Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ελληνικά Comic Books 323 / Βιβλιοκριτική: Κόρτο Μαλτέζε - Εκουατόρια (2017)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ο Κόρτο Μαλτέζε, ο θρυλικός περιπλανώμενος ναυτικός που έχει αναγάγει σε τέχνη το "ζην επικινδύνως", επιστρέφει με το graphic novel "Εκουατόρια", των J. D. Canales (σενάριο) κ’ R. Pellejero (σχέδιο & χρώμα)!
Η πρώτη Σταυροφορία, η ιστορία ενός μαγικού καθρέφτη και ένα μυθικό βασίλειο μεταξύ Αφρικής και Ινδίας, οδηγούν τον Κόρτο Μαλτέζε σε ένα ταξίδι αναζήτησης που αρχίζει από τη Βενετία και περνά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί συναντά τον φίλο του ποιητή Κ.Π. Καβάφη, μέσα σε ένα ασταθές και βίαιο πολιτικό περιβάλλον. Ο Καβάφης τον βοηθά στη συνέχιση της αναζήτησής του και ο Κόρτο Μαλτέζε σώζει τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Λαθρέμποροι, στρατιωτικοί, επαναστάτες και η γοητεία της Αφρικής οδηγούν τον Κόρτο Μαλτέζε στη συγκλονιστική κατάληξη της ιστορίας και στην κατανόηση του πραγματικού νοήματός της. Ετοιμαστείτε για ένα αξέχαστο ταξίδι!

Πρόκειται για ένα πολυτελές άλμπουμ έγχρωμο, 84 σελίδων και με διάσταση 21x28 cm. Επιπλέον, πέρα από την ιδιαίτερα προσεγμένη μετάφραση της Ντίνας Φατούρου, στο "Εκουατόρια" θα βρείτε και εξαιρετικό 6σέλιδο αφιέρωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου για τον Κόρτο Μαλτέζε και τον δημιουργό του, Hugo Pratt (1927-1995).


Σελίδες Νοσταλγίας: Οι ιστορίες του Hugo Pratt, με πρωταγωνιστή τον Κόρτο Μαλτέζε, πάντα μας ταξίδευαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, συνήθως ερημικά ή εξωτικά, με τον τυχοδιώκτη ναυτικό να έχει καταχωρηθεί πια στο συλλογικό μας ασυνείδητο ως μια από τις εμβληματικότερες μορφές των κόμικς.
Ένας χαρακτήρας που έχει αφιερώσει τη ζωή του σε μια αέναη αναζήτηση εμπειριών στα πέρατα του κόσμου, αντιδραστικός και ατίθασος απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας ή καταπίεσης, με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και σεβασμό για τους καταπιεσμένους και αδύναμους.
Τα κόμικς του Pratt με πρωταγωνιστή τον Κόρτο έχουν ποιητικά και έντονα πολιτικά στοιχεία, ενώ με τον περιγραφικό του λόγο ο δημιουργός κατάφερνε πάντα να μας κάνει συμμέτοχους στα έργα και τις πράξεις του ήρωά του. Πολεμιστές και ναυτικοί, αριστοκράτες και λογοτέχνες, τσιγγάνες και μάγοι, άνδρες και γυναίκες, άνθρωποι όλων των τάξεων και των λαών πρωταγωνιστούν στις ιστορίες αυτές, που είναι γεμάτες συμβολισμούς και μηνύματα.
Ο ήρωας με το απεριόριστο ένστικτο της ελευθερίας, που παρακινείται συνεχώς από την ανάγκη να ζήσει έντονα, επιστρέφει τώρα με μια νέα περιπέτεια.
Το 2015, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του Hugo Pratt (1927-1995), οι Ισπανοί δημιουργοί Juan Diaz Canales (σενάριο) και Ruben Pellejero (σχέδιο) προχώρησαν με τόλμη στο στήσιμο μιας δικής τους ιστορίας με πρωταγωνιστή τον Κόρτο Μαλτέζε. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε με τον εμβληματικό τίτλο «Sous Le Soleil De Minuit» και κεντρικό χαρακτήρα τον λιγομίλητο, τολμηρό ναυτικό. Η επιτυχία ήταν μεγάλη καθώς, έπειτα από τόσα χρόνια απουσίας, οι φαν του ήρωα περίμεναν με ανυπομονησία μια νέα έκδοση. Το καινούριο άλμπουμ δέχτηκε και πάρα πολύ θετικές κριτικές, οι οποίες ώθησαν τους δύο δημιουργούς να επαναλάβουν το εγχείρημά τους. Έτσι, δύο χρόνια μετά, οι Canales και Pellejero ξανατόλμησαν, δημιουργώντας μια ακόμα πιο σύνθετη ιστορία, η οποία κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Εκουατόρια». Αυτή την ιστορία, έχουμε πλέον την ευκαιρία να απολαύσουμε και στα ελληνικά, χάρις στα εκδοτικά αντανακλαστικά του Λεωκράτη Ανεμοδουρά (Εκδόσεις Μικρός Ήρως).


Άιντα: Τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσα να σε συνοδεύσω και να γράψω ένα ρεπορτάζ για το ταξίδι σου στο Νάσιοναλ Τζεογκράφικ!
Κόρτο: Θα είναι χαρά μου να ταξιδέψουμε μαζί! Αλλά όχι περιοδικά... Δεν έχω καμία όρεξη να μετατραπώ σε χάρτινο ήρωα!
Άιντα: Καημένε Κόρτο! Λες και το διαλέγει κανείς...

