Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Μικρός Σερίφης 1962-2018


ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ
1962-2018


ΤΖΙΜ ΑΝΤΑΜΣ, ΝΤΙΑΝΑ ΜΟΡΙΣΟΝ,
ΠΕΠΙΤΟ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ, ΤΣΙΠΙΡΙΠΟ

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ κυκλοφόρησε μια βροχερή μέρα, στις 13 Νοεμβρίου 1962. Καταγράφηκε στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά, ως το μακροβιότερο αμιγώς ελληνικό παιδικό περιοδικό. Συμπλήρωσε 1468 εκδοθέντα τεύχη (1962-1991), αριθμός υπερβολικά μεγάλος για περιοδικό του είδους του.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα παρόμοια περιοδικά, μόλις και μετά βίας κατάφερναν να συμπληρώσουν 16-20 τεύχη!
Όλα ξεκίνησαν το 1962, όταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πότης Στρατίκης συμφώνησε με τον φίλο του (και γνωστό εικονογράφο της εποχής), Θέμο Ανδρεόπουλο, να προχωρήσουν από κοινού στην έκδοση ενός περιοδικού με θεματολογία γουέστερν. Ο Πότης Στρατίκης άρχισε να γράφει τα κείμενα (με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός) και ο Θέμος Ανδρεόπουλος να κάνει τα σχέδια. Ο συνδυασμός τους αποδείχτηκε απόλυτα επιτυχημένος και το περιοδικό άρχισε να εκτοξεύεται σε τόσο υψηλούς δείκτες κυκλοφορίας που μόνο ο Μικρός Ήρωας είχε πετύχει στο παρελθόν. Όμως, επειδή οι εποχές μεταβάλλονται συνεχώς, την εποχή που ανέτειλε το άστρο του μικρού σερίφη Τζιμ Άνταμς, άρχισε να δύει εκείνο του αγαπημένου μας Γιώργου Θαλάσση.
Οι περιπέτειες των δύο αυτών ηρώων είχαν πολλά κοινά, παρόλο που έδρασαν σε διαφορετικό τόπο και χρόνο. Καταρχάς ήταν και οι δύο Ελληνόπουλα. Είχαν στο πλάι τους θαρραλέους συντρόφους με κοινά χαρακτηριστικά. Η Ντιάνα έμοιαζε με την Κατερίνα, ο Πεπίτο με τον Σπίθα, ενώ ο Τζιμ είχε κι έναν βοηθό ακόμα, τον εκπληκτικό μικρό Κομάντσι, Τσιπιρίπο.
Οι μάχες του καλού με το κακό ήταν δεδομένες, ενώ τα κοινωνικά μηνύματα προς τους αναγνώστες ήταν συνεχή, με αποτέλεσμα οι γονείς να μην αντιδρούν τόσο έντονα αν το παιδί τους διάβαζε ένα τεύχος από αυτά τα περιοδικά. Ειδικά, εάν είχαν κάνει την κίνηση να διαβάσουν κι εκείνοι κάποιο τεύχος. Τότε, όχι μόνο επέτρεπαν στα πιτσιρίκια την ανάγνωσή τους, αλλά γίνονταν και οι ίδιοι φανατικοί αναγνώστες. Στις στήλες αλληλογραφίας του Μικρού Σερίφη, το 80% των επιστολών που δημοσιευόντουσαν, ήταν από μεγάλους ανθρώπους.
Η επιτυχία του Μικρού Σερίφη ήταν τέτοια, που δεν προλάβαινε η εβδομαδιαία έκδοσή του να καλύψει την δίψα του κοινού για τις περιπέτειες των θρυλικών παιδιών του νόμου. Έτσι, έναν χρόνο μετά, κυκλοφόρησε κι ένα δεύτερο περιοδικό με τους ίδιους ήρωες (πράγμα σπανιότατο για τα ελληνικά δεδομένα, η ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο περιοδικών με τον ίδιο ήρωα-πρωταγωνιστή). Το περιοδικό αυτό δεν ήταν άλλο από τον Μικρό Κάου-μπόυ.
