Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 425 / Βιβλιοκριτική: Τέλος βάρδιας (Μυθιστόρημα)


Ο Μπρέιντι επιστρέφει. Το ίδιο και ο Χότζες!

O Μπρέιντι Χάρτσφιλντ, ο περιβόητος «Δολοφόνος με τη Μερσέντες», βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια καθηλωμένος σε κωματώδη κατάσταση στο δωμάτιο 217 της Κλινικής Εγκεφαλικών Βλαβών Λέικς Ρίτζιον και, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν έχει καμία πιθανότητα ανάρρωσης.
Ο Μπιλ Χότζες με τη συνεργάτιδά του Χόλι Γκίμπνι αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο μιας σειράς δολοφονιών που –παραδόξως– μοιάζουν όλες να συνδέονται με τον κύριο Μερσέντες.
Όμως, αυτό είναι αδύνατον…
Σύντομα αποδεικνύεται ότι κάτι διαβολικό έχει ξυπνήσει στο δωμάτιο 217. Ο Μπρέιντι Χάρτσφιλντ διαθέτει νέες ικανότητες που μπορούν να σκορπίσουν τον θάνατο, και σχεδιάζει να εκδικηθεί, όχι μόνο τον Χότζες και τους φίλους του, αλλά μια ολόκληρη πόλη.
Και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει…

Το "Τέλος βάρδιας" είναι το εντυπωσιακό –και πολυαναμενόμενο– φινάλε της τριλογίας ("Ο κύριος Μερσέντες" και "Ό,τι βρεις, δικό σου") με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Χότζες!

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Κι εδώ, η τριλογία Μερσέντες -ή αν θέλετε, η τριλογία του Μπιλ Χότζες- φτάνει στο τέλος της, με ένα μυθιστόρημα γεμάτο δράση και ένταση… Κι αν πιστεύατε μέχρι τώρα ότι διαβάζατε μια καθαρά αστυνομική ιστορία, έφτασε η ώρα να αναθεωρήσετε αυτή την άποψη... Στο "Τέλος βάρδιας" θα αναγνωρίσετε ένα εξαιρετικό μείγμα τρόμου και μυστηρίου, το οποίο αποτελεί το ιδανικότερο τέλος για την σειρά...
Ο Μπρέιντι Χάρτσφιλντ επιστρέφει, λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο, και μάλιστα με τον τρόπο που είχαν καταλάβει οι πιο υποψιασμένοι αναγνώστες από τις αναφορές στο δεύτερο βιβλίο. Τώρα πια μπορεί να συνδυάσει την ικανότητά του στις τεχνολογικές καινοτομίες με κάποιες υπερφυσικές δυνάμεις τις οποίες απέκτησε κατά την διάρκεια της χρόνιας νοσηλείας του.
Ο Χότζες αντιλαμβάνεται σχετικά γρήγορα το παιχνίδι που παίζει ο αντίπαλός του, όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσει όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπο του Χάρτσφιλντ μόνο έναν άνθρωπο σχεδόν φυτό.
Μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου που κρατείται, κι ενώ είναι ξαπλωμένος σ' ένα κρεβάτι και ανίκανος να φροντίσει το ίδιο του το σώμα, θα καταφέρει εντούτοις να στήσει ένα σύνθετο δίκτυο επιρροής και ελέγχου του μυαλού.
Για άλλη μια φορά, στόχος του γίνονται οι έφηβοι και στηρίζει το μοχθηρό του σχέδιο στα παιδιά που περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους μπροστά στην οθόνη ενός τάμπλετ. Αυτό είναι ένα ευάλλωτο κοινό, του οποίου ο Χάρτσφιλντ θέλει να ενισχύσει τους φόβους και τις ανασφάλειες, οδηγώντας το σε μαζικές αυτοκτονίες.
Ο συγγραφέας γράφει συχνά για υπερφυσικά χαρίσματα και για τους κινδύνους από την επίδραση της τεχνολογίας. Κάθε φορά, όμως, μας εκπλήσει με τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισής του. Ο Χάρτσφιλντ επιστρέφει πιο επικίνδυνος από ποτέ και ο King βρίσκει την ευκαιρία να αναπτύξει τους προβληματισμούς του για την υπερβολική εμπιστοσύνη που δείχνουμε στις νέες τεχνολογίες. Πάντοτε ο συγγραφέας έβγαζε στα έργα του μια καχυποψία για τις υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές και στις συνέπειες της χρήσης τους στις ανθρώπινες σχέσεις.
Στιγμές δράσης και αγωνίας, με την διαρκή αίσθηση του αμείλικτου χρόνου που τελειώνει. Ένα συναρπαστικό θρίλερ, με αριστοτεχνική πλοκή, που οδηγεί σε ένα καθηλωτικό και συγκινητικό φινάλε. Τέλος βάρδιας...
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮ 9/10

Ο Stephen King είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα Κάρι, Το Αυτό, Σάλεμς Λοτ, Το Κοράκι, Skeleton Crew, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Μίζερι, Στάσου πλάι μου, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Ο Θόλος. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.

Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Σελίδες: 512
ISBN: 978-960-461-818-7
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
Τιμή: 16,60€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"



🔎2705

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...