Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Για την βιβλιοθήκη σας... 95: Συζητώντας για το αστυνομικό μυθιστόρημα


Τι καλύτερο να ζητήσει κάποιος λάτρης του είδους από μια προσέγγιση στο αστυνομικό μυθιστόρημα που την επιχειρεί κάποιος που το γνωρίζει από τα μέσα.
Η Π. Ντ. Τζέιμς δεν διστάζει να εκφράσει τις απόψεις της: «Είναι πασιφανές ότι εκδότες και αναγνώστες εξακολουθούν να αναζητούν μυθιστορήματα μυστηρίου τα οποία να προσφέρουν την αναμενόμενη ικανοποίηση μιας πλοκής που πείθει, αλλά τα οποία να μπορούν δικαίως να τα απολαμβάνουν ως σοβαρά μυθιστορήματα». Και ακόμα: «Η ποικιλία και η ποιότητα των αστυνομικών μυθιστορημάτων που παράγονται σήμερα, τόσο από καθιερωμένους συγγραφείς όσο και από νεοεισερχόμενους, θα βεβαιώσουν ότι το μέλλον του είδους βρίσκεται σε καλά χέρια». Πρόκειται για συμπεράσματα στα οποία καταλήγει μια σπεσιαλίστα του είδους, αφού πρώτα περιπλανιέται στην ενδοχώρα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που αυτό το βιβλίο χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως «Ένα αριστούργημα πάνω στα βρετανικά μυστήρια...» με την επισήμανση: «Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς έναν καλύτερο οδηγό»...

Περιεχόμενα
-Πρόλογος
-Περί τίνος συζητούμε και πως ξεκίνησαν όλα;
-Ο κάτοικος της οδού Μπέικερ 221Β και ο ενοριακός ιερέας από την πόλη Κόμπχολ του Έσσεξ
-Η Χρυσή Εποχή
-Εγωκεντρικός και σκληροτράχηλος
-Τέσσερις καταπληκτικές γυναίκες
-Η αφήγηση της ιστορίας: σκηνικό, άποψη, άνθρωποι
-Επικριτές και λάτρεις: Γιατί σε μερικούς δεν αρέσουν και άλλοι τα απολαμβάνουν
-Το σήμερα και μια ματιά στο αύριο

Η Π. Ντ. Τζέιμς (1920-2014) γεννήθηκε στην Oξφόρδη. Από το 1949 ως το 1968 εργάστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας και από το 1968 ως το 1979 στο εγκληματολογικό τμήμα της Βρετανικής Αστυνομίας. Έγραψε πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα, βραβεύτηκε στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στη Σουηδία και θεωρήθηκε η σημαντικότερη σύγχρονη Βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων. Tο 2000, στα ογδοηκοστά της γενέθλια, χρήστηκε Bαρόνη του Xόλαντ Παρκ ως επιβράβευση της προσφοράς της στα βρετανικά γράμματα. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν και τα βιβλία της "Περίπτωση δικαιοσύνης" (2000), "Τεχνάσματα και επιθυμίες" (2002), "Θάνατος στην Iερατική Σχολή" (2004), "H αίθουσα φόνων" (2006), "O φάρος" (2007), "Aθώο αίμα" (2009), "Θάνατος σε ιδιωτική κλινική" (2010), "Μια άψογη δολοφονία" (2012).

Ξενόγλωσσος τίτλος: Talking about Detective Fiction
Συγγραφέας: P. D. James
Μετάφραση: Τούλα Τόλια
Επιμέλεια: Γιώτα Λαγουδάκου
ISBN13: 9789600358063
Χρονολογία έκδοσης: Οκτώβριος 2014
Αριθμός σελίδων: 208
Διαστάσεις: 16x12
Νέα αρχική τιμή: €5,90
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη

🔎3274

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...