Θα περίμενε κάποιος ότι τα πράγματα θα έμεναν έτσι, μέχρι που κάποια στιγμή το κοινό να βαρεθεί τις περιπέτειες αυτές και τα δύο περιοδικά ν’ αρχίσουν να χάνουν την κυκλοφορία τους. Κανείς δεν φανταζόταν αυτό που θα επακολουθούσε.
Μια μικρή διαφωνία μεταξύ των κύριων συνεργατών της εταιρείας, θα φέρει την διάλυσή της και τον καθέναν από τους συνεταίρους να αναλαμβάνει την έκδοση του ενός από τα δύο περιοδικά. Ο Πότης Στρατίκης συνεχίζει με τον Μικρό Σερίφη και ο Θέμος Ανδρεόπουλος αναλαμβάνει τον Μικρό Κάου-μπόυ. Θέλοντας και οι δύο να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις νέες εταιρείες τους, αποφάσισαν να ρίξουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος στον μύθο του Τζιμ Άνταμς. Έτσι, προχώρησαν στην έκδοση κι άλλων περιοδικών με τον ίδιο ήρωα ή χαρακτήρες μέσα από την δική του ιστορία.
Το αναγνωστικό κοινό λάτρεψε κάθε νέα έκδοση, δίνοντας απίστευτες διαστάσεις στην εκδοτική επιτυχία του νεαρού Ελληνόπουλου. Τότε ήταν που είδαμε να κυκλοφορούν ο Μικρός Αρχηγός, το Γεράκι του Τέξας, ο Γίγας του Φαρ-Ουέστ, το Υπερτεύχος Μικρός Κάου-μπόυ/Ντιάνα, ο Μικρός Σερίφης Τσέπης και άλλα πολλά…
Αν αναλογιστεί κανείς ότι το συνολικό τιράζ που τυπώνονταν μόνο τα τρία από αυτά τα περιοδικά (Μικρός Σερίφης, Μικρός Κάου-μπόυ, Μικρός Αρχηγός), ξεπερνούσε και τα 60.000 αντίτυπα εβδομαδιαίως (μιλάμε για περίπου 250.000 αντίτυπα τον μήνα!!), τότε ίσως μιλάμε για τον πιο πολυδιαβασμένο ήρωα στα ελληνικά χρονικά!
Το 2009, η αγάπη του κόσμου γι’ αυτά τα περιοδικά, οδήγησε μια παρέα φίλων να δημιουργήσουν το "Club Φίλων Μικρός Σερίφης", το οποίο ξεκίνησε να εκδίδει ακόμη και δικό του περιοδικό. Με αφορμή το Club, εκδόθηκαν δύο καινούρια τεύχη του Μικρού Σερίφη (τα 1469 και 1470), τέσσερα τεύχη του Μικρού Κάου-μπόυ (1219, 1220, 1221, 1222) και ένα τεύχος του Μικρού Αρχηγού (839). Τα τελευταία δύο χρόνια εκδόθηκε και κυκλοφόρησε ένα ακόμη περιοδικό με πρωταγωνιστές την Θρυλική Τετράδα, το "Άγρια Δύση", αποδεικνύοντας πως τίποτα αγαπημένο δεν τελειώνει.

Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας χρόνια πολλά στους αγαπημένους μας ήρωες και τους δημιουργούς τους, για να βρίσκονται πάντα στη δράση και να μας εμπνέουν με τα έργα και τις πράξεις τους!...

Παναγιώτης Πλαφουτζής

🔎3195

3 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Να είσαι πάντα καλά, Νίκο, να μας δίνεις δύναμη μέσα από τις δικές σου προσπάθειες!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας ψάχνω το τεύχος νο.61 υπάρχει η δυνατότητα να το έχει κάποιος η να με βοηθήσει να το βρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...