Η νέα ιστορία ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, εκεί όπου ο Κόρτο Μαλτέζε, μαζί με την Άιντα, παρακολουθεί έκπληκτος μια καμηλοπάρδαλη να τρέχει και τους καραμπινιέρους να την καταδιώκουν οπλισμένοι.
Κι ενώ ο ήρωάς μας σκοπεύει να επισκεφθεί την Μάλτα, σε αναζήτηση ενός χαμένου κειμηλίου, το πλοίο του δεν μπορεί να προσεγγίσει το νησί, καθώς αυτό έχει τεθεί σε καραντίνα λόγω επιδημίας χολέρας.
Έτσι, αναγκαστικά "πιάνουν" στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας και ο Κόρτο βρίσκει την ευκαιρία να επισκεφθεί την ελληνική κοινότητα της πόλης και να συναντήσει τον παλιό του φίλο Κωνσταντίνο Καβάφη. Ο ποιητής τον ενημερώνει για την εκρηκτική πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και προσφέρεται να τον βοηθήσει στην αναζήτηση του χαμένου κειμηλίου.
Έπειτα από μια επίθεση φανατικών εθνικιστών που δέχεται ο Έλληνας ποιητής, ο Κόρτο θα ανακαλύψει πως υπάρχει ένα σχέδιο δολοφονίας για έναν Βρετανό πολιτικό με το όνομα Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη.
Μέσα σε ένα κλίμα έντασης και πολιτικής βίας, ο Κόρτο θα σώσει τον μελλοντικό ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας από την απόπειρα δολοφονίας του και για τον λόγο αυτό θα επικηρυχθεί από τους ντόπιους εθνικιστές.
Η ελληνική κοινότητα θα τον φυγαδεύσει και ο επόμενος σταθμός του ήρωά μας θα είναι η Ζανζιβάρη. Ουσιαστικά, η περιπετειώδης αναζήτησή του, τώρα ξεκινάει... Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αγαπημένος μας ναυτικός θα βρει την "Ιθάκη" του...


Ο Hugo Pratt, ο οποίος εισήχθη στο Will Eisner Hall of Fame το 2005, είχε δηλώσει για τον ήρωά του: «...Ο Κόρτο Μαλτέζε είναι μια απάντηση στον αγγλο-αμερικανικό ιμπεριαλισμό που κυριαρχεί στον κινηματογράφο, στα κόμικς, στη λογοτεχνία. Ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω έναν χαρακτήρα κοντινότερο σε μας, περισσότερο μεσογειακό, έναν χαρακτήρα ελεύθερο. Έπρεπε να εκφράσω μέσα από τις περιπέτειές του τον πόθο για ελευθερία σ’ αυτές τις μεγάλες χώρες της Νοτίου Αμερικής που ταξίδεψα. Ο Κόρτο Μαλτέζε είναι το άθροισμα των εμπειριών μου όταν εγκατέλειψα την Ιταλία, το 1949, και διάλεξα την Αργεντινή σαν τη χώρα της ωρίμανσής μου, μετά από μια βενετσιάνικη παιδική ηλικία και μια αφρικανική νεότητα. Είναι αυτό που μου επέτρεψε να γίνω ένας πολίτης του κόσμου, γνωρίζοντας ανθρώπους που είχαν έρθει από τις τέσσερις γωνίες αυτού του κόσμου...».
Είναι γνωστό ότι ο Ιταλός κομίστας είχε ένα μοναδικό τρόπο να εντάσσει ιστορικά γεγονότα στα καρέ του. Ο Κόρτο Μαλτέζε "γνώρισε" στις περιπέτειές του κάποιες από τις γνωστότερες προσωπικότητες της εποχής του, ενώ συναναστρεφόταν μεγάλους λογοτέχνες όπως ο Έρμαν Έσσε, ο Τζακ Λόντον και ο Αρθούρος Ρεμπώ.
Όλο αυτό, λοιπόν, το τόσο σαγηνευτικό και μαγικά περιπετειώδες σύμπαν των ιστοριών του Hugo Pratt, οι δύο νέοι δημιουργοί, ο Juan Diaz Canales (σεναριογράφος εκτός των άλλων και του ιδιαίτερα επιτυχημένου κόμικ «Blacksad») και ο Ruben Pellejero (συνεργάτης σε πολλά σημαντικά ευρωπαϊκά περιοδικά), όχι μόνο το σεβάστηκαν αλλά κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε πιθανότατα και ο ίδιος ο Pratt. Ο Μαλτέζε ζει με τον δικό του κώδικα τιμής και αυτό το αναγνώρισαν στον χαρακτήρα, τον οποίο δείχνουν ότι μπορούν να τον διαχειριστούν με συνέπεια και ευθύνη, βάζοντας ταυτόχρονα τη δική τους σφραγίδα. Καθώς είναι και οι δύο έμπειροι (και πολυβραβευμένοι), καταφέρνουν να αναβιώσουν με επιτυχία έναν ήρωα που -ευτυχώς- δεν καταδικάστηκε στην εκδοτική λήθη, αξιοποιώντας όλο το πλούσιο και πολυπολιτισμικό υπόβαθρο που κληρονόμησαν από τον Pratt.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έκδοση περιέχει αναλυτικό κείμενο-παρουσίαση για τον ήρωα, καθώς και αναφορά σε όλες τις προηγούμενες ελληνικές εκδόσεις του. Επίσης, βιογραφικά των Hugo Pratt, Juan Diaz Canales και Ruben Pellejero.
Μακάρι, σύντομα, να δούμε στα ελληνικά και το «Sous Le Soleil De Minuit», ενώ αναμένουμε με αγωνία και την επόμενη νέα περιπέτεια του αγαπημένου μας Κόρτο.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 (AthensCon 2017)
Αρχική τιμή: 14,00€
Εκδότης: Εκδόσεις Μικρός Ήρως


🔎2573

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...