Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Για την βιβλιοθήκη σας... 80: SPQR Ιστορία της αρχαίας Ρώμης


Πώς ένα άσημο χωριό της κεντρικής Ιταλίας έγινε η πρώτη παγκόσμια υπερδύναμη;
SPQR είναι η συντομογραφία του Senatus PopulusQue Romanus, "η Σύγκλητος και ο Λαός της Ρώμης". Αυτή είναι η ιστορία τους.
Η αρχαία Ρώμη μας αφορά: κρίνουμε ακόμη τις δικές μας κοινωνίες απέναντι σ’ αυτή την ιστορία των βασιλιάδων, των Συγκλητικών και των δεκατεσσάρων αυτοκρατόρων, της κατάκτησης και της ειρήνευσης, της τάξης και της υπερβολής, ενώ οι ρωμαϊκές διαμάχες γύρω από τα έθνη, την αυτοκρατορία, την ιδιότητα του πολίτη, την τρομοκρατία και τα δικαιώματα του ατόμου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε σήμερα την πολιτική οργάνωση και την πολιτική ελευθερία.
Διατρέχοντας χίλια χρόνια ρωμαϊκής ιστορίας, η Μαίρη Μπηρντ ρίχνει νέο φως στον ρωμαϊκό πολιτισμό, από το τρεχούμενο νερό μέχρι τη δημοκρατία, από τους Γαλατικούς Πολέμους μέχρι την Pax Romana, από τη δουλεία μέχρι τη μετανάστευση, κι από το μεγάλο άλμα προς τα μπρος μέχρι τις μεταμορφώσεις του Αυγούστου.

Έγραψαν για το βιβλίο:
«Αριστοτεχνικό… οι δομές και οι θεσμοί είναι το κύριο μέλημα στην επιβλητική ανάλυση της Μπηρντ, που ζωογονείται όμως συνέχεια από συναρπαστικά επεισόδια… μια λεπτή και γοητευτική αναζήτηση στα κειμενικά και υλικά ίχνη του Ρωμαϊκού κόσμου.»
-GUARDIAN
«Μια μεγάλη αφήγηση, από κάθε άποψη, τέτοια που λίγοι σύγχρονοι μελετητές θα είχαν την αυτοπεποίθηση να προσφέρουν.»
-HISTORY TODAY
«Μια καινοτόμα ιστορία που μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει το ίδιο κύρος με τα έργα του Τέοντορ Μόμσεν, του Ρόναλντ Σάιμ και άλλων μεγάλων ερμηνευτών του Ρωμαϊκού κόσμου. Κι όπως κάθε μεγάλο έργο ιστορικής ερμηνείας, μας καλεί υπόρρητα να σκεφτούμε τον δικό μας κόσμο.»
-SYDNEY MORNING HERALD
«Η προσπάθεια να διατηρήσει κανείς την ενέργεια που απαιτεί ένα τέτοιο θέμα για πάνω από 500 σελίδες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει μια συνεκτική απάντηση στο ερώτημα γιατί η Ρώμη επεκτάθηκε τόσο θεαματικά, είναι τρομερά φιλόδοξη. Η Μπηρντ πετυχαίνει ένα θρίαμβο.»
-SUNDAY TIMES
«Έργο ολοκληρωμένης λογιοσύνης και ζωηρής απομυθοποίησης… Ό,τι αγγίζει γίνεται φως… Το βιβλίο έχει ρυθμό, βάρος, σημασία και εικονοκλαστική διάθεση. Ποιος φανταζόταν ότι οι κλασικές σπουδές μπορεί να είναι τόσο σαγηνευτικές;»
-INDEPENDENT
«Η Μαίρη Μπηρντ αφηγείται αυτή την ιστορία με ακρίβεια και σαφήνεια, με πάθος και δίχως τεχνική φρασεολογία… Δύο άνισα μέρη της Ρώμης ονειρεύονταν την πολιτική αρμονία μεταξύ των ανθρώπων και απολάμβαναν τη φαινομενική εύνοια των θεών, αλλά στο βάθος ήξεραν πως ήταν δύο πόλεις, όχι μία. Το βιβλίο είναι μια ζοφερή “ιστορία επιτυχίας”, λεγμένη ωστόσο με θαυμαστή διορατικότητα.»
-WALL STREET JOURNAL
«Έχει καταφέρει το σπάνιο εκείνο κόλπο να είναι μια ειδήμων με ισχυρό επικοινωνιακό προφίλ, η οποία δεν έχει ξεπουληθεί και είναι απόλυτα σεβαστή στον πανεπιστημιακό κόσμο για την επιστημονική της εγκυρότητα.»
-GUARDIAN
«Μια ασυγκράτητη λάτρις των αρχαίων, που αψηφά με οίστρο τις συμβάσεις.»
-FINANCIAL TIMES
«Ακόμη κι αυτοί που ξέρουν πολλά για τη Ρώμη θα μάθουν περισσότερα και θα βρεθούν να αμφισβητούν πολλά για τα οποία πριν ήταν βέβαιοι.»
-SCOTSMAN
«Η Μαίρη Μπηρντ έχει αφιερώσει πενήντα χρόνια μελέτης σ’ αυτή τη ζωηρή, όχι εξωραϊσμένη και πολύ προσιτή ιστορία της αρχαίας Ρώμης… το βιβλίο είναι θησαυρός.»
-NORTHERN ECHO

Συγγραφέας: Mary Beard
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Θέμα: Ιστορία Αρχαίου Κόσμου
Ημερομηνία έκδοσης: 15/12/2017
Σελίδες: 522
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Αρχική τιμή: 31,80€

🔎2721

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...