλ.
Όπως είναι φυσικό, τα μεγαλύτερης κλίμακας μοντέλα είναι ευκολότερο να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και λειτουργίες, όπως πόρτες και καπό που ανοίγουν, ρόδες που στρίβουν, χρωματισμένα ταμπλό στο εσωτερικό κτλ. Βέβαια, σήμερα, είναι εφικτό να διατίθενται τέτοιου είδους λεπτομέρειες ακόμα και στις πιο μικρές κλίμακες, απλά κάποιος θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει ένα τέτοιο μοντέλο.


Αυτοκινητάκια της Majorette, αρχών δεκαετίας 1990
σε κλίμακα 1:64 ή πλησίον αυτής

Όπως σε κάθε είδους συλλογή, έτσι κι εδώ, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στον τρόπο που θα επιλέξει κάποιος να συλλέξει μινιατούρες οχημάτων. Για παράδειγμα, κάποιοι τα διατηρούν στις αρχικές τους συσκευασίες, θεωρώντας πως έτσι μεγαλώνει η αξία τους με την πάροδο των ετών. Άλλοι τα αφαιρούν από την συσκευασία και τα τοποθετούν σε προθήκες, βιτρίνες, διοράματα κτλ. Και κάποιοι άλλοι τα χαίρονται περισσότερο αγγίζοντάς τα ή παίζοντάς τα μαζί με τα παιδιά τους.


Αυτοκινητάκια Hot Wheels, σειρά BMW του 2016,
με την αρχική τους συσκευασία

Εμείς εδώ, στις Σελίδες Νοσταλγίας, είμαστε διατεθειμένοι να γυρίσουμε μια ακόμη νοσταλγική σελίδα και να σας παρουσιάσουμε τα αγαπημένα μας/σας μοντέλα. Η βασική κλίμακα με την οποία θα ασχοληθούμε θα είναι η 1:64, η οποία είναι η κλασική κλίμακα με την οποία είναι συνδεδεμένος ο όρος "Αυτοκινητάκια". Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παρουσιάσουμε και άλλες κλίμακες.
Για να υπάρχει μια ποικιλία, κάθε φορά θα επιλέγουμε αυτοκίνητο από διαφορετική εταιρεία παραγωγής. Η αρχική σειρά με την οποία θα ξεκινήσουμε θα περιλαμβάνει τις βασικότερες εταιρείες με τις οποίες "παίξαμε" στην Ελλάδα και είναι η εξής: Hot Whells, Matchbox, Majorette, Maisto, Welly, Siku, Joy-Toy. Φυσικά, θα δούμε σταδιακά και κομμάτια από όλες τις υπόλοιπες.
Ο τρόπος παρουσίασης θα είναι κοινός. Θα υπάρχουν στοιχεία γύρω από την έκδοση του μοντέλου, φωτογραφίες του από διάφορες γωνίες λήψης αλλά και ενδεικτική φωτογραφία του πραγματικού αυτοκινήτου, ως μέτρο σύγκρισης.


Αυτοκινητάκια Joy-Toy, ελληνικής κατασκευής,
από την δεκαετία του 1980

Γίνεται κατανοητό πως ο στόχος μας στην παρούσα φάση είναι να ενεργοποιήσουμε τα δικά σας αντανακλαστικά και να σας θυμίσουμε μια αγαπημένη ασχολία που μπορεί να γίνει σήμερα αγαπημένο χόμπι. Δεν καταγράφουμε την ιστορία της κάθε εταιρείας σε αυτή τη σειρά των παρουσιάσεων.
Επίσης, σας γνωστοποιούμε πως ο αρχικός μας προγραμματισμός είναι για μια ή δύο παρουσιάσεις την εβδομάδα, με σκοπό αυτό να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα και με το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι επισκέπτες. Σας καλούμε να συμμετέχετε αρχικά αφήνοντας τα σχόλιά σας στις εν λόγω αναρτήσεις, η πιο ενεργά ως συνεργάτες στέλνοντας τις δικές σας παρουσιάσεις (αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail του blog, selidesnostalgias@gmail.com).
Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση.

Παναγιώτης Πλαφουτζής


🔎3398

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...