Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Οι ελληνικές ταινίες που λατρέψαμε 27: Ο κατεργάρης (1971)


Ο Χρόνης, υπάλληλος σε μια εταιρεία που πρόεδρος της είναι ένας αυστηρός ηθικολόγος, παριστάνει ότι έχει τις ίδιες ιδέες με αυτόν. Μετά από πολλές προσπάθειες, η αδελφή του η Εύα τον πείθει να της επιτρέψει να οργανώσει ένα πάρτι σπίτι τους, και καλεί σ’ αυτό τον Αιμίλιο, γιο του συντηρητικού προέδρου της εταιρείας όπου εργάζεται ο Χρόνης, ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της. Αλλά κι ο στενόμυαλος θείος του Χρόνη, ο Πλούταρχος, που είναι καθηγητής της θεολογίας, πείθεται επίσης να επιτρέψει στη δική του κόρη να διοργανώσει κι αυτή ένα πάρτι. Την επομένη, η συμπεριφορά του πατέρα του Αιμίλιου δίνει στον Χρόνη την εντύπωση πως επίκειται η απόλυσή του από την εταιρεία, αλλά εκείνος θέλει να του ανακοινώσει την προαγωγή του σε διευθυντή. Επίσης του ανακοινώνει πως επιτρέπει στον Αιμίλιο να παντρευτεί την Εύα. Από τη νέα του θέση, ο μυαλωμένος Χρόνης αυξάνει τα κέρδη της εταιρείας, εδραιώνει τη θέση του συμπέθερου και πείθει τον θείο του, που δεν επιτρέπει στην κόρη του να παντρευτεί τον δικηγόρο που αγαπά, να δώσει τη συγκατάθεσή του.


Ο Χρόνης Εξαρχάκος στην μοναδική αυτή ταινία της Finos που πρωταγωνιστούσε, εκτός από μια εξαιρετική ερμηνεία, άφησε και μια ατάκα που συζητιέται μέχρι και σήμερα.
Το «του νόου ας μπέτε» που άκουσε ο Χρόνης όταν η αδερφή του χαρακτήρισε «to know us better» (για να γνωριστούμε καλύτερα) το πάρτι που ήθελε να κάνει, ακούστηκε δεκάδες φορές στην ταινία σκορπίζοντας απίστευτο γέλιο.



H τελευταία ασπρόμαυρη παραγωγή της Finos Film άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο ένα σπουδαίο κύκλο του ελληνικού κινηματογράφου.
Ήταν η μοναδική που ο Χρόνης Εξαρχάκος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάτι που μας φαίνεται περίεργο, καθώς στο υποσυνείδητό μας τον έχουμε συνδέσει με ιδιαίτερα χαρακτηριστικούς κωμικούς ρόλους. Ωστόσο, ήταν τόσο μεγάλο το ταλέντο του χαρισματικού αυτού ηθοποιού που, ακόμα και μέσα από δεύτερους ρόλους, πάντα κέρδιζε το πιο θερμό χειροκρότημα.
«Ο κατεργάρης» αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη «Πάρτι για νέους» και γυρίστηκε σε μια εποχή που ασπρόμαυρες και έγχρωμες ταινίες συνυπήρχαν στους κινηματογράφους.
Η ταινία προβλήθηκε στις 5 Απριλίου 1971 και έκοψε στην πρώτη της προβολής 157.614 εισιτήρια.



Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης
Ιστορία: Νίκος Τσιφόρος, Πολύβιος Βασιλειάδης
Βασισμένο σε: Πάρτυ για δύο (θεατρικό)
Πρωταγωνιστούν: Χρόνης Εξαρχάκος, Νόρα Βαλσάμη, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη, Σπύρος Καλογήρου, Βασίλης Τσιβιλίκας, Καίτη Ιμπροχώρη, Λευτέρης Βουρνάς, Δώρα Φύτιζα, Ειρήνη Κουμαριανού, Νικολ Κοκκίνου, Στράτος Παχής, Δημήτρης Αρώνης, Νάσος Κεδράκας, Τάσος Μασμανίδης, Πάνος Σαργέντης
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Τραγούδι: Γιάννης Πουλόπουλος
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
Μοντάζ: Πέτρος Λύκας
Μακιγιάζ: Αργυρώ Κουρουπού
Σκηνογραφία: Μάρκος Ζέρβας
Χορογραφία: Γιάννης Φλερύ
Διανομή: Finos Film
Πρώτη προβολή: 5 Απριλίου 1971 (Ελλάδα)
Διάρκεια: 88΄


🔎3153

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...