Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 488: Όταν φιλούσαμε το ψωμί (Μυθιστόρημα)


Με ποιον τρόπο αντιστέκονται, στο µάτι του κυκλώνα, ζευγάρια και άνθρωποι µονάχοι, γονείς και παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι στα πλήγματα της κρίσης; Το "Όταν φιλούσαµε το ψωμί" διηγείται, µε διεισδυτικό και συγκινητικό τρόπο, τη ζωή καθημερινών ανθρώπων της διπλανής πόρτας: µιας οικογένειας που επιστρέφει από διακοπές αποφασισμένη να συνεχίσει απαράλλαχτη την καθημερινή της ρουτίνα, ενός διαζευγμένου που ακούγεται πίσω απ' τη µεσοτοιχία να κλαίει, της γιαγιάς που στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο µήνες νωρίτερα για να δώσει κουράγιο στους δικούς της, µιας γυναίκας που αποφασίζει να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της και επιστρέφει στην ύπαιθρο για να ζήσει στη γη που έθρεψε τους προγόνους της… Στο κομμωτήριο, στο µπαρ, στα γραφεία ή στο Κέντρο Υγείας, οι ήρωες σ' αυτό το σπονδυλωτό µυθιστόρηµα θα ζήσουν γλυκόπικρες στιγμές µιας απρόσµενης αλληλεγγύης, στιγμές αγανάκτησης και οργής, αλλά και τρυφερότητας και επιμονής. Και θα καταλάβουν γιατί οι παππούδες τους, τους έμαθαν, όταν ήταν µικρά παιδιά, να φιλούν το ψωμί.

«Τούτη είναι µια ιστορία µε πολλές ιστορίες, η ιστορία µιας γειτονιάς της Μαδρίτης που επιμένει να αντιστέκεται, επιμµένει να παραμένει ο εαυτός της µες στο µάτι του κυκλώνα, µέσα σ' αυτή την κρίση που απείλησε να τη φέρει τα πάνω-κάτω κι ακόμα δεν τα έχει καταφέρει».
-Αλμουδένα Γκράντες

«Η Αλμουδένα Γκράντες αναδεικνύει τους ανώνυμους ήρωες του καιρού µας µε εξαιρετική τρυφερότητα και δύναμη».
-El Pais

«Μικρές ιστορίες µε απέραντη δύναμη. Ένα βιβλίο για την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την ικανότητα των ανθρώπων να ξυπνούν από τον λήθαργο».
-Libreria Muga

Η Αλμουδένα Γκράντες (Μαδρίτη, 1960) συστήθηκε στο κοινό το 1989 με το "Οι ηλικίες της Λουλού" (Κριτική, 1995, XI Premio La Sonrisa Vertical). Έκτοτε απολαμβάνει αδιάλειπτα την εκτίμηση αναγνωστών και κριτικών. Πολλά έργα της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και στο θέατρο και έχουν τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία Premio de la Fundacion Lara, Premio de los Libreros de Madrid, Premio de los Libreros de Sevilla, Rapallo Carige και Prix Mediterranee.
Έχει σπουδάσει γεωγραφία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης ενώ έχει εργαστεί σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Ισπανίας.

Τίτλος πρωτοτύπου: Los besos en el pan
Συγγραφέας: Almudena Grandes
Μεταφραστής: Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Επιμέλεια: Στέλλα Τσάλα
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Μάιος 2018
ISBN: 9789601675749
Σελίδες: 368
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Αρχική τιμή: €15,50

🔎3001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...