Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Όταν αγαπημένα κόμικς εκδίδονται σε μορφή που πάντα ονειρευόμασταν...


Παγκοσμίως διάσημοι και δημοφιλείς χαρακτήρες επανέρχονται για να ξαναβρούν τους παλιούς τους φίλους και να γνωρίσουν καινούργιους!...

Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορούν στα σημεία διανομής Τύπου αλλά και τα βιβλιοπωλεία, τέσσερις νέες εκδόσεις κόμικς με πρωταγωνιστές γνωστούς ήρωες των παιδικών μας χρόνων. Πρόκειται για τους Μίστερ Νο, Ντύλαν Ντογκ, Τεξ και Ζαγκόρ, που τους ξανασυναντάμε σε σύγχρονες, πολυτελείς και καλαίσθητες εκδόσεις.
Προσωπικά τον Μίστερ Νο τον γνώρισα το 1986, στην δεύτερη εκδοτική του επίσκεψη στη χώρα μας, από τον "Περιοδικό Τύπο" του Γιώργου Ανεμοδουρά. Με κέντρισε το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσονταν οι ιστορίες του.
Με τον Ντύλαν Ντογκ ήρθα σε επαφή το 1999, όταν η "Μαμούθ" εξέδωσε εκείνα τα περίφημα 8 τεύχη. Μου άρεσε τόσο που άρχισα να αναζητώ ακόμα και τα πρωτότυπα ιταλικά τεύχη -και ας μην γνώριζα την γλώσσα.



Ο Τεξ ήταν μια από τις μεγάλες μου αδυναμίες καθώς δρα σε μια αγαπημένη μου εποχή, αυτή της Άγριας Δύσης. Τον "συνάντησα" το 1988, όταν και πάλι ο Γιώργος Ανεμοδουράς κυκλοφόρησε το περιοδικό "Ροντέο", με περιπέτειες αποκλειστικά του εκπληκτικού καουμπόι -που αργότερα έγινε ρέιντζερ. Βέβαια, τον Τεξ τον γνώριζα και από παλιότερες ελληνικές εκδόσεις όπως τα "Ροκ" και "Tex" που συχνά έπεφταν στα χέρια μου.
Ο Ζαγκόρ είναι ένας χαρακτήρας που δεν είχα πολυδιαβάσει -είναι αλήθεια- καθώς την περίοδο που εγώ αγόραζα σωρηδόν περιοδικά κόμικς, εκείνος απείχε από τα περίπτερα. Βέβαια, όλο και κάποιο τεύχος παλαιότερο θα έπεφτε στα χέρια μου, ωστόσο αυτό γινόταν εντελώς σποραδικά.



Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τις καινούριες εκδόσεις του Λεωκράτη Ανεμοδουρά (ανιψιού του γνωστού Γιώργου Ανεμοδουρά), ξαναήρθα σε επαφή με τους αγαπημένους αυτούς ήρωες. Μάλιστα, ένα από τα καινούρια περιοδικά περιελάμβανε ολόκληρες περιπέτειες των τριών πιο αγαπημένων μου ηρώων: του Μίστερ Νο, του Ντύλαν Ντογκ και του Τεξ.
Η αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας έχει μειωθεί κατά πολύ το αγοραστικό κοινό που αγοράζει κόμικς από το περίπτερο. Η διαφορά μας με την γειτονική Ιταλία είναι ότι εκεί δεν σταμάτησαν ποτέ να διαβάζουν κόμικς, ίσως -πολύ απλά- γιατί δεν σταμάτησαν ποτέ και να παράγουν κόμικς. Αντίθετα από μας που η παραγωγή μας σε αυτό τον τομέα ήταν πάντα πολύ μικρή, ακόμα και την χρυσή εποχή των περιοδικών περιπτέρου, τις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80.
Ένας νέος άνθρωπος που αγαπά τα κόμικς και θέλησε να ασχοληθεί επιχειρηματικά με αυτά στην Ελλάδα, είναι και ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς. Η αγάπη του για το αντικείμενο τον ώθησε να προχωρήσει στην έκδοση περιοδικών με τους ήρωες που διάβαζε και ο ίδιος όταν ήταν παιδί. Έτσι, απόκτησε ξανά ενδιαφέρον για εμάς τους ρομαντικούς το πέρασμα από το περίπτερο της γειτονιάς.


Μετά από πολλές εκδοτικές προσπάθειες -οι οποίες μόνο επιτυχημένες μπορούν να χαρακτηριστούν σε ένα δύσκολο περιβάλλον ευρύτερης οικονομικής κρίσης- ο Λεωκράτης δημιουργεί τώρα μια νέα γενιά περιοδικών κόμικς, με το γούστο και το μεράκι που τον διακρίνει.
Οι τέσσερις αυτές νέες εκδόσεις αξίζουν της προσοχής και της στήριξής μας. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αγαπημένα κόμικς να εκδίδονται στα ελληνικά, πρέπει να στηρίζουμε έμπρακτα τέτοιου είδους προσπάθειες, έστω και μία φορά τον μήνα. Ένας καφές ή ένα πακέτο τσιγάρα λιγότερο, μάλλον καλό θα μας κάνει...
Πόσο μάλλον τώρα, που και ένα καινούριο πολυσυλλεκτικό περιοδικό κόμικς θα μπει στη ζωή μας. Με τον τίτλο "Μπλεκ" η νέα έκδοση που θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο Σάββατο, θα περιλαμβάνει εικονογραφημένες ιστορίες των Μπλεκ, Μάντυ Ρίλεϋ, Κόρτο Μαλτέζε, Φάντομ, Δικαστή Ντρεντ, Γιορ, Ταρζάν, Στορμ, Παιδί Πάνθηρας κ.α.
Με επιλογές από τις καλύτερες ιστορίες τους, τα αγαπημένα μας κόμικς είναι εδώ. Οι αγαπημένοι μας ήρωες μας περιμένουν ξανά στο περίπτερο. Από εμάς αναμένουν να τους δείξουμε πως δεν τους έχουμε ξεχάσει...


Παναγιώτης Πλαφουτζής

🔎3225

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...