Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ξανά στα μαχαίρια Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες!


Μια αξέχαστη ελληνική κωμωδία αναβιώνει φέτος στη σκηνή του θεάτρου Βέμπο. Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας έχουν αναλάβει να ζωντανέψουν μετά από χρόνια τους Μακρυκωσταίους και τους Κοντογιώργηδες και να μας χαρίσουν στιγμές γέλιου.
Η κωμωδία των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου προβλήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1960 αλλά στην ουσία οι ήρωες είχαν ήδη αγαπηθεί από το κοινό. Η ταινία είναι κινηματογραφική μεταφορά της μεγάλης θεατρικής επιτυχίας του ίδιου δίδυμου που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Κοτοπούλή-Ρεξ από το θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου και Απόστολου Αβδή.
Στην ταινία τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Κώστας Χατζηχρήστος, αν και τον ρόλο του Ηλιόπουλου ήταν στην αρχή να παίξει ο Δημήτρη Χορν. Στην πρώτη της προβολή έκοψε 59.436 εισιτήρια. Στην ταινία ο Μίμης Πλέσσας δημιουργεί την πρώτη του μουσική σύνθεση για ταινία της Finos Film.


Η υπόθεση έχει ως εξής: Δύο καλόκαρδοι, δειλοί και αθώοι άνθρωποι από την επαρχία, ο Στέλιος Κοντογιώργης και ο Θωμάς Μακρυκώστας, βρίσκονται στην Αθήνα εξαιτίας μιας μακρόχρονης βεντέτας που χωρίζει τις δυο οικογένειες από πολύ παλιά –τόσο παλιά που κανείς δεν θυμάται πώς ξεκίνησε. Οι συγγενείς τους, λόγω ενός επεισοδίου στο χωριό, ρίχνουν λάδι στην φωτιά, προκαλώντας τόσο τον φόβο όσο και την οργή τους. Οι δύο άντρες, στη προσπάθειά τους να κρυφτούν, συναντώνται, χωρίς όμως να γνωρίζει ο ένας τον άλλον.


Την ίδια ιστορία φέρνουν στο σήμερα οι Ρέππας-Παπθανασίου με τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Γιάννη Τσιμιτσέλη στους κεντρικούς ρόλους.
Στην ξεκαρδιστική κωμωδία με θέμα το χούι του διχασμού, οι συγγραφείς σατιρίζουν και ανατρέπουν την πόλωση, που ταλαιπωρεί αιώνες τώρα τους Έλληνες. Το έργο βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1960, σε μια μετεμφυλιακή Ελλάδα που προσπαθούσε να ξεχάσει και να ξεπεράσει το τραύμα της δεκαετίας του ‘40. Οι Σακελλάριος – Γιαννακόπουλος έδωσαν την δική τους απάντηση στο τι μας χωρίζει και τι μας ενώνει με όπλο το χιούμορ –το μόνο όπλο που αποκαθηλώνει όλα τα στερεότυπα.
Παγιδευμένοι σε μια έχθρα με ανεξιχνίαστες αιτίες, ο Στέλιος και ο Θωμάς, οι δυο απολαυστικοί ήρωες του έργου, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο χρέος και στην ζωή. Ψηφίζουν μονοκούκι την ζωή, κι αυτή είναι ίσως η μόνη σοβαρή απάντηση σε κάθε δημοψηφισματική λογική που προσπαθεί να φανατίσει και να μας παγιδεύσει σε δυο εχθρικά στρατόπεδα.


Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες
Κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου, Ντίνου Γιαννακόπουλου
Διαρκεια: 120'
Σκηνοθεσία: Θ. Παπαθανασίου, Μ. Ρέππας
Ερμηνεύουν: Γ. Ζουγανέλης, Γ. Τσιμιτσέλης, Αλ. Αντωνόπουλος, Κ. Ζαρίφη, Β. Κούκουρας, Σπ. Μπιμπίλας.


🔎3143

